tirsdag 26. januar 2010

Parkfangst uke 2 og 3.

Rimelig grei aktivitet på tross av til tider lave temperaturer og mye is. Det meste er plukket opp langs Akerselven fra Kjelsås til Kuba. Videre nedover er det velidig lite åpent vann. De endene som ligger der virker også sjeldent lite ivrige. Jeg slutter aldri å forundre meg over hvor forskjellig disse dyra oppfører seg fra sted til sted.

Sto nesten to timer ved Østensjøvannet en lørdag med teleskop. Det resulterte i ca 20 ringer lest. Bare 16 av dem kan brukes. De andre er det en eller annen feil i. Ringer som har byttet ben og ender som har byttet kjønn… Det var ikke alt for mye lys unner broa etter 15. Ble litt små lei av korte, urolige, orange ben med ring som begynner på 38!

Fikk rimelig god kontroll på gjessene. De tre som lå i Frognerkilen nyttårsaften var der oppe nå. Hvitkinngåsa er som jeg trodde en av de faste. På tredje vinteren. Har aldri trukket ut. Fikk bare til 4 sothøneringer. De er stadig oppe på isen, men legger seg ned og gnager på et eller annet mens de trekker opp beina. Den eldste er en PK merket 1/1-08. Det er en av de fastboende, vi har to sommer- kontroller på den også. Den som er avbildet i bloggen så jeg, og to av de tre jeg har merket i vinter. Har også bruddstykker av et par til, men ikke nok til å knekke koden.
Får bruke det som en unnskyldning til å svinge innom der en tur til om ikke så lenge.


I mangel av en spennende illustrasjon fra de siste ukene, fant jeg et bilde av hvor galt det kan gå når jeg forsøkte meg på å lese av ringer med kamera.
Ute på Huk opplevde jeg noe rart. Etter en del veiving med brød- posen fikk jeg lokket til meg et savnepar. Hannen hadde ring, men ikke hunnen. Jeg forsøkte derfor å innynde meg hos henne, få henne til og komme litt nærmere. De pleier og la seg styre av hvor man kaster brød, men denne damen likte det vist ikke. Plukket opp bitene og spyttet dem ut igjen! Kanskje jeg må ta med salat og ålegress neste gang?

Resultatet forteller at det nytter om man bare kommer seg ut jevnlig.

Resultat
Stokkand 26
Gråmåke 1
Bydue 5
Sum32

mandag 25. januar 2010

Øyeren 23. januar

Jeg tok meg en tur ut for ringmerking mens kulda ikke var så streng.
Jeg ble ikke overrasket over at blåmeisene var i flertall, og den voksne karen på bildet ble den første merket der ute i år. Det ble brukt en ruse og ett nett.
Totalt: 13 blåmeis, 4 kjøttmeis, 1 svartmeis og 1 pilfink.
Kontroller av 3 blåmeiser og 1 kjøttmeis, den eldste var merket for ganske nøyaktig to år siden.
Et kort sammendrag fra hele fjorårets merkinger må bli spurvehauk, vendehals og hauksanger som de beste minnene. Det verste må vel være fuglen under her. Det er ikke lett å holde mobilen rolig mens fuglen hakker løs! Minst 50 røde prikker på hånda ble resultatet, der to av dem blødde bra.

lørdag 23. januar 2010

Fornebu 23. januar

Ingunn og jeg hadde en fredlig formiddag på Lilløyplassen. Det gikk jevnt litt fugl i nettet. Artsvariasjonen var ikke noe å skryte av, men spurvehauk er alltid spennende. En enslig gråsisik var også nedom. Lite fugl å se i felten, en del gråtrost, men de viste ikke nevneverdig interesse for foringsplassen.
John Martin var innom og sa hei og vi fikk unna litt ymse data arbeid og årsoppgjøret skulle nå være i havn.


Bildet ligner veldig på et fra september, men gliset er nok litt bredere etter at hun tok den ut og merket den helt selv!

Resultat
Spurvehauk 1
Blåmeis 3
Kjøttmeis 1
Grønnfink 11
Gråsisik 1
Sum17
+ en gjeng egne meisekontroller.

søndag 17. januar 2010

Carsten forbereder merkesesongen. Del 1.

Siden det ikke skjer så altfor mye spennende å blogge om på merkefronten for tiden, tenkte jeg at jeg skulle kjede dere litt med hva jeg bedriver i mørketiden.

Fuglekasser er gøy. Det har jeg drevet med i mange år. Det var faktisk det som for noen år siden gjorde at jeg meldte meg på ringmerkingskurs. Hadde jo en bunke kasser jeg fulgte opp årlig og kunne jo like godt gi ungene en ring med det samme? Lite ante jeg den gang om hvordan merkebasillen skulle bite meg…

Nu vel. Bolignød blant hulerugere har alle hørt om. Særlig de som er avhengige av svartspettens gamle reir. For å hjelpe disse kan man henge ut store kasser. Tanken var at duer, ugler og ender skulle kunne finne seg til rette på nye steder. En liten porsjon egoisme er det også i dette, ønsket om å merke andre arter enn meis har dukket opp. Det er for eksempel merket under 1000 av både kvinand og skogdue. På landsbasis. Laksand under 100!


