tirsdag 31. august 2010

Sørlandsferie del 2

Nu vel. Det er travle tider og jeg sliter med tastatursperre.
Har vært 14 dager på ferie nå igjen. Sørlandet er fint, selv om det ikke akkurat var sommertemperaturer. Ikke veldig kaldt, men 7-8 m/sek fra NØ i drøyt fire dager var ikke det vi hadde bestilt. Ikke egnet de seg for nettfangst heller.

I kjent stil lot jeg dette gå ut over svanene. De var greiere enn her i byen. Stilte villig opp med ungene sine. Når du først har et par av dem på fange er det ikke så vrient å få tak i minst en forelder. Blir liksom noe annet enn å fange løvsangere? Rakk også å få ettermontert plastring på et par gamle kjenninger. Fant en med fremmed ring nå igjen. Viste seg å være merket som 2k i Lillesand tilbake i 1995. En godt voksen herre!


Han ville ikke være med på bilde. Dette er fruen og årets produksjon.

Hun måtte nøye seg med stålring. Jeg hadde bare tatt med meg dobbelt så mange plastringer som jeg trodde jeg trengte…

En formiddag rømte vi inn til Furøya i Tvedestrandsfjorden. Flott sted med mye gammel løvskog. Gjengroing har vært et problem i noen år, men det ser ut som de nå har fått tatt knekken på under vegetasjonen mange steder.


Ryddegjengen fra Tvedestrand Kashmirlag!

Da vinden omsider dreide litt på seg og gav oss en rolig trekknatt var det mye morsommere å være fuglefanger. 72 fugl før noen på død og liv måtte slippe ut katta. Halvparten løvsangere. To rødstjert og en blåstrupe var høydepunktene.


Måtte bare ta med denne tassen. Det er en grunn til at de bytter fjær en gang i året.

Den andre ferieuken tok oss opp Setesdal og over til Jæren. Der regnet og blåste det. Storken er bare oppspinn, jeg har sett etter, den er ikke der.
Været ble litt lettere når vi kom oss ned til Lista. Bodde på fyret to netter. Det anbefales. For en stakkar fra Østlandet er det sterk kost med så mye vadere. Og så nærme! Ingen Årnestangen takter med varmedis og ufyselig vannregulering. Her løper myr- og polarsniper praktilsk talt mellom bena på deg!


Kviljoodden i friskbris, men stålende sol!


Stoppet på hytta på vei oppover igjen og fikk avsluttet ferien med nok en fin fangstmorgen. 58 fugl merket. Tre arter Sylvia, litt trepip og så godt med grønnsisik at jeg måtte slå av lyden for å få pakket bilen!

Summert ble det merket 219 fugl fordelt på 24 arter.

Ingen kontroller uten om et par pullusmerkede meiser av året.

Resultat Sørlandet
Knoppsvane 13
Vendehals 1
Låvesvale (1 kull)4
Trepiplerke 9
Heipiplerke 3
Jernspurv 2
Rødstrupe 13
Blåstrupe 1
Rødstjert 2
Svarttrost 3
Møller 5
Tornsanger 2
Hagesanger 11
Munk 22
Løvsanger 71
Toppmeis 1
Blåmeis 13
Kjøttmeis 8
Spettmeis 1
Pilfink 3
Bokfink 4
Grønnfink 6
Grønnsisik 19
Gråsisik 2
Sum219

Tror noe av sperren løsnet jeg…

torsdag 26. august 2010

Liv i parken

I det siste har jeg også bedrevet litt parkfangst. Det blir ikke så store antall hver gang, men mange bekker små osv. Det er heller ikke kjedelig i parkene. Alltid noe som skjer.

Her om dagen gikk det ca 600 hvitkinngjess på Valle Hovin. Mens jeg leser av plastringer kommer en ung dame bort og slipper hunden sin løs på gjessene. Det er en liten hund på størrelse og utseende med en hvit rotte som gjessene sikkert lett kunne banket, men dessverre vet de ikke det. Det ender med at den nesten klarer å ta en gås. Jeg forteller selvfølgelig damen hva hun kan gjøre med hunden og får til svar: "Hvem er du 'a? Jeg har lov til dette". Men hun tar den inn og går. Gjessene roer seg etterhvert og jeg får lest av 41 ringer. Samme dag har John Sandøy lest av omtrent like mange. Ser vi bort i fra de begge leste av, ble det tilsammen litt over 60 ulike ringer. Etterpå får jeg merket et par byduer og en 2k fiskemåke. Bein og nebb er veldig blå, men det er visst sånn de ser ut i den alderen.

