tirsdag 30. august 2011

Ferieuke nr. 4

..men helga før (13/8) tok jeg en tokt ved Øyeren der 32 fugler fikk ring, derav 20 munk. Dagen etter var jeg hjemme og merket i hagen p.g.a. usikkert vær, og 10 fugler i nettet må være bra der etter vær- og stedforholdene, med 40% løvsangere.


Dette er nr.5 på 4 år


Nye 4 dager ved Fornebu 20-23/8 startet bra, med årets første og forhåpentligvis ikke eneste Hauksanger. Den arten har blitt merket der de 4 siste årene (2 ifjor), tidligere var det kanskje 5-10 år mellom hver gang den dukket opp.
Første dag endte med 80 fugler, mest løvsanger (41) og munk (19), men også tornskate, buskskvett og gråfluesnapper.
Andre og tredje dag passerte begge såvidt 50 fugler uten noen direkte bomber.
Mest løvsanger og munk igjen, men svarthvit fluesnapper var kanskje den "sjeldneste" på dette stedet.
Dag 4 kom det bare 26 fugler, mest munk (16) denne gang, dobbelt så mange som løvsanger.
Noen få jernspurv, trepiplerke og rødstrupe var kommet nå, men det forventes vel betydelig flere etter hvert.


Fornebu 20.-23. august:
Trepiplerke 3, Jernspurv 2, Rødstrupe 4, Buskskvett 2, Gråtrost 2, Munk 65, Hagesanger 3, Hauksanger 1, Møller 1, Tornsanger 5, Løvsanger 108, Gråfluesnapper 1, Svarthvit fluesnapper 1, Kjøttmeis 2, Tornskate 6, Stær 1, Bokfink 1, Stillits 3. Sum 211.


Resten av uken ble det brukt to dager til merking i egen hage siden været ikke tillot særlig mer. 6 fugler fikk ring, bl.a. 2 gråfluesnapper. Flere fløy i området sammen med minst 4 rødstjert som ikke ville fanges.

onsdag 24. august 2011

Sørlandssommer del 2.

Ferie i ekte ferietempo er fint!


Det ble merket fugl hver eneste dag, men i et sedat tempo. Det var ingen grunn til å stå opp i halvmørket bare for å få høye løvsanger tall. Godsakene var på farten noen timer senere også.

Det begynte med denne:

Det er aller første gang jeg ser rosenfink i Aust-Agder.

Litt utpå en fin formiddag fant jeg en fugl liggende på plenen. Spraglete sak. Jeg kunne ikke huske å ha tatt i noen unge grønnfink den dage, ikke hadde jeg hatt noe annet med granatsjokk heller. Plukket den opp og fant et aldeles merkelig nebb.

Grankorsnebb fra årets produksjon.

Den har nok vært nede i bekken etter vann og funnet en vindusrute på vei opp igjen. Med sånne er det bare en ting å gjøre. Gi dem ro og hvile. Enten dør de eller så kommer de seg. Normalt i løpet av ganske kort tid. Denne gangen gikk det 20 minutter før det begynte å blafre i posen. På med ring og ut med den. Nye merkearter er alltid gøy.
Så fikk jeg sjekket ut resten grantoppgjengen. En god porsjon av korsnebbene hadde vingebånd.

Det var en art jeg aldri hadde sett før!

Ordentlig godbiter som er vanskelig å få ned. Cd spiller bare ler de av. Vann derimot trenger frøspisere på varme dager. Nå visste jeg hvor de pleide å drikke og sannelig hadde jeg ikke et nett til overs.


Det virket over all forventning. Først to grankors og så tre juveler:

Du verden det lukter kvae av disse dyra.

Så nok en gran og hele syv korsbånd i samme slengen. Sterkt.
De på følgene dagene gikk det tregere, men noen ble det.


Så kom bygeværet og det var slutt på moroa. Da var det vann nok for dem i høyden.

Da var det tilbake til mer normalt ruskrask i buskene.



Brunsisikene er greie å aldersbestemme på denne tiden av året.

Litt overraskende fikk jeg en sivspurv og en rørsanger. Også det nye merkearter for stedet.
Vendehalsen ville ikke i år. Gulerlene og gjøken ville ikke i år heller, men en av buskskvettene var omsider litt uforsiktig.


Jeg hadde tålt litt flere av disse.

Augustmørket har jeg tidligere benyttet meg av til havsvalefangst. I år valgte jeg en annen øy enn tidligere i håp om at oppsettet kunne få tak i en terne eller vader som rotet rundt i natten.




Fint sommervær er ikke nødvendig vis så kult om natten. Når det var vindstille var det gjerne skyfri himmel og fullmåne. Det ble faktisk bare gjort ett seriøst forsøk. Men det resulterte i nok en ny merke art!

1 Myrsnipe. Jeg måler ikke nettmetertimer.


Fine føtter.

