torsdag 31. desember 2009
Gjersrudtjern, en oppsummering av 2009.
Lomes mobile feltstasjon.
Etter den tid hadde jeg seks morgener der ute i oktober og en i begynnelsen av november. Det ble fort vesentlig mindre fart i busk og kratt. Det var bare meiser og grønnfink som kom opp i tosifret antall. Mest stas var det vel da hele stjertmeis-holdet gikk i nettet igjen. Foruten de tre fra sist, fikk jeg merket fire til.
Disse er det vanskelig å gå lei av!
I frykt for å gå arbeidsledig tilsatte jeg 15 kg solsikkefrø. Det virket. Var likevel nede i under 10 fugl per dag to ganger. Da blir det fort trist. Ikke uventet var det grønnfink som fant mest glede i gratismaten. En enslig bjørkefink og to unge dompaphanner kom som krydder innimellom. Jeg dro også inn uventet mye kjøttmeis. Det endte faktisk som den mest merkede arten der ute. Her hadde jeg også tre litt morsomme kontroller. En merket av Tommy på Sofiemyr, en merket av meg i kasse i Skulleruddumpa og en til fra en kasse som henger godt inn i Østmarka, helt nord i Ski kommune. Avstandene er ikke noe å skryte av, ligger mellom 4 og 6 km, men det sier litt om hvordan ungfuglene streifer om høsten.
Hva videre for neste år? Noen tanker har man jo gjort seg underveis. Enkelte nettoppsett virket som en god plan i teorien, men ikke i praksis. Sånt blir det nye teorier av! Planen er å holde på det som har gitt best avkastning og forsøke et par nye oppsett litt nærmere selve vannet. Håper å få det til å bli en slags runde.
Kan noen fortelle meg hva denne karen har utsatt seg for?
Sesongen blir nok noe utvidet også. Kanskje det trekker noe spennende gjennom på våren? Montro om alle svalene jeg så på en linje på kirkegården overnatter i det lille sivet som faktisk er her?
Som tidligere nevnt, tall i liste er ikke særlig dekorativt.
(Klikk på bildet for å få det leselig. Tallene inneholder også pullusmerking. 4 stær, 5 gråtrost, 8 kjøttmeis og 6 blåmeis. Ingen av disse er kontrollert siden.)
Jeg gleder meg allerede!
onsdag 30. desember 2009
Parkfangst uke 51 og 52
Noe av det fine med litt større fugler er at de kan fanges og merkes med hansker! På Kuba for eksempel. Har vært der et par lunchturer med godt resultat. Det har jeg omsider til Østensjøvannet også. Pleier å ta en liten morgentur dit hver julaften. Mer spennende det en Disney? Stokkendene var sjeldent på hugget, ignorerte dem og fanget to sothøner i stede! Av og til er kvalitet mer spennende en kvantitet.
Waving merry Christmas to Kane!
Forleden ble det også tid til en rask stopp på Hvervenbukta. Der oppfører fuglene seg ikke helt som i parkene, men etter en del juledager med mange brødposer gikk de helt bananas. Hadde noe ugjort med en av svaneungene, men gråmåkene tok maten ut av nebbet på den! Etter å ha merket tre stokkender ble de litt mer reservert og jeg fikk orden på svanefamilien.
Det har siden sist kommet noen flere gjenfunnsbrev fra Sentralen. Mye dreier seg om måker. Tror vi må lage et eget innlegg om det i løpet av vinteren.
En tjeld vi skrev om i slutten av november holder seg fremdeles på samme sted i Nederland. Den er lest av ikke mindre enn syv ganger til siden sist. Samtidig tikker det jevnt inn meldinger om hvitkinngjess med plastring fra ulike steder der nede.
Det mest spesielle var like vel gjenfunn av ringen til en av tyrkerduene jeg merket ved Bekkelaget kirke 16. mai i år. Den ble funnet i en villa hage 2 kilometer lengre syd i november. Hvor det har blitt av fuglen er det kanskje bare katta som vet?
Merkeresultat
Knoppsvane 1
Stokkand 12 (I tillegg kommer de seks vi tok med strikknett.)
Sothøne 2
Gråmåke 2
Bydue 6
søndag 20. desember 2009
Hønsehauk på rehab
På Nes ble den tatt godt i mot av Geir Sjøli som har lang erfaring med skadde rovfugler. Siden den ikke ville ta til seg mat selv, ble den tvangsforet med kyllingfilet på kjøkkenet hans. Deretter fikk den en egen hybel på låven.
Lange negler på den unge damen
Mange hele kyllinger senere var hauken i mye bedre form og det var på tide å slippe den løs. Tanken var å frakte den tilbake til utgangspunktet, men vi valgte et litt roligere miljø på Fornebu. Først fikk den selvfølgelig en ring. Vel ute av esken fløy den raskt opp i nærmeste tre. En kråke kom fra langt unna og mobbet litt. Da fløy den videre til en tett furu.
