mandag 28. februar 2011

Hjerkinn 2010

En liten oppsummering av merking på Hjerkinn for 2010 kan kanskje være på sin plass. Stedet ligger 1000 meter over havet omtrent på tregrensen og området rundt er en blanding av åpent dvergbjørkterreng, myrer og fjellbjørkeskog. Midt i mellom E6 og jernbanen og med DNTs turistløype rett forbi, er det ingen fredelig idyll, men noe fugl er det der likevel.


Blåstrupen både ser bra ut og synger fantastisk

Nettgatene prøver jeg å lage så diskret som mulig og litt over tid så det gror seg til. I fjor ble jeg ferdig med det meste og er ganske fornøyd med plasseringen. Så lenge det er snø er det vanskelig å ha mer enn en nimeter og truger er uansett påkrevet. I fjor sommer ble det i tillegg 18 + 12 meter i bred vinkel. For kommende sesong skal høyden på vinkelnettet økes med to nettlommer og så får jeg kanskje plass til en nimeter til. Og kanskje bytter jeg ut nettet ved foringsplassen med en attenmeter. Så får jeg se om noe går i der det står i friluft. For svaler i august kan det kanskje være lurt. Vi får se...


Et problemet med lokaliteten er sauen som går løs. I fjor holdt de seg heldigvis stort sett unna. Noen triks er å holde gresset så kort at de ikke finner så mye mat, og la buskene rundt gro seg passe store og tette. Sauer er ikke veldig atletiske. Kort gress virker også tiltrekkende på erler, piplerker og blåstrupe. I juni før sauen slippes løs er største faren moskus. De er litt verre å jage og jeg har ikke lyst til å plukke de ut av nettet... Hittil har det gått bra, men jeg prøver å være i nærheten. Eneste pattedyr som har gått i nettet er en fjellmarkmus. Den lagde et stort hull og kom seg løs.


Rødstjert er lokal hekkefugl og sporadisk på trekk

Hvert år er jeg der på litt ulike tider og ulike antall dager. Flere dager og flere nettmeter ga ikke uventet mer fugl. Omtrent dobling fra 2009 er jeg fornøyd med. Beste dagen var 2. august med 89 fugl. Gråsisik og løvsanger var de mest dominerende artene denne dagen tett fulgt av blåstrupe og grønnfink. I 2009 fanget jeg nesten bare på foringsplassen, mens i 2010 ble det mer satsing på trekkerne. Mens blåstrupene alltid går i nederste nettlomme, velger linerlene alltid øverste eller går såvidt over. Med en drøy meter ekstra netthøyde får jeg kanskje tak i fler av høytflygerne.


Gulerle var ny og velkommen merkeart for meg

Så mye eksotiske arter kan det ikke sies å være. Likevel er det flere arter jeg ikke har sett der før de gikk i nettet eller like før. Ny for kommunen var en kjernebiter. Nye arter for lokaliteten var svarttrost, pilfink, rødstrupe, trepiplerke, gulsanger.


Gråsisik er en art det er mye av mesteparten av året

Hjerkinn (+ noen kasser rundt)Før20092010Sum
Trepiplerke 0044
Heipiplerke 81 1625
Skjærpiplerke 10 01
Gulerle 00 1010
Linerle 00 88
Jernspurv 02 24
Rødstrupe 00 33
Blåstrupe 07 8996
Rødstjert 01 1314
Svarttrost 00 33
Gråtrost 03 3033
Måltrost 00 88
Rødvingetrost 02 46
Gulsanger 00 11
Møller 00 11
Gransanger 07 07
Løvsanger 010 146156
Fuglekonge 10 01
Gråfluesnapper 10 01
Svarthvit fluesnapper 07 1522
Granmeis 56 1829
Blåmeis 251 329
Kjøttmeis 5239 65156
Pilfink 00 22
Bokfink 111 6779
Bjørkefink 131 941
Grønnfink 82105 139326
Grønnsisik 517 224
Brunsisik 139 2547
Gråsisik 80111 325516
Polarsisik 00 11
Dompap 91 212
Kjernebiter 00 11
Sivspurv 135 036
Sum285406 10131704


Vis Hjerkinn i et større kart
Her er en oversikt over hvor noen av fulgene på Hjerkinn kommer fra eller har reist. Blått for fugler jeg har merket, rødt for de jeg har kontrollert.

søndag 27. februar 2011

Parkfangst uke 6, 7 og 8.