Svanene var ikke spesielt samarbeidsvillige. Vi fant få par med unger, til gjengjel hadde disse gjerne 6 og 7 av dem. Noen litt for små for merking. Det fant jeg ut the hard way, ved å prøve. Tvilsom om det byr seg noen ny sjanse hos den gjengen.

En del par jeg har sett på reir eller med unger tidligere i sommer var søkk vekk. Selv ikke på Barbu var det noe videre brødfart i annet enn byduene.

Men en trøstemåke ble det.

Gjett hvem PK fant ruslende i fjæra en snau mil sørover noen dager senere?

I tabellform ser disse 14 dagene slik ut:
Knoppsvane 4+1
Myrsnipe 1
Fiskemåke 1
Bydue 1
Låvesvale 7
Trepiplerke
Linerle 2
Jernspurv 2
Rødstrupe 9
Rødstjert 2
Busksvett 1
Svarttrost  8
Måltrost 2
Rørsanger 1
Møller 8
Tornsanger 5
Hagesanger 14
Munk 48
Løvsanger 23
Gråfluesnapper 1
Svarthvit 1
Toppmeis 2
Svartmeis 2
Blåmeis 13
Kjøttmeis 8
Spettmeis 2
Tornskate 2
Pilfink 19
Bokfink 2
Grønnfink 13
Brunsisik 17
Grankorsnebb 8
Båndkorsnebb 13
Rosenfink 1
Sivspurv 1

Skulle bli ca 240 fugl på 35 arter.

Meget god variasjon. Ikke så imponerende totalsum.

I tillegg noen egenkontroller av lokale grønnfink og meiser. De eldste fra 2007.
En bunke egne ungmåker ble lest av på skjæra og sannelig satt det ikke en 1k svartbak der ute som var merket i Fredrikshavn!

Mer stas.


Bra ferie!



fredag 12. august 2011

Sommerferie-merking

Som vanlig har jeg brukt mye av ferien til ringmerking, det gjelder selvfølgelig Elverhøyveien (hagen), Burveien (Øyeren), og Lilløyplassen (Fornebu). 4 dager på hvert sted med litt forskjellig utfall. I hagen er det en del katter i nærheten pluss mye folk etterhvert som dagen gryr, så der er det ikke mye en kan få, bare 11 denne gangen, med 1 nett oppe.

Da var det bedre ved Øyeren, selv om bare 2 nett var oppe ble det 130 fugl som fikk ring. Den siste dagen var det merkelig lite fugl i lufta, og bare 6 stykker ble merket. 2 egenkontroller: den første som ble merket i år ved jobbens Støa (2 km unna), og en møller merket våren 2009.

Fornebu startet litt dårlig med ett nett og en spiller som ikke ville gjøre jobben sin i varmen. To nett i vinkel ved bommen kom etterhvert opp og 2 spillere igang, uten poser rundt dem gikk det veldig bra, og til slutt ble det totalt 224 hvorav 160 var løvsangere. Beste resultat på løvsanger på 10 år, og det bare på 4 dager! Det sier kanskje litt om innsats, eller kanskje mer hva som kommer ut av spillernes høyttalere? Litt mer overraskende for meg var at det ble 3 myrsangere, det er nok trolig de har hekket like i nærheten. Kontroll av bokfink merket i England.

I morgen er jeg igjen en liten tur til Øyeren. Jobber neste uke, men uka deretter tar jeg en langhelg både der og ved Fornebu. Tror jeg favoriserer Fornebu hvis været blir dårlig en av helgene. Det er visst noen som ønsker å få hjelp til å merke mange fugl for å få lisens, så jeg tror jeg prioriterer dem denne gang.

onsdag 3. august 2011

Mer sjøfugl.

Endelig fikk vi luftet kanoen igjen. Det er en del øyer og skjær i Paddehavet med hekkende terner og måker. Disse har jeg siklet etter i flere år. Egentlig burde vi tatt et drag i begynnelsen av juli, men tiden ville seg ikke.
Det fikk vi gjort noe med i går kveld.

Sommeridyll på Galteskjær.

Det meste er selvfølgelig på vingene, det kryr av ungfugl. Vi så til og med en 1k gråmåke med fargering. Den landet på vannet…
En del av sildemåkene har tydeligvis lagt egg en måned senere enn alle de andre. Ungene vi fant var på den størrelsen vi finner i slutten av juni.
Makrellterner legger også gjerne omatat. Her fant vi unger fra minst tre kull. To store, tre små og to knøtt.

Ganske tøff i tryne selv om man er en måned yngre enn alle de andre.


Nok en gang fant vi et par sildemåker med flekkete føtter.

Nå tror vi det meste av pullus-sesongen over. Men det er lov å håpe på litt svaner og låvesvalenes andre kull.

Totalt merket vi:
Sildemåke 7
Makrellterne 5

Det er fint på fjorden i kortbukse og t skjorte for tiden!