Fri som fuglen...
lørdag 19. desember 2009
Whoosh!
Vi har test- satt opp, tenkt, lurt og matet. Tidlig lørdag morgen var alt på plass på Sagene. 12 minus grader, lite turgåere og mange sultne, samarbeidsvillige fugler. Nesten da. Disse dyra skjønner mer enn vi tror. Gråmåkene kom svermende når de så mann med brødpose. Vandligvis går de ned på det som gribber, i to etasjer. Men foran nettet? Neida, bare en enslig due som turte.
Forsøkte å lokke endene opp av den lune råka i elven. Litt motvillig, men en liten gjeng og noen duer fant brødfatet. Vi tenkte at dette er dagens mulighet, det tenkte en 40 cm lang fillebikkje uten snor også. Hva pleier å skje når litt nervøse fugl blir skremt? De stikker av.
For å gjøre den neste kalde timen kort; vi fikk samlet litt ender, dro i utløseren og fanget 9 fugl! Hvor mange som stakk av fikk vi ikke helt tak på. Videoplanen og alle andre hvemgjørhva planer hadde rukket å bli litt frosne…
Lett famlende. Vi trener på og håndterer mer enn en and av gangen.
Polfarer Mjelde har hanket inn dagens første merkerkryss.
Men dette gav mersmak!
Et litt mer kamuflert oppsett kan lure måkene. Litt høyere lufttemperatur kan gjøre endene litt lettere til bens. Duene er bare et tidsspørsmål. Tror vi.
Merket:
Stokkand 6
Kontroller:
Stokkand 3. To fra sist vinter og en PK merket i 1996!
tirsdag 15. desember 2009
Parkfangst uke 49 og 50
Motivert av PKs superfangst ved Østensjøvannet forsøkte jeg meg dagen etter. Ender og sothøner oppførte seg litt bedre enn sist, men det var sjanseløst å få tak i dem. Derimot har isen presset svanene så langt inn til bredden at den første av ungene kunne få ring. Den gjengen har jeg siklet på lenge.
Sist lørdag var jeg på et lite raid etter svaner langs fjorden. Fant en ivrig fyr på Høvik som ville teste passformen på den nye svanejakken.
Grei fyr, kledd for merking eller transport.
Videre var det bare nevnte parkeringsplass i Asker som gav uttelling før jeg var over ved Drammensfjorden. Sannelig fant jeg ikke fangstmuligheter der også. Havnet tilslutt hos en kompis på Hurum og fanget litt på foringsplassen hans. Det ente med ny dekorativ merkeart og blødende fingre.
Ikke så grie fyr. Det er nå oppskriftsmessige røde flekker på side 265 i Svensson.
Vi går med store planer om fangst med strikknett for tiden. Får vi ut fingeren og værgudene står oss bi, bør det kunne gi uttelling. Spent no.
Knoppsvane 4 (2 av disse ble riktig nok tatt i Drammensfjorden.)
Stokkand 12
Gråmåke 1
Bydue 7
tirsdag 8. desember 2009
Østensjøvannet 8 desember
Stjertand 1K hunn ringmerket 8 desember
En stjertand hunn har oppholdt seg i Østensjøvannet i hele høst. Den ankom trolig i september, da hele 6 stjertender dukket opp i nordenden av vannet. Etterhvert forsvant alle bortsett fra denne ene hunnen, som sannsynligvis ble igjen ufrivillig grunnet en skadet vinge. I perioden den har vært her har den lært seg å spise brød og vingen har grodd ordentlig. Vingen henger litt fortsatt, men fuglen er nå flyvedyktig.
Jeg tok meg en tur til Østensjøvannet i dag morges for å sjekke hva som har valgt å tilbringe begynnelsen av desember i det for det meste tilfryste vannet. Her yrte det av liv som vanlig. Det meste av fugl oppholdt seg rundt broa ved grensen til Bogerudmyra. Resten av vannfuglene var ved utløpet av Bølerbekken. Her fant jeg også overraskende nok igjen stjertand hunnen. Er man en gakk gakk og kommer på et visst hold av meg, er man nærmest dømt til å ende opp med en metallring rundt foten. En litt for ivrig stjertand havnet derfor i mine hender...
Ellers var det uvanlig mange sothøner på Østensjøvannet for årstiden. Minimum 45 stk! Fire av disse sothønene fikk også ring av undertegnede denne dagen. Mon tro hvor disse blir av når vannet fryser enda mer til? Håper de merkede individene vil gi svar…!
Info om aldersbestemming av stjertand:
http://www.npwrc.usgs.gov/resource/birds/duckplum/pintail.htm
mandag 30. november 2009
Parkfangst uke 46, 47 og 48
Øglefot med Storøykilen i bakgrunnen.