2k fiskemåke

Mandag var jeg igjen på samme sted. Da lå det en syk måke ved stien. Jeg lurer litt på hva jeg skal gjøre med den og setter meg på benken for å se om den kommer seg. I mens prøver jeg å fange noen brødspisende sivhøner og er nær ved å lykkes. Problemet er at det er for mye duer og måker som vaser rundt. Det ender med at jeg ikke fanger noe. Så hører jeg et smell. Gubbe med stor stein har sendt syk måke til de evige søppeldynger. Når så skjærene begynner å varsle og måkene henger seg på og flyr i ring over sin døde artsfrende, er det bare å pakke sammen og reise.

En liten oppdatering:
I dag, på vei til Østensjøvannet, oppdaget jeg en ung storskarv som sto på fortauet i Østensjøveien og tørket vingene. Jeg bråstoppet selvfølgelig for å sjekke om alt sto bra til og kanskje få en ring på den og slippe den ut i vannet hvis den var frisk. Det var den og altfor rask for meg dro den lett opp i luften.

Resultat siste måned
Stokkand 16
Hettemåke 2
Fiskemåke 1
Sildemåke 1
Bydue 14
Kjøttmeis 1
Gråspurv 16
Sum51

tirsdag 24. august 2010

Merking på Lilløyplassen

Tornskate

22. august ble det ringmerket på Lilløyplassen. Kommende lisenshavere ble invitert for å få trening. Litt kort varsel, men Bjørn Olav dukket opp. Etterhvert kom også hoff-fotograf Inger Johanne.

Trepiplerke

Med bare to nett oppe, ble det ganske rolig. Sol og vindstille gikk over til sol og mye vind. Musikkvalget var munk, løvsanger og rødstrupe med innslag av hauksanger og blåstrupe. Det var tydelig at lyden var viktig da batteriet gikk ut på den ene spilleren og nettet var tomt.

Rødstrupe

Myrsanger er alltid morsomt, mens tornskatene lagde mye lyd. Både selv og hos ringmerker... En gresshoppe hadde også fått kjenne tornskatenebbet og lå hodeløs i nettet.

Tornsanger

Resultat Fornebu 22. august
Trepiplerke 1
Rødstrupe 3
Myrsanger 1
Tornsanger 4
Hagesanger 2
Munk 13
Løvsanger 5
Blåmeis 1
Kjøttmeis 1
Tornskate 3
Sum34

Alle bilder Inger Johanne Aag.

lørdag 14. august 2010

Augustfjellet del 2

Andre uken på fjellet i august var ikke så ulik den første. Løvsangerne var det blitt mindre av og gråsisiken noe fler.

Gråsisiken på bildet hadde helt feil proposjoner. Jeg lurte en stund på om det kunne være en polarsisik.

Å skille gråsisik fra brunsisik er ikke alltid lett. Blant voksenfugl mener jeg de aller fleste bør kunne bestemmes, men for ungfugl i august blir det straks verre. Her har jeg underartbestemt ca halvparten. Med mer erfaring kan nok antallet økes. Det finnes brunsisik på Hjerkinn, men de er i klart mindretall. Et kjennetegn som brukes på brunsisik er beige vingebånd. Når samtlige ungfugler jeg fanget har dette, synes jeg det er ganske klart at det ikke kan brukes som kjennetegn på så unge individer. Vingemål kan gi en veiledning, men er ikke absolutt.


Resultat Hjerkinn 07.-13. august
Trepiplerke 1
Heipiplerke 8
Gulerle 1
Linerle 1
Jernspurv 2
Rødstrupe 2
Blåstrupe 40
Rødstjert 2
Gråtrost 1
Måltrost 2
Løvsanger 43
Svarthvit fluesnapper 1
Granmeis 3
Kjøttmeis 1
Bokfink 3
Bjørkefink 1
Grønnfink 34
Brunsisik 6
Gråsisik 101
Sum253

fredag 13. august 2010

Parkfangst uke 29, 30, 31 og 32.

Vips så har det gått nesten fira uker siden sist oppdatering.
Men det har ikke vært kjedelig:


Forleden lærte jeg litt plutselig at gravender også spiser brød!

I parkene er det litt lite fres. Duene er for eksempel mye slappere enn på samme tid i fjor. På Valle Hovin har det vært ganske stille frem til nå når hvitkinngjessene er på vingene igjen. De beveger seg en del rundt i byen og folk er mye flinkere enn før til å melde dem inn! Bra. Les John Sandøys betraktninger rundt dette fra onsdag 11. august her.
Selv leste jeg av en gammel kjenning som bare har metallring. Merket i Nederland i 2003, kontrollert her i byen i 2005 og 2007. Stilte med frue og tre unger. Montro hvor de hekker?