Tiden flyr og innsatsen i parkene har vært som temperaturen. Lav.
Men litt har det nå blitt, spesielt i helgene.
En lørdag formiddag var John Martin og jeg en tur i Ås og så på hvordan nett kan rigges på kreative måter når man har litt mer plass rundt seg enn en normal villahage. Vi ble riktig så imponert og motivert! Den tidligere omtalte sidensvansriggen var litt nedsnedd, men vi fikk et inntrykk.



Her fikk vi også et tips om at det overvintrer en haug med stokkender på Vevelstad ved Langhus. En rar hunnfarget and skulle visst også være der. Sånt må jo bare sjekkes ut med en gang!


Vi fant en brunnakke! Ikke hverdagskost i Akershus i februar. Hun tok brød, men hold seg laangt der nede i bekken.

Noen av stokkendene hadde ring allerede før vi kom. Sånt er spennende. Vi forsøkte med både kamera og kikkert, men fikk ikke særlig draget på det. Iskaldt var det og de ville helst ligge med beina opp i fjærene.

Det beste vi fikk til var de fire siste sifrene på en av hannene. Med litt kreativitet kan det være en fyr PK merket ved Østensjøvannet i januar 2008! Hadde vi bare vært helt sikre…


Vi kan i det minste ane at det står Norway. Det er da noe...

Jeg var innom der nå denne siste helgen også. Ble ikke så mye klokere. Noen ringer fikk jeg knallbilder av. Det var de vi hadde merket 14 dager før. En del av de andre var fulle av løssnø…

Svanerier har blitt prioritert. Et par på Torkilstranda viste seg å ha ringer fra Moss og Sandefjord! Nå har de plastringer også.
Siden ble det bare mer og mer is i hele fjorden. Paret i småbåthavna i Drøbak har stålringer fra Moss, men de gjorde vi ingen krumspring for å få tak i fra høye brygger. De to som lå lengre opp mot Husvik derimot viste seg å være helt umerket! Det fikk vi ordnet opp i.

På toppen av dette bød det seg omsider en mulighet til å få snappet tak i en av de brødspisende sangsvanene i Børterelva. Årets andre nye merkeart for gruppa!


Denne poten har ikke tråkket mye i stein og rur!

Litt måking har det selvfølgelig også blitt. Vi hadde planer om storfangst, men det ville seg ikke. Får komme tilbake til den historien når vi har fått det til. Den som gir seg er en dritt!

En og annen umerket gråmåke har vi tatt inn, men de som har stålring har vist seg svært lite samarbeidsvillige. Litt irriterende når det viser seg at det har dukket opp enda en av mine pullusmerkede fra Aust-Agder.
Som trøst fant jeg en ferdig fargemerket Mandalitt fra 2009 løpende rundt ved Trescowsbro forleden. Utrolig nok har den ikke vært sett siden merking!


Resultat
Knoppsvane (+2 kun fargering) 2
Sangsvane 1
Stokkand 20
Gråmåke 7
Bydue 7
Sum37

mandag 14. februar 2011

Svaning i Horten

Etter hvert har vi fått ganske god oversikt over vintersvanene i OA. Hva var vel da mer naturlig enn å utvide aksjonsradiusen et lite hakk? Det hadde kommet melding om at en ungfugl fra Bunnefjorden lå i Horten. God unnskyldning for å ta turen nedover for å se om vi kunne finne foreldrene også.



Bilen ble fylt med Morten, John Martin, en haug med optikk, fargeringer og brød og tok en lørdagstur til nordlige delen av Vestfold. Vel fremme i ved Karljohansvern fant vi ganske riktig 27C. Men etter å ha sett over de 17 hvite ble det fort klart at han er ganske alene her i verden og ikke akkurat står øverst på rangstigen. Men sånn fin fargering det ville de andre også ha!