Lørdag 21. hadde vi en liten fange- og ryddedag på Lilløyplassen. Tok en sjekk av svanene i sjøflyhavna. Alle de 8 hvite hadde ring, de to grå fikk. Omsider et sted det er orden i rekkene. Parene mine innover i Bunnefjorden kjenner meg fremdeles igjen… Traff riktig nok en enslig unge ved Nordstrand bad en morgen og et (merket) par med en unge på Vaterland, så noe har det blitt.
Etter denne siste svanen brukte jeg opp brødsmulene på duene. Som kjent er det fort gjort å plukke inn den første og beste uten og se at den har ring. Denne gangen skulle det vise seg mer spennende enn nymerking. Dette var en nesten hvit sak som PK merket i Sandvika i fjor! I følge ringmerkingsatlaset er den lengste registrerte forflyttningen i Norge 8 km. Fra Sandvika til Vaterland er det ca 16 km. Det gleder meg at det kommer noe ut av all innsatsen.
Merkeresultatet disse tre ukene ble stusslige:
Knoppsvane 2
Stokkand 10
Bydue 4
fredag 20. november 2009
Kontroller og gjenfunn
Mye dreier seg om lokale kontroller av ender og måker internt i Oslo by. For eksempel er hele fire gråmåker, som ble merket som pullus på Bleikøya i år, lest av ved Østensjøvannet i oktober.
Men det var en del annet spennende. Både ut og inn av landet. Oppramsinger er kjedelig, fargerike illustrasjoner er gøy. John Martin og jeg har tegnet og forklart på kartet. Blå streker er fugler vi har merket, røde er de vi har kontrollert.
Vis Gjenfunn Utland 20091117 i et større kart
Merkelig, det virker som mange arter trekker mot sydvest om høsten?
Vi har noen litt spennende innenlandsbevegelser også. For at strekene ikke skulle drukne mellom lange linjer har vi lagt dem inn på et eget kart.
Vis Gjenfunn Innenlands 20091117 i et større kart
Dette er faktisk bare det andre funnet av en av "våre" hvitkinngjess utenfor OA. Det første var en plastring som ble lest av på Linnesstranda ved Drammensfjorden i sommer. Mer om dette flotte stedet her: http://www.nofbuskerud.net/Linnesstranda/
Gulspurv har kjørt feil vei! Den er merket på Blixøya i Vannsjø av familien Ranke og co. Mer om deres utstrakte ringmerkingsaktivitet finner du her: http://www.blixoya.no/
Hvitkinngås | 20.05.2009 | RM som ad | N. Skjælhlm. | Norge | 61 km | |
14.10.2009 | Død | Store Sletter | Norge | 147 d | 183° | |
Grågås | 11.08.2008 | RM som ad | Østensjøvannet | Norge | 316 km | |
08.10.2009 | Skutt | Limfj. | Danmark | 423 d | 193° | |
Tjeld | 15.06.2009 | RM som pull | Malmøya | Norge | 852 km | |
17.08.2009 | Avlest | Den Heldere | Nederland | 63 d | 208° | |
Hettemåke | 04.04.1998 | RM som ad | Frognerparken | Norge | 259 km | |
02.09.2009 | Avlest | Klippan | Sverige | 11 år | 164° | |
Sildemåke | 22.06.2009 | RM som pull | Bleikøykalven | Norge | 1031 km | |
06.10.2009 | Avlest | Westkapelle | Nederland | 106 d | 209° | |
Rødstrupe | 23.08.2009 | RM som 1k | Holmesund | Norge | 640 km | |
08.10.2009 | Kontrollert | Vlieland | Nederland | 46 d | 205° | |
Blåmeis | 03.06.2009 | Merket | Hals, Busk. | Norge | 43 km | |
18.10.2009 | Kontrollert | Fornebu | Norge | 137 d | 70° | |
Grønnfink | 22.08.2009 | Merket | Kvernstubrua | Norge | 117 km | |
13.10.2009 | Kontrollert | Fornebu | Norge | 52 d | 185° | |
Grønnfink | 17.12.2008 | RM som 2k+ | Pandrup | Danmark | 559 km | |
06.07.2009 | Kontrollert | Hjerkinn | Norge | 201 d | 359° | |
gråsisik | 28.09.2008 | RM som 1k | Eggegrund | Sverige | 457 km | |
17.07.2009 | Kontrollert | Hjerkinn | Norge | 292 d | 295° | |
gråsisik | 12.07.2009 | RM som 1k | Hjerkinn | Norge | 460 km | |
12.09.2009 | Kontrollert | Långsandsör. | Sverige | 62 d | 109° | |
Gulspurv | 08.09.2009 | RM som 1k | Bliksøy, Østfold | Norge | 64 km | |
23.10.2009 | Kontrollert | Maridalen | Norge | 45 d | 359° | |
Sivspurv | 20.09.2009 | Merket | Fornebu | Norge | 916 km | |
25.10.2009 | Kontrollert | Zandvoort | Nederland | 35 d | 207° |
tirsdag 17. november 2009
Skogstroll
Mye mer sne enn forventet, drøyt 50 cm på flatmark. Vi kom opp til julekort motiver og 10 minus grader. Så kom sønnavinden, dekoren forsvant og det hele ble ganske tåkete og trist. Nettfangst i regn og sludd er ikke noe stas.
