mandag 26. oktober 2009

Parkfangst uke 42 og 43.

Nye uker og nye muligheter. Denne gangen vel så variert som mengde. Forsøkte en tur langs nedre del av Akerselven, det gav kråke!


Ikke rart noen av disse ungfuglene ser litt rare ut i flukt.

Så en lunchutflukt til Vøyenbroa. Der har det virket tidligere i høst. Nå lå endene i vannet og duene tok for seg helt alene. Nå var de i det grådige hjørnet hvor man kan snike hånden ned mellom dem og plukke opp to uten at de andre reagerer. Det ikke ofte det er sånn, men det er litt moro. Ble 10 stk på kjappen.

Har noe ugjort med sivhønene i Hovindammen også. Det er bare en igjen, men den har til gjengjeld ikke ring. Merkelige greier, jeg endte opp med denne:


Sildemåke i slutten av oktober er ikke hverdagskost.


Svaner er som jeg mange ganger har vært inne på noen merkelige dyr. I år har jeg brukt alt for mye tid på å få tak i ungene i Smestadammen og Holmendammen. Disse ble besøkt begge de siste ukene også. Ved førstnevnte fikk jeg omsider nummer to. Ved siste besøk var bare tre unger igjen. I følge en forbipasserende var alle fire på plass to dager før. Dyra kommer på brød, men nå ville ikke ordentlig opp på land.
I Holmendammen har det ligget et umerket par med hele seks unger, hvor av to hvite. Polske svaner, de er helt hvite allerede i dundrakt. En av disse to fikk jeg tak i i begynnelsen av september. Nå fant jeg bare et umerket par og en grå unge! Har de andre blitt borte? Eller har hele gjengen reist og et nytt par fløyet inn? Si fra hvis dere ser noe på deres vei. 8 svaner pleier å synes.
For å få fart i svanelisten måtte jeg til slutt innom Veterinærhøyskolen. Der hadde politiet levert inn en knoppsvane de hadde funnet spaserende på ring 3! Forventet og finne en fra Smestad, men det var en voksen, uskadd sak som straks bør ut i fjorden igjen. Det er mye rart man blir sendt bort i…

Resultat denne uken
Knoppsvane 2
Grågås 1
Kanadagås 1
Stokkand 3
Sildemåke 1
Bydue 12
Kråke 1
Sum21

onsdag 21. oktober 2009

Fornebu 17 - 18 oktober

Denne gangen konsentrerte vi oss om foringsplassen.
Lørdag kom Ingunn og Torben. De begynner nå å få skikkelig tak i stålringer, da mesteparten var grønn- og pilfink. Ingunn kjørte dermed sin høyrearm i senk denne dagen.
Vi ble forresten enige om hermed å gi Johnny en bitteliten "refs", da to av hans tidligere merkinger ble kontrollert men ikke var helt iorden: en fugl hadde litt åpen ring, en annen var merket som hann men som for undertegnede så ut som hunn. Nå skal det sies at da er det ikke tatt med muligheten for at en fugl kan prøve å åpne en ring selv, og at lysforholdene kan lure en ringmerker litt. :)
27 fugler fikk ring mens de to var til stede, men ved mørkets frembrudd var tallet økt til 43, aller mest grønnfink.



På søndag kom bare Torben da Ingunn var sykmeldt (kun egenmelding). Vi holdt på like lenge som dagen før, altså til halv ett, og da var også søndagens tall blitt til 43, og selvfølgelig mest grønnfink.



Resultat
Blåmeis 6
Kjøttmeis 4
Pilfink 14
Grønnfink 61
Gulspurv 1
Sum86

onsdag 14. oktober 2009

Frognerparken 13 oktober


















Som Carsten skriver, parksesongen (den uten grilling) er i gang. Jeg tok meg en tur innom Frognerparken tirsdag 13 oktober. Der lå det en brunnakke hunn som ville ha brød. Jeg brukte opp en hel kneip før jeg endelig fikk tak i den på siste brødbit. Det befinner seg også en annen brunnakke som spiser brød i Oslo nå, en adult hann i Smestaddammen. Smestadfuglen fikk ring av undertegnede sist vinter og ser ut til å være en veldig lokal fugl. Den er observert i Holmendammen og Frognerparken også, men virker å trives best i Smestaddammen. Men, ikke alle brunnakkene vi har merket er lokale. En vi merket på Østensjøvannet for noen år siden ble senere skutt utenfor Moskva i Russland... Håper denne hunnen ikke blir like lokal som Smestad fuglen.

tirsdag 13. oktober 2009

Parkfangst uke 40 og 41.


Arkivbilde. Fantastisk øyenfarge?

Det var litt prematurt å annonsere høstens parksesong for startet. Det virket sånn på et par steder langs Akerselven, men etter noen stikkprøver viser det seg at vi må vente litt til. Noe har det likevel blitt. Til og med Østensjøvannendene lot seg lure. Duene er rimelig på hugget så der står det nok mest på innsatsen.