Østensjøvannet derimot har som jeg ventet en og annen ungdom vankende ute helt på egenhånd.


Kul type? Men de oppfører seg omtrent som en diger, grisete gjerdesmett i hånden.

I Middeladerparken lurte jeg denne kroppen:


Kan faktisk bestemmes til 2k. De gamle armsvingfjærene har tydelige voksestriper.



Litt grovt regnet har jeg satt ring på:
Grågås 9
Hvitkinngås 3
Gravand 1
Stokkand 5
Sivhøne 1
Sothøne 2
Hettemåke 2
Fiskemåke 1
Sildemåke 1
Bydue 16
Kråke 1
Sum42

Og så vet jeg det har blitt tatt litt av andre så totalt blir det ganske så fint!

Og snart er svanene modne!

søndag 8. august 2010

Snøspurvkasse

Dette innlegget burde vel komme i etterkant av positivt resultat, men jeg er optimistisk. På svalbard hekker snøspurven i kasser på hyttevegger så hvorfor ikke. Etter å ha hengt opp fem fossekallkasser i sommer satt jeg igjen med en. I mangel av vegg ble den satt på bakken og dekket til. Så får vi se.





Fjellerke hekker også i området. Jeg kan nok godta den som leieboer også. Til nød steinskvett. Jeg har prøvd dette tidligere, men uten GPS-markering fant jeg dem ikke igjen. Du verden hvor mange like steiner det er i fjellet...

lørdag 7. august 2010

Augustfjellet del 1

Det er helt korrekt at flere driver med morsomme ting for tiden Carsten :)


Gulerle

Nå er det lenge siden jeg har vært på fjellet i august. Hver måned har sin sjarm og sine fugler. Slutten av juli i fjor var dominert av unge grønnfinker og gråsisiker, men også noen løvsangere og blåstruper. Nå var løvsangere og gråsisiker i stort flertall, men også blåstrupe var godt representert.

Første dagen gikk det mye tid til å se på regnvær. På ettermiddagen lysnet det litt og jeg åpnet nettene. Første runde var rolig. Jeg fikk ikke helt til lyden, men til slutt ble det ufrivillig rødvingetrostlyd. Uten antydning til rødvingetroster i nærheten var tanken at noe lyd er bedre enn ingen lyd. Og det stemte, ca 30 av dagens 42 fugl gikk i nettene i løpet av et kvarter etter at lyden ble satt på. Og så roet det seg før regnet begynte igjen.


Møller

Nytt denne gangen er noen klappfeller som kom i posten fra Canada rett før ferien. De måtte prøves. Kanskje skjæra kunne la seg lure. Ladet fellen med kanelbolle og dekker resten med nyslått gress. Det ga ikke annet resultat enn at linerla spiste ivrig på åtet. Linerla er ikke lett å få i nett, så da kom den minste klappfellen i arbeid. Utløsermekanismen på denne er mye løsere og skal passe til linerle. Den kanelbollen var det tydeligvis noe galt med. Ingen linerle i nærheten. Men så. Mens jeg sitter å merker fugl hører jeg fellen slå igjen. Gråsisiken ble puttet tilbake i posen igjen og jeg jogger rundt huset og beskuer fangsten. En fjellmarkmus... Nytt er også en utvidelse av mistnettene med 18+12 meter i semiåpent terreng litt vekk fra hytta.


Måltrost

Dag to var planen å komme seg tidelig opp og rulle ut nettene. Klokken 11 kom jeg i gang. Og da var det ganske bra trøkk. Ny hyttemerkeart i første runde var en måltrost. Den ble toppet senere på dagen av en ny merkeart for meg; gulerle. Gult er fortsatt kult. Ellers var det løvsanger og gråsisik som dominerte. Dagen ble avsluttet med to nye hyttemerkearter, møller og trepiplerke. Totalen denne dagen ble på 86 som er dagsbeste her. Fortsetter det sånn kan jeg risikere å gå tom for H-ringer.


Bjørkefink

De neste dagene stilner det litt. Noe færre arter og lavere antall. Noen lange kraftige regnskurer gjør fangsttiden kortere, men endelig gir klappfella, som fortsatt var ladet med kanelbolle, uttelling. Hver natt låser jeg fella, men lar bollen bli igjen. Og hver morgen kommer skjæra før jeg har stått opp og forsyner seg. Som tidligere nevnt er dingser gøy og nappvarsler ble følgelig montert på fella. Når alarmen går er jeg raskt på plass og finner en voksen linerlehann under nettet. Siden linerlene "mine" ikke vil gå i mistnett, er det jo hyggelig å kunne få de på annen måte. Selv om skjære var målet. En linerle til går i klappfella og en i nettet.