Dette er noe bare fjellskogen kan produsere!
Ikke veldig mye liv i vinterskogen. Så hele syv fugler av tre arter på to dager! Som trøst lot hele seks av dem seg lure av brød og peanøttrikset og fikk ring. Den enslige grankorsnebben hadde jeg ikke forventet at skulle la seg lure:)
Fantastiske farger.
Nok en gang sliter jeg litt med kombinasjonen å holde fugl og ta bilde samtidig. Yter ikke disse fantastiske skapningene rettferdighet.
Resultatet ble 3 granmeis og 3 lavskriker merket.
mandag 16. november 2009
Høst i Maridalen
Toppmeis (1k) med litt beskjeden topp
I høst har jeg prøvd meg på litt merking i Maridalen. Fra før har jeg en god del meisekasser og noen uglekasser i området og har merket endel pullus i disse. Denne gangen var målet litt mer variasjon i artene og kanskje finne igjen noen av ungene.
Gulspurv
Mitt første sted var et ganske ferskt hogstfelt. Terrenget er lett kupert med mye bringebær- og annet kratt. Tidligere på høsten har området vært dominert av sivspurv og jeg hadde et håp om å få en del av disse. Antagelig var slutten av september litt i seneste laget og det ble bare seks stykker. Gulspurv var det derimot mye av. De gjorde ikke så mye av seg, men med litt gulspurvlyd på spilleren, kom de fort i nettet.
Svartmeis
Det andre stedet er en helt annen biotop. Mørk tett granskog. Eneste mulighet til å fange noe her var å legge ut mat. Målet var å få noen skogsarter som jeg ikke har fanget så mye av før som toppmeis, nøtteskrike og flaggspett. Selv om jeg ikke fikk flaggspett og ikke så mange av de to andre, vil jeg si det var vellykket. Om ikke annet ble det mange meisearter.
Maridalen siste to måneder | |
Gjerdesmett | 2 |
---|---|
Jernspurv | 2 |
Gransanger | 2 |
Granmeis | 4 |
Toppmeis | 3 |
Svartmeis | 1 |
Blåmeis | 17 |
Kjøttmeis | 16 |
Spettmeis | 2 |
Nøtteskrike | 1 |
Pilfink | 1 |
Grønnfink | 2 |
Gulspurv | 104 |
Sivspurv | 6 |
Sum | 163 |
Og så var det kontroll av en gulspurv med fremmed ring (NOS 8L67061). Se eget innlegg for denne.
torsdag 12. november 2009
Søndagstur langs Akerselven
Vi startet på Vaterland. Fikk lest av en knoppsvane som var merket på Kadettangen i mars i fjor og forsøte å innynde oss hos maken. Forgjeves. Vi måtte nøye oss gråmåkene. Plukket inn to stykker. De biter, bare spør leppa til Mark… Etter dette opptrinnet var det nesten ikke måker å se. Merkelig at de lærer av hverandre?
Da gikk vi over på duene. De lærer litt saktere, men etter at 5-6 stykker hadde fått ring, skjønte de også opplegget. Vi spaserte videre og fanget litt der vi fant fugl. Endene var ikke spesielt på hugget. 8 + grader er mildt i november. Et par minusgrader hadde kanskje vært å foretrekke?
Lett matlei gjeng?
Som alltid fikk vi snakket litt om myting og alder. Duer er ikke enkle, de har en lang hekkesesong og det er litt forvirrende at de også myter svingfjær første sommer.
De ytterste store dekkerene har mye og tydelig avgrenset
hvitt og svart. Et godt tegn på at dette er en voksen fugl.
Ved Ankerbroa var det godt oppmøte av ender som allerede har ring. Dessverre fikk vi bare lest av en. Han ble merket av PK som 1k ved Østensjøvannet i 2002. Det virker som det er ganske rask utskiftning i stokkandbestanden, men enkelte kan bli ganske gamle. Det har blitt kontrollert både 12 og 13 år gamle fugler det siste året.
Etter hvert svingte vi opp på Grünerløkka for å snakket med duene der.
Ingunn har ikke lest instruksen fra bydelen.
Merkeresultat:
Stokkand 4
Bydue 14
Gråmåke 2
Ellers har det skjedd lite på parkfronten fra min side i uke 44 og 45.
Har vært noen runder etter svaner, det har bare ført til en 1k merket og et forfriskende bad i Bunnefjorden. To stokkender og en gråmåke ble den magre trøsten ut over dette.
lørdag 7. november 2009
Gråsisik Hjerkinn -> Sverige
Vis Gråsisik Hjerkinn - Långsandsörarna i et større kart
Takk til PKS for å gjøre meg oppmerksom på bilde av kontrollen på svenske artsportalen.se
mandag 26. oktober 2009
Parkfangst uke 42 og 43.