En etter en ble de tatt med opp på brygga, merket, målt og veid før de ble satt ut i kanalen. Fint opplegg hvor resten av gjengen ikke fikk se hva som skjedde. Først etter 14 fugl luktet de lunta! Da hadde vi nymerket 11 og satt fargeringer på tre som tidligere var merket, to fra Moss og en fra Sandefjord.


Svømmeføtter er rare greier. Særlig disse!

Videre nedover kysten fant vi merkelig nok bare en eneste svane. Selv i Tønsberg var det helt tomt så vi la like godt tilbaketuren innom Horten og plukket inn 2 svaner til og en gråmåke. Grådige som vi er skulle vi gjerne hatt den ene siste umerkede fuglen også!


Synkronisering av hode og nebbmål. Det ble ikke helt likt…

Fin tur, fant færre svaner en forventet, men de var til gjengjeld svært så samarbeidsvillige. Alltid greit å komme seg litt rundt. Duetrost, tjeld og kornkråker ser vi for eksempel ikke for mye av på disse tider her i byen.

I ettertid har vi fått høre at 27C er hentet inn av viltnemda og tatt i pleie. Vinteren er en tøff tid!

tirsdag 8. februar 2011

Andre boller

Januar måned i Sagdalen ga svært lite fugl på de 5 merkedagene. Det skyldes trolig at mye tett kratt ble saget ned for ca. 3 år siden, og holdes nede, mens de nærmeste naboene i borettslaget har et par tette busker med foringsplass og derfor har noe mer trafikk.

Den første ved Øyeren

Dermed flyttet jeg merkeutstyret over til Burveien ved Øyeren denne helgen, og det kan man trygt si ble andre boller, for etter vel en time hadde jeg fått like mange fugl der som i hele januar.

Slik kan spetter temmes

Lørdagen ga 47 nye fugler pluss 9 kontroller (den eldste fra nyttårsaften 2007). Halvparten var blåmeis.

Søndagen ventet jeg derfor mange kontroller og få nye merkinger, men bare 3 av lørdagens ble kontrollert i tillegg til 4 nye kontroller. 34 nye fikk ring, og akkurat halvparten var blåmeis også denne gang.

Søndagens første

Totalen ble dermed
Flaggspett 1
Løvmeis 2
Blåmeis 41
Kjøttmeis 27
Spettmeis 2
Pilfink 3
Grønnfink 2
Gulspurv 3
Sum81

mandag 7. februar 2011

Parkfangst uke 3, 4 og 5

3 stille uker. Vi har blitt litt slappe. Har vært på skiturer og gjort sånne rare ting som vanlige folk driver med. Fanger dompap, sover lenge om morgenen og slikt.

Faste lesere av bloggen har måttet tåle mye gnag om svaner som ikke vil. Familien som holdt til i Holmendammen i 2009 for eksempel. Der fikk jeg bare tak i en av de seks ungene. Men nå har det vist seg at det holdt et stykke på veien! Hun ble plukket inn til kontroll og fikk ettermontert fargering i Drammenselva, ved Hokksund 24. januar.
Så langt alt vel, men en drøy uke senere fløy hun borti en bro eller noe og ble funnet død på isen. Det er en brutal verden der ute.

Solen har i perioder dukket frem og det er litt mye folk langs elven og i parkene til de helt store krumspringene. Endene er noen steder helt på, andre steder vil de ikke opp i det hele tatt. Mye det samme med måkene. De fleste letter bare på seg når det tømmes store poser med mat. Da er det godt det alltid gjelder egne regler ved Treschows bro. Der hiver de seg skrålende ut fra takene bare du vifter med brødposen. Dette resulterte i at en fyr merket som pullus på Ytre Vassholmen i 2000 fikk ettermontert fargering!


11k gråmåke


Han har vært ute en vinterdag før.

Resultat
Stokkand 9
Gråmåke 2
Bydue 1
Sum12

torsdag 3. februar 2011

Gjersrudtjern 2010

For et drøyt år siden laget jeg en liten oppsummering av 2009 aktiviteten ved Gjersrudtjern. Her kommer et lignende sammendrag av det vi drev med i 2010.