Det er en spennende tid, man vet aldri hva slags ender som plutselig dukker opp i parken og vil ha brød.

Siste ukenes resultat
Knoppsvane 2
Grågås 1
Hvitkinngås 1
Stokkand 4
Hettemåke 1
Gråmåke 1
Bydue 8
Sum18

søndag 11. oktober 2009

Fornebu 10 - 11 oktober



Nok en helg med trening for kommende ringmerkere er unnagjort. Lørdagen ble ledet av Geir S. Andersen. Med strålende sol og vindstille kunne man bli lurt til å tro at dette skulle bli en rolig dag. 106 nye fugler fikk ring og 25 lokale ble kontrollert. Høydepunktet kom helt på slutten av dagen. En liten 1k spurvehauk hann kom i et langt stup og traff nettet og spratt ut igjen. Et kvarter senere satt den.



Søndag startet og stoppet med regnbyger og fangsten ble konsentrert til foringsplassen. Kattugla skrek en slags velkommen til oss fra lønna og et rådyr ble jaget i reservatet av en løshund. Ellers var det stille og rolig. Bare noen få fugl ble merket.

Resultat
Spurvehauk 1
Heipiplerke 1
Rødstrupe 1
Gransanger 2
Blåmeis 5
Kjøttmeis 6
Pilfink 10
Grønnfink 96
Sivspurv 1
Sum123

I tilleg var det 35 lokale kontroller. Den eldste var en kjøttmeis som er minst fem år gammel.

tirsdag 6. oktober 2009

Høstmerkinga i gang også i Hobøl

Etterhvert har vi også kommet i gang med litt fangst og merking i Hobøl, nærmere bestemt hjemme hos meg på Lindås ved Tomter (to 9-metere ved foringsplassen) og på Knapstad hos Morten Hage (én 9-meter ved foringsplassen).

Første runde var på Lindås 13. september, men utbyttet ble ikke det helt store. Totalt 13 fugl; 9 kjøttmeis (hvorav én 1k fra egen hage), 3 blåmeis og 1 løvmeis. Sistnevnte reddet forsåvidt dagen siden det var første gang jeghar klart å få fingrene i en slik en!

Neste runde var også på Lindås, 20. september, og denne gang med assistanse av unge Hr. Hage. Utbyttet ble da noe bedre, og var dominert av grønnfink (20). Ellers var det også denne gang endel kjøttmeis (9), samt 2 spettmeis og én hver av blåmeis og bokfink.

Sist søndag, 4. oktober, forflyttet vi oss til Knapstad for å gjøre en innsats på hordene som frekventerer Mortens foringsplass. En nydelig høstdag ble det, og totalt 77 fugler fikk ring om foten; nesten halvparten av disse var grønnfink (36). Ellers var det endel pilfink (12), kjøttmeis (10), blåmeis (8) og spettmeis (5), samt noen 4 gråspurv.

Mvh

Lars Erik

mandag 5. oktober 2009

Fornebu 3 - 4 oktober

Vinteren nærmer seg og det tynnes ut i rekkene hos noen arter, mens andre kommer til. Carsten og Thor-Erik fikk gleden av å stå opp tidlig på lørdagen. Lyd og heisenett gir best resultat i grålysningen. Det ble bare tre, den siste var helt død. Spurvehauken hadde forsøkt å få med seg en av rødvingetrostene. Værgudene fikk rett i sine spådommer om tiltagende regnvær så det ble mest fangst på foringsplassen. Det ble noen pil- og grønnfink. En av de sistnevnte med fremmed ring! (Den er ikke merket på Røa. Det var det første vi sjekket.)

Småvåte blåmeis er ikke noe hyggelig å jobbe med så vi gikk etter hvert over i indretjeneste. Thor-Erik fikk drevet et par timer med RingAccess. Vi hadde noen løse lapper med trost og sjøfuglmerking som ikke var ført.



Søndag startet lettskyet og gikk over i strålende sol. John Martin var enslig ringmerker for dagen. Det var ikke mye fugl i terrenget så nettet på foringsplassen kom fort opp. Høstens første bjørkefink gikk i her. Noen av meisene som ble merket som pullus i vår begynner å dukke opp. En pilfink som fikk sin ring mens den lå i reiret under taksteinen på uthuset, gikk også i nettet.

I 2009 har flere arter satt rekord med flest merket pr år på Fornebu. Den siste uken har to nye arter blitt med i denne gruppen. Det er gransanger og svarttrost med hhv 34 og 27 merkede i år.

Resultat
Jernspurv 1
Rødstrupe 1
Svarttrost 3
Gråtrost 2
Rødvingetrost 1
Munk 1
Gransanger 4
Blåmeis 5
Kjøttmeis 2
Pilfink 7
Bjørkefink 1
Grønnfink 17
Sum45