Ikke rart noen av disse ungfuglene ser litt rare ut i flukt.
Så en lunchutflukt til Vøyenbroa. Der har det virket tidligere i høst. Nå lå endene i vannet og duene tok for seg helt alene. Nå var de i det grådige hjørnet hvor man kan snike hånden ned mellom dem og plukke opp to uten at de andre reagerer. Det ikke ofte det er sånn, men det er litt moro. Ble 10 stk på kjappen.
Har noe ugjort med sivhønene i Hovindammen også. Det er bare en igjen, men den har til gjengjeld ikke ring. Merkelige greier, jeg endte opp med denne:
Sildemåke i slutten av oktober er ikke hverdagskost.
Svaner er som jeg mange ganger har vært inne på noen merkelige dyr. I år har jeg brukt alt for mye tid på å få tak i ungene i Smestadammen og Holmendammen. Disse ble besøkt begge de siste ukene også. Ved førstnevnte fikk jeg omsider nummer to. Ved siste besøk var bare tre unger igjen. I følge en forbipasserende var alle fire på plass to dager før. Dyra kommer på brød, men nå ville ikke ordentlig opp på land.
I Holmendammen har det ligget et umerket par med hele seks unger, hvor av to hvite. Polske svaner, de er helt hvite allerede i dundrakt. En av disse to fikk jeg tak i i begynnelsen av september. Nå fant jeg bare et umerket par og en grå unge! Har de andre blitt borte? Eller har hele gjengen reist og et nytt par fløyet inn? Si fra hvis dere ser noe på deres vei. 8 svaner pleier å synes.
For å få fart i svanelisten måtte jeg til slutt innom Veterinærhøyskolen. Der hadde politiet levert inn en knoppsvane de hadde funnet spaserende på ring 3! Forventet og finne en fra Smestad, men det var en voksen, uskadd sak som straks bør ut i fjorden igjen. Det er mye rart man blir sendt bort i…
Resultat denne uken | |
Knoppsvane | 2 |
---|---|
Grågås | 1 |
Kanadagås | 1 |
Stokkand | 3 |
Sildemåke | 1 |
Bydue | 12 |
Kråke | 1 |
Sum | 21 |
onsdag 21. oktober 2009
Fornebu 17 - 18 oktober
På søndag kom bare Torben da Ingunn var sykmeldt (kun egenmelding). Vi holdt på like lenge som dagen før, altså til halv ett, og da var også søndagens tall blitt til 43, og selvfølgelig mest grønnfink.
Resultat | |
Blåmeis | 6 |
---|---|
Kjøttmeis | 4 |
Pilfink | 14 |
Grønnfink | 61 |
Gulspurv | 1 |
Sum | 86 |
onsdag 14. oktober 2009
Frognerparken 13 oktober
Som Carsten skriver, parksesongen (den uten grilling) er i gang. Jeg tok meg en tur innom Frognerparken tirsdag 13 oktober. Der lå det en brunnakke hunn som ville ha brød. Jeg brukte opp en hel kneip før jeg endelig fikk tak i den på siste brødbit. Det befinner seg også en annen brunnakke som spiser brød i Oslo nå, en adult hann i Smestaddammen. Smestadfuglen fikk ring av undertegnede sist vinter og ser ut til å være en veldig lokal fugl. Den er observert i Holmendammen og Frognerparken også, men virker å trives best i Smestaddammen. Men, ikke alle brunnakkene vi har merket er lokale. En vi merket på Østensjøvannet for noen år siden ble senere skutt utenfor Moskva i Russland... Håper denne hunnen ikke blir like lokal som Smestad fuglen.
tirsdag 13. oktober 2009
Parkfangst uke 40 og 41.
Arkivbilde. Fantastisk øyenfarge?
Det var litt prematurt å annonsere høstens parksesong for startet. Det virket sånn på et par steder langs Akerselven, men etter noen stikkprøver viser det seg at vi må vente litt til. Noe har det likevel blitt. Til og med Østensjøvannendene lot seg lure. Duene er rimelig på hugget så der står det nok mest på innsatsen.
Det er en spennende tid, man vet aldri hva slags ender som plutselig dukker opp i parken og vil ha brød.
Siste ukenes resultat | |
Knoppsvane | 2 |
---|---|
Grågås | 1 |
Hvitkinngås | 1 |
Stokkand | 4 |
Hettemåke | 1 |
Gråmåke | 1 |
Bydue | 8 |
Sum | 18 |
søndag 11. oktober 2009
Fornebu 10 - 11 oktober
Nok en helg med trening for kommende ringmerkere er unnagjort. Lørdagen ble ledet av Geir S. Andersen. Med strålende sol og vindstille kunne man bli lurt til å tro at dette skulle bli en rolig dag. 106 nye fugler fikk ring og 25 lokale ble kontrollert. Høydepunktet kom helt på slutten av dagen. En liten 1k spurvehauk hann kom i et langt stup og traff nettet og spratt ut igjen. Et kvarter senere satt den.