Venstre: Heipip - Høyre: Trepip

Resultat Hjerkinn 01.-06. august
Trepiplerke 5
Heipiplerke 8
Gulerle 9
Linerle 3
Blåstrupe 41
Rødstjert 2
Måltrost 5
Rødvingetrost 3
Møller 1
Løvsanger 95
Svarthvit fluesnapper 1
Granmeis 2
Kjøttmeis 1
Bokfink 1
Bjørkefink 3
Grønnfink 36
Brunsisik 5
Gråsisik 90
Sum311

torsdag 5. august 2010

Flere taksvaler.

Litt stille på bloggen for tiden? Jeg vet det flere enn meg som er aktive og har spennende ting i fangsten. Det er bare å ta frem tastaturet!

Det var nå en snau uke siden jeg fanget taksvaler sist. Forsøkte lenge på et enkelt reir i helgen uten å lykkes. Var ikke rask nok med håven på første forsøk, etter det gikk de ikke på reiret når jeg var i nærheten.

Tok derfor en ny kveldstur til kolonien jeg fanget ved sist. Når de mater er de ikke helt med, men som sist hadde jeg bedre utelling en kort periode litt etter 21.


Store deler av et kull.

Nå er ungene ute og flyr, men overnatter i reiret. Det samme gjør foreldrene.


Ungfuglene er lett kjennelige på lyse spisser på tertierene.


Da har gul basis på undernebbet og skittengrå strupe.


De voksne har helt svart nebb og hvit strupe.

Det kommer ikke så godt frem på disse bildene tatt i dårlig lys at de voksne har blåglinsende fjær ikke bare på ryggen, men på hodet også.

Det ble åtte til.
Seks unger og to voksne.

mandag 2. august 2010

Sesongstart ved Gjersrudtjern.

Nesten helt plutselig var det på tide å benytte seg av at høsten nærmer seg.

Var ute ved Gjersrudtjern en ettermiddag i forrige uke med ljå og fikk ryddet et par av nettgatene. Fanget to helt unge gransangere og kjente at fingrene var litt uvant med å håndtere arter som er mindre enn måke, and og gås.

Tenkte at en oppvarmingsrunde i slutten av juli kunne være fint for å få fin førligheten tilbake på plass. Første nettet var oppe klokken 5 i vakkert merkevær, overskyet og så godt som vindstille. Hadde det vært litt mindre mygg og man hadde husket kopp til kaffen hadde det vært perfekt.
Startet rolig med et par svarttrost og en jernspurv. I det splitter nye 18 m nettet, i en splitter ny nettgate, hang helt alene, en aldeles vakker bøksanger. Splitter ny merkeart!


Elegant type?

Munk er fint. De datt inn stadig vekk. Litt vrient å kjønnsbestemme en del av dem så tidlig. Ikke alle har begynt å myte hodefjær enda


Denne unge damen var en av de greie.

Voksenfugl er det langt mellom på denne tiden av året. Ble faktisk bare seks stykker hele morgenen. Som denne munken.


Den eksponerte delen av fjærene er tydelig bleket.


Ganske sliten i stjerten også. Faktisk mangler det en fjær. Er tuppene fremdeles så spisse at han kan bestemmes til 2k? Burde ikke voksenfjær være rundere?

Etter en velfortjent lunch klokken 8 ble det litt mer fart i sakene. Løvsangerne hadde våknet. Gikk tom for poser allerede etter det første nettet! Fikk dem unna i en fei og ilte ned til det andre og fant minst like mange der. Og en skjære sånn bare for å lage litt liv… Tror ikke den var helt fornøyd med størrelsen på posene mine.
Tungt lastet kom jeg opp til bilen og så at John Martin hadde kommet på besøk. Passet meg helt fint med noen hender til og han virket fornøyd med å få merket arter vi ikke har tatt i på lenge.

Midt oppi alt dette kom jeg litt ut av tellingen. Først når jeg hadde kommet hjem og summert antallene skjønte jeg hvor vellykket denne morgenen hadde vært. 78 fugl er ikke normalen i juli! Faktisk er dette beste dagstotalen der ute med unntak av et grønnfinkstunt på solsikkefrø i oktober.

Fornøyd no.