En del ting ble sist år gjort litt annerledes. Sesongen ble startet en del tidligere og vi var litt flere personer om jobben. Like vel ble resultatet komisk likt! Den største forskjellen utgjøres av at det aldri ble satt opp noen foringsplass. Oktober gikk så alt for fort. Dette gav ikke overraskende utslag i vesentlig mindre grønnfink og kjøttmeis.

Vårfangst kan jeg ikke så mye om. Gjorde noen forsøk i april og mai, med både fòr og lyd, uten at det gav mye spennende. Kontroll av en sivspurv merket høsten før var vel det morsomste. Forsøkte vekke interesse hos en syngende vendehals, men han var for travelt opptatt med egne ting.


Men det er litt nyttig å se hvordan ”høstartene” ser ut om våren. Et klassisk rødt øye.


Denne fyren ser også tøffere ut på denne tiden av året.

Dette var også tiden for å få ryddet litt i krattene. Stedet gror igjen, det er alltid noe som bør holdes nede, og det ble ryddet plass til noen nye oppsett. Fikk til et knall bra et i vierbuskene nede i vannkanten. Sto som en påle, men fanget ikke fugl! Ble med en bokfink på prøveoppsettet. Selv de lekreste mikser av gode lyder gav null uttelling hele høsten!

Pullus sesongen ble det ikke satset veldig på. Et par nye kasser gav som ventet litt ekstra blåmeis og John Martin forbarmet seg over svarthviten mens jeg var på ferie.

Siste dagen i juli ble valgt til som en forsiktig start på høsten. Lite ante jeg at dette skulle bli sesongens mest innbringende dag! Faktisk dagsrekord hvis vi ser bort fra tidligere rush på foring. 78 fugl merket. Dette gav også positivt utslag på totalen for løvsanger og munk.
Det var veldig behagelig at John Martin dukket opp i 9 tiden og tømte et par av nettene. Dette var også dagen for å dra inn noen nye merkearter for stedet. Møller og tornsanger hadde jeg regnet med ville slenge inn, men bøksangeren var litt uventet. Flott fugl. Da er vi oppe i 4 Phylloscopusarter og fire Sylvia. Vi får satse på hauksanger neste år!


Som alltid var det langt mellom voksenfuglene.

Etter dette ble alt litt slapt. Gikk i rykk og napp. Enkelte augustmorgener var det nesten ikke bevegelse å spore. Heldigvis svarer løvsanger og grønnsisik ganske greit på lyd.

Sangere gikk etter hvert over i rødstruper og jernspurv. Disse kom også bare litt og litt. Men over tid og med god hjelp i at Tommy tok to morgener ble antallene litt over fjor året.
Skuffende få kontroller. Fikk inn en kjøttmeis jeg merket som pullus i Østmaka. Og en av august kjøttmeisene tok etter hvert turen hjem til Tommy for å sjekke ut fuglebrettet der.



Litt sur type?


Her er tallenes tale:
Art20092010Total
Kjøttmeis10764171
Jernspurv6267129
Blåmeis5363116
Rødstrupe395998
Grønnfink87996
Løvsanger275683
Munk264874
Grønnsisik244367
Gråtrost13821
Gransanger111021
Svarttrost81220
Hagesanger31215
Gråsisik01313
Stjertmeis8311
Sivspurv7310
Fuglekonge2810
Stær459
Spettmeis729
Måltrost279
Gjerdesmett639
Pilfink808
Bokfink246
Svarthvit066
Brunsisik505
Granmeis235
Gulspurv235
Rødvingetrost314
Dompap224
Skjære213
Rørsanger112
Trekryper112
Heipiplerke112
Låvesvale101
Trepiplerke101
Vendehals101
Gråfluesnapper101
Gulbrynsanger101
Flaggspett101
Bjørkefink101
Møller011
Bøksanger011
Tornsanger011
Totalt5325211053

Noen av de fåtallige krydderartene dukket opp i år igjen, mens andre ikke uventet uteble.




Da er det vel bare å takke de som har bidratt for innsatsen og se kreativt frem mot året som kommer.