Søndag startet og stoppet med regnbyger og fangsten ble konsentrert til foringsplassen. Kattugla skrek en slags velkommen til oss fra lønna og et rådyr ble jaget i reservatet av en løshund. Ellers var det stille og rolig. Bare noen få fugl ble merket.
Resultat | |
Spurvehauk | 1 |
---|---|
Heipiplerke | 1 |
Rødstrupe | 1 |
Gransanger | 2 |
Blåmeis | 5 |
Kjøttmeis | 6 |
Pilfink | 10 |
Grønnfink | 96 |
Sivspurv | 1 |
Sum | 123 |
I tilleg var det 35 lokale kontroller. Den eldste var en kjøttmeis som er minst fem år gammel.
tirsdag 6. oktober 2009
Høstmerkinga i gang også i Hobøl
Etterhvert har vi også kommet i gang med litt fangst og merking i Hobøl, nærmere bestemt hjemme hos meg på Lindås ved Tomter (to 9-metere ved foringsplassen) og på Knapstad hos Morten Hage (én 9-meter ved foringsplassen).
Første runde var på Lindås 13. september, men utbyttet ble ikke det helt store. Totalt 13 fugl; 9 kjøttmeis (hvorav én 1k fra egen hage), 3 blåmeis og 1 løvmeis. Sistnevnte reddet forsåvidt dagen siden det var første gang jeghar klart å få fingrene i en slik en!
Neste runde var også på Lindås, 20. september, og denne gang med assistanse av unge Hr. Hage. Utbyttet ble da noe bedre, og var dominert av grønnfink (20). Ellers var det også denne gang endel kjøttmeis (9), samt 2 spettmeis og én hver av blåmeis og bokfink.
Sist søndag, 4. oktober, forflyttet vi oss til Knapstad for å gjøre en innsats på hordene som frekventerer Mortens foringsplass. En nydelig høstdag ble det, og totalt 77 fugler fikk ring om foten; nesten halvparten av disse var grønnfink (36). Ellers var det endel pilfink (12), kjøttmeis (10), blåmeis (8) og spettmeis (5), samt noen 4 gråspurv.
Mvh
Lars Erik
mandag 5. oktober 2009
Fornebu 3 - 4 oktober
Småvåte blåmeis er ikke noe hyggelig å jobbe med så vi gikk etter hvert over i indretjeneste. Thor-Erik fikk drevet et par timer med RingAccess. Vi hadde noen løse lapper med trost og sjøfuglmerking som ikke var ført.
Søndag startet lettskyet og gikk over i strålende sol. John Martin var enslig ringmerker for dagen. Det var ikke mye fugl i terrenget så nettet på foringsplassen kom fort opp. Høstens første bjørkefink gikk i her. Noen av meisene som ble merket som pullus i vår begynner å dukke opp. En pilfink som fikk sin ring mens den lå i reiret under taksteinen på uthuset, gikk også i nettet.
I 2009 har flere arter satt rekord med flest merket pr år på Fornebu. Den siste uken har to nye arter blitt med i denne gruppen. Det er gransanger og svarttrost med hhv 34 og 27 merkede i år.
Resultat | |
Jernspurv | 1 |
---|---|
Rødstrupe | 1 |
Svarttrost | 3 |
Gråtrost | 2 |
Rødvingetrost | 1 |
Munk | 1 |
Gransanger | 4 |
Blåmeis | 5 |
Kjøttmeis | 2 |
Pilfink | 7 |
Bjørkefink | 1 |
Grønnfink | 17 |
Sum | 45 |
onsdag 30. september 2009
Gjersrudtjern
Gjersrudtjern er et lite vann liggende langt fra idyllisk til mellom E6 og riksvei 155 ved Klemetsrud. Stedet er sterkt preget av tidligere kultivering og jordbruk. Det har vært dumpet en del løsmasse i området og det er nå under sterk gjengroing. De gamle husmannsplassene som vises på en del flybilder er revet de siste årene.
Ornitologisk sett er stedet mest kjent for en elvesanger som sang her i 1993 og en og annen nattergal. De siste årene har jeg hatt noen fuglekasser hengende her, mest småfugl, men også en vellykket kattuglehekking.
I år hadde jeg litt lyst til å drive mitt helt eget lille nettfangstprosjekt. Valget falt på Gjersrudtjern av flere grunner. Det er litt variert terreng med kratt, løvskog og eng. Det ligger så nærme der jeg bor at jeg rekker utom noen timer før jobben hvis værmeldingen plutselig sier at det er fangstvær. Og det er ingen gjennomfart av turgåere. Jeg får holde på helt i fred.