Et eksempel på boligkrangel ved Stensrudtjern: To kvinandegg og et kattugleegg. Anda vant!

Nå etter 5-6 år har jeg innsett at det ikke er så lett å få leieboere der jeg synes det ser passende ut. De fleste kassene henger tomme. Årets eksperiment blir derfor å henge opp noen kasser på steder jeg vet disse artene allerede hekker. Første skritt ble å henge ut tre kasser som kan passe for skogdue eller kaie på Bygdøy. Vi vet de liker seg der, men så langt har vi ikke klart å få tak i dem.


Ut i skogen opp i trærne. En lys og fin lørdag i januar…

Mer om kasser og slikt kommer. Eventuelt kan jeg sende stafettpinnen videre? Jeg vet at noen på Strømmen har bedre tilslag i spesialkassene sine enn meg. Føler du kallet, Trond?

lørdag 16. januar 2010

Dårlig fotarbeid

I dag fikk jeg satt en ring på en kattugle som var i forvaring hos Geir Sjøli på Nes. Den hadde satt seg fast i en sprekk i en låvevegg og ødela beinet i forsøk på å komme seg løs. Kanskje var det en mus i veggen?

Etter syv sting og noen dager med medisinering, var den svært så sprek og klar til å slippes. Lua til Geir fikk unngjelde da den skulle fanges for foring og merking. Mandag får den friheten der den ble funnet, noen kilometer unna.


Vingen avslører etter min mening tre generasjoner med voksne fjær. Det betyr at den er i sitt 4. kalenderår eller eldre (4k+). Pilene viser skille mellom gamle og nye fjær.

søndag 10. januar 2010

Parkfangst uke 53 og 1

Under 15 minusgrader de aller fleste dagene disse to ukene. Blir ikke store fangster av slikt. Men det er jo dumt å sitte inne å vente på våren, litt går det an å få til om man bare kler skikkelig på seg.
Nyttårsaften var det for eksempel ikke så galt i Frognerkilen.



De store fuglene på bildet hadde riktig nok ring, men jeg fikk lest av alle fem. Legg merke til hybridgåsa midt i bildet. Den er merket tilbake i januar 1996. Den eldste av Kanadagjessene er merket i april 1997. Resten i dette århundret. Forsøkte meg litt på gråmåkeringer også, men fikk ingen komplette koder. Den jeg klarte flest siffer på ble merket på Ytre Vassholmen eller på Alv som pullus 24. juni i fjor.

Litt mer fres over alderen på en stokkand jeg snublet over på Vaterland i romjulen. Han var merket av PK ved Akerselven et sted i 1998.

2. nyttårsdag var jeg en liten sving innom Østensjøvannet igjen. Mest for å se om det sto til liv i kulda. Der traff jeg John Martin som fikk en praktisk demonstrasjon av hvordan man lurer til seg en sothøne.


Disse hanskene måtte vaskes etterpå Sothøner er sjeldent fulle av grønt.


En grønnlandsmåke har vært så hyggelig å gjeste hovedstaden de siste dagene. Dette har ført til et par besøk på Rådhusplassen og tilstøtende brygger. Litt overraskende kom enkelte av gråmåkene så nærme at de bare måtte få utlevert en ring.


Enkelt summert gir dette:

Stokkand 11
Sothøne 1
Gråmåke 7

onsdag 6. januar 2010

Takk for meg!

Jeg har flyttet til Aurdal i Valdres, og det er dermed naturlig å bytte ringmerkingsgruppe. Årets merkinger og kontroller er sendt til Stavanger, resultatet ble 307 merkede fugler fordelt på 27 arter. Totalt har jeg merket 2087 fugler fordelt på 63 arter for årene 2004- 2009 som medlem av Oslo & Akershus Ringmerkingsgruppe.

Merkebordet mitt i vindfanget på hytta.


Årets merkevirksomhet foregikk for det meste ved hytta i Sør-Aurdal, med særlig vekt på fangst av hekkende rødstjerter , og ellers har jeg merket endel fugler i forbindelse med prosjekter ved Naturhistorisk museum. Jeg fikk fanget 13 voksne rødstjerter i kasseområdet mitt og kontrollert en hann merket i 2008.













Det mest spennende i 2009 var vel 1 lavskrike og 4 nøtteskriker fanget i standardnettet mitt ved hytta, i tillegg til 2 steinskvetter fanget i klappfelle med melormer som agn.







Takk til Carsten og Johnny for god ledelse av ringmerkingsgruppa og takk til John Martin og andre som dro igang ringmerkingsbloggen! Takk for meg i Oslo & Akershus RG!





Mvh Trond Øigarden