Startet en ettermiddag i slutten av juli med å rydde noen nettgater. Tok litt tid da det helt overraskende var nesten 150 rastene svaler på kirkegården. Fikk dessverre bare tak i en av dem, men det var verd forsøket.
En representant for høsten, hvitbrynrødstrupe.
Første ordentlige morgenfangst var 1.-2. august. Det gikk over all forventning. 57 fugl merket fordelt på 13 arter med mitt livs første vendehals som det mest spennende. Ikke overraskende var det løvsangere og munk som dro antallet. Med litt til og fra og ferieavvikling, har jeg holdt det gående gjennom høsten, sangerne har gitt plass for rødstruper og jernspurv. En rørsanger, litt trost, et par skjærer og tre stjertmeis som krydder. (Og ja, jeg sikler på resten av flokken.)
Sist søndag litt før 11 ringte PK for å sjekke at jeg ikke sov bort dagen og for å bestille flere ringer. Det begynner å bli tomt for 8- på Røa selv om de hadde en mager morgen med bare ca 90 fugl merket… Vi skravlet litt om gøyale høstarter og lurte på når er det egentlig gulbryntid? Det har blitt meldt noen fra Nord Norge og Trøndelag, men lite fra Vestlandet. Vel vitende om at de blir fanget i Trysil, på Dovre og nå senest i Hemsedal, burde det være mulig å få fatt i dem her i OA selv om vi ikke akkurat går i kategorien bombeøy. De har vært registrert i Follo og Tommy Stølen fanget sågar en i egen hage tilbake i 1994!
Snaut 40 minutter senere gikk jeg en siste runde og plukket ut litt grønnsisik som hadde gått på lyd og registrerte dagens tredje gransanger. Først da jeg skulle plukke den ut, så jeg en helt porno øyenbrynstripe. Et høyt "å dæven" og to vingebånd senere var jeg ikke i tvil. Gulbrynsanger! Ringte selvfølgelig tilbake til Røa og fikk bare "du kødder"! Dog kastet de seg i bilen og var de eneste utenom undertegnede som fikk se juvelen fra øst.
Sterk morgen, 56 fugl merket fordelt på 15 arter.
Umiskjennelige vingebånd fra taigaen.
Litt mer om antall, arter og fordeling kommer en gang utover høsten.
Fornebu 26 og 27 september
Lørdagen var det endel fugl som beveget seg i terrenget og det var endel trost i lufta. jernspurv (9) og sivspurv (6) var på toppen i nettlommene og fortsatt var det noen rørsangere (4) som surret rundt i sivet. Høstens tredje gjerdesmett gjorde dagen for noen, men ikke noe uvanlig ellers.
Søndagen var om mulig enda mer stille - litt trost var det i luften, likeså var det mye heipiplerker, men kun en av piplerkene rotet seg i nettet. Vi prøvde å lure inn 3 fasaner i heisnettet før vi stengte, men på det tidspunktet hadde det begynt å blåse friskt og vi fikk en stri tørn med å få ut bjørkeblader ut av nettet.
Kursdeltagerne fikk også en fin test på hvor viktig det er å følge med nettene og hvor høyt nederste lomme henger når man fanger i sivet.
Det at det var såpass stille på søndagen gjorde at vi kunne bruke litt tid på besøkende som kom innom Lilløyplassen. Flere ville oppleve fugl på nært hold og barn fikk slippe fugler som vi hadde merket. Ylva, Brage og Eivind fikk opplæring på hvordan de skulle holde fuglene og dette klarte de helt fint! En fin opplevelse å få med seg på søndagsturen!
Resultat fra de to dagene | |
Heipiplerke | 1 |
---|---|
Gjerdesmett | 1 |
Jernspurv | 13 |
Rødstrupe | 2 |
Svarttrost | 1 |
Rørsanger | 4 |
Munk | 2 |
Gransanger | 7 |
Blåmeis | 7 |
Kjøttmeis | 1 |
Grønnfink | 1 |
Gulspurv | 2 |
Sivspurv | 10 |
Sum | 52 |
tirsdag 29. september 2009
Viktighet av renhold...
Men tenker man like mye igjennom at dette er viktig for ikke å smitte mellom fuglene man ringmerker??
Vetrinærinstituttet melder nå om nye utbrudd av parasitten som spesielt rammer grønnfink ved forplasser, og i den anledning vil jeg at dere tenker igjennom hvordan dere utfører renholdet underveis i merkingen - altså for å hindre smitte mellom fuglene dere merker...
Tenk også igjennom forplassen din - noe du kan gjøre for å begrense smitte der?
Mer kan leses om dette og tidligere utbrudd her :
http://www.vetinst.no/nor/Nyheter/Nye-tilfelle-av-parasittsjukdom-hjaa-smaafugl
Johnny
søndag 27. september 2009
Røa 24 - 27 September
Resultat | |
Flaggspett | 2 |
---|---|
Munk | 1 |
Blåmeis | 3 |
Kjøttmeis | 14 |
Spettmeis | 2 |
Skjære | 1 |
Pilfink | 6 |
Bokfink | 1 |
Grønnfink | 222 |
Grønnsisik | 3 |
Sum | 255 |
Parkfangst uke 39.
Gåsunger har det blitt litt av, men bare halvparten av det vi tok i fjor. Virker som særlig grågåsa hadde en litt dårligere sesong. Derimot har det blitt noe flere stokkandunger. Fint å få tatt dem allerede på hekkeplassen. Da får vi litt bedre data på sted og alder. Mytende ender er ikke noe spennende, de holder seg stort sett på vannet når jeg er i nærheten. Svanene i byen sliter jeg litt med. Det er en del par rundt forbi, de fleste kommer på brød, men ungene har ikke til å sette beina unner seg og gå opp på land. Det blir bare en her og en der, men de er stedtro og vi har fremdeles en del uker til de begynner å flytte på seg.
Byduer er noen raringer. Det meste av sommeren går de i gresset og er helt uinteressert. Så noen uker i juli kom de som et skudd og det ble tatt 30 på kjappen, for så og holde seg på flere armlengders avstand igjen. Så rart?
Siv og sothøner har det heller ikke blitt noe greie på. I fjor lå mange av ungfuglene ved broa over Østensjøvannet og ventet på brød. I år ligger de godt utpå og spiser vannplanter.
Ikke fult så dekorativ i vinterdrakt.
Siste ukes merkeresultat: | |
Knoppsvane | 1 |
---|---|
Stokkand | 6 |
Hettemåke | 1 |
Bydue | 4 |
Sum | 12 |
onsdag 23. september 2009
3 nye dager på Fornebu
Resultat | |
Heipiplerke | 2 |
---|---|
Jernspurv | 36 |
Rødstrupe | 6 |
Svarttrost | 6 |
Måltrost | 1 |
Rørsanger | 1 |
Hagesanger | 1 |
Munk | 22 |
Gransanger | 13 |
Løvsanger | 2 |
Blåmeis | 15 |
Kjøttmeis | 2 |
Spettmeis | 1 |
Bokfink | 1 |
Grønnfink | 1 |
Gulspurv | 2 |
Sivspurv | 9 |
Sum | 121 |
søndag 20. september 2009
Gråspurvstunt på Løren
Carsten og jeg har lenge snakket om å fange noen gråspurv sammen. I dag ble ord til handling og vi møttes i Birkelunden kl 0700. Der var det lite gråspurv. Duene hadde møtt Carsten før og holdt avstand. Deretter forsøkte vi Olaf Ryes Plass. Litt mer gråspurv, men de var veldig trøtte og ville ikke ned på bakken.
Videre gikk turen til Løren. Der er det en ganske stor koloni. Og ganske riktig var det mye liv overalt da vi kom. En 18-meter ble satt opp og så forsvant spurvene. En gransanger dukket opp og med litt lokkelyd gikk den raskt i nettet. Og så ble det venting og litt jaging av katter. Endelig etter nesten en time fløy fuglene i nettet en etter en. Etter fem minutter hadde vi nesten 30 fugl. Og så ville de ikke mer, men vi var fornøyde.
Resultat | |
Gransanger | 1 |
---|---|
Gråspurv | 31 |
Sum | 32 |
tirsdag 15. september 2009
Hjerkinn i september
Det er alltid spennende å se hva som havner i nettene på ulike tider av året. Jeg hadde håpet at heipiplerkene fortsatt var her, men det ble nok i seneste laget. Noen få i lufta hver dag og kun en i nettet. Grå- og brunsisikene var lite interessert i solsikkefrø. Antagelig er det mer enn nok med bjørkefrø å ta av isteden. Andelen brunsisik var uvanlig høy.
Det er tydelig at det hjelper å lokke med lyd og resultatet er litt preget av hva jeg spiller. Sisiker og gransanger kom først i dag når jeg spilte disse lydene. Som det går fram av bildene er det stor variasjon på gransangerne.
Været kunne sikkert vært bedre sett fra en ringmerkers ståsted. Lørdag var det altfor sterk vind for fangst, men de siste tre dagene har det vært blikk stille og ikke en sky på himmelen. Varmere enn i juli :)
Resultat 13. - 15. sepember: | |
Heipiplerke | 1 |
---|---|
Jernspurv | 1 |
Gråtrost | 1 |
Gransanger | 7 |
Løvsanger | 1 |
Granmeis | 3 |
Blåmeis | 1 |
Kjøttmeis | 23 |
Bokfink | 6 |
Bjørkefink | 1 |
Grønnfink | 7 |
Brunsisik | 8 |
Gråsisik (flammea) | 8 |
Sivspurv | 35 |
Sum | 103 |
Tre lokale kjøttmeiser ble kontrollert. Den eldste merket samme sted for to år siden.