fredag 27. juli 2012

Mytende gjess 2012

Mandag 21. var satt av til årets store fangst av mytende hvitkinngjess. Vi var hele 13 personer som trosset frisk vind og utrygg værmelding og rigget oss til i kjent stil innerst i Frognerkilen. Alt gikk smidig og greit - unntagen å få gjessene på land. De hadde svømmeutoverkvelden. Selv om John med sterkt utviklet gåsetekke hentet dem inn flere ganger ville de ikke opp på gresset.

De tøffeste kom opp på turveien. De har vært lengre opp tidligere. Alle disse har ringer!

All denne matingen tiltrakk seg selvfølgelig en del måker og duer. Noen avlesninger ble det og men for å beholde et snev av tillit tok vi bare inn en due, en som var full av tråd på, og mellom begge føttene.

Medlidenhetsfangst. Den så mye finere ut med ring enn med sytråd.

I håp om at gjessene skulle ombestemme seg skravlet vi en time til. Helt fånyttes, men veldig hyggelig. Og det er jo også litt av poenget med denne sommerseansen. La folk som bare har sett navnene på hverandre, som leser av hverandres fargemerkede fugler, få møte hverandre.
Dette var 10. året jeg var med på dette og første gang det ikke virket. Vi har vært svake i troen tidligere år også, men da har det alltid løst seg på et eller annet vis.
Men det er feigt å gi seg. Etter litt rekognosering og telefonering fikk vi lov til å gjøre et fangstforsøk ute på Bygdøylund. Der er det en stor fin plen og litt varierende hvor populært det er at de går opp og beiter. I bukta mot Herbern henger det ofte over 100 gjess.
Torsdag ettermiddag var vi igjen pleny med folk, vi holdt en lav profil i skyggen, lot (til enkeltes frustrasjon) brødposene ligge og overlot til gjessene selv å velg når de ville gå opp. Etter en times neglebiting i solskinnet var en fin gruppe fugl spasert så langt opp at vi kunne avskjære dem.

Herfra er det meste ganske greit.

Det viste seg å være ganske nøyaktig 50 av dem. Vi var litt seint ute i år og når de ble presset fant noen ut at de egentlig kan fly igjen. Først tre og så minst tre til etter at de sto i innhegningen!
Det er kanskje en grunn til at jeg i tilsvarende referat i fjor skrev at vi burde sikte mot torsdag 19. juli?

Her kommer en hel haug sommerbilder, de fleste tatt av Johnny og Christoffer.

Først plukker man opp en fugl.

Det kan gjøres på forskjellige måter. 

 Sender den ut av innhegningen

 Til merketeamet som setter på ringene

 Og sekeretæren som holder orden i listene

 De som allerde har ring får sjekket passformen på disse

 Og så plasseres de i en egen innhegning.

Og helt tilslutt en liten videosnutt av slippet tatt av John.


Værre er det faktis ikke!


Oppsummert fikk vi inn 43 gjess.
29 umerkde fugl, hele 15 unger av året.

3 fugl med bare metallring som fikk ettermontert fargering.
Faktisk har de stålringnummer mer eller mindre ved siden av hverandre fra mytefangsten i 2005! Montro om noen av dem går i par:-)
En av disse har faktisk hatt fargering, men klart å miste den. Så langt er dette den eneste vi vet om. Straffen for å være slem gutt er at han nå kjennes igjen som BAD!

De siste 11 hadde ringer fra før som ble funnet helt i orden.


Tusen takk til alle som møtte opp en eller flere ganger! Ikke bare er dette sosialt og hyggelig, men alle tar i et tak så når dyra vil, går dette på skinner.
Stor takk også til Bygdøylund som med velvilje lot oss fange på deres eiendom!
Jeg tror mange fikk oppleve gås på en helt ny måte.



søndag 22. juli 2012

Høstsesongen i gang

Da er jeg igang med høstmerkinga, og startet denne helgen ved Øyeren. Det ble en bra dag igår, med 48 fugl i nettet i løpet av formiddagen og kvelden. Hele 32 var løvsangere, mens den gjeveste var vel en rødstjert.

Dagen idag ble ikke så bra, men startet nesten som igår, men kl. 9 var det plutselig stille. Bare 4 fugl i løpet av neste 1 1/2 time førte til at jeg tok ned nettene og dro hjem. 28 fugl var kanskje sånn passe, men lite i forhold til dagen før.
En svarttrost med ring havnet i nettet. Den var merket samme sted i slutten av august 2010 som 1K.

Resultatet ble da
Jernspurv 6
Rødstrupe 4
Rødstjert 1
Rødvingetrost 1
Hagesanger 3
Munk 5
Løvsanger 45
Svarthvit fluesnapper 1
Løvmeis 2
Blåmeis 2
Grønnsisik 6
Sum76

fredag 20. juli 2012

Pullus Romerike 2012 m.m.

Nå må det vel snart være slutt på måke-, terne-, gåseskrik og svanegrynt! Det er vel jeg som må lage plass til de små fra forsteder og dype skoger.
Det meste er som tidligere merket i Algarheim skoles kasser ved Jessheim, der det i år ikke kom noen overraskelser, men et par flere familier svarthvit fluesnapper enn normalt prøvde seg.
Det er imidlertid flere somlekopper i vårt område, undertegnede var også i en periode tålelig sent ute med merking. Et par-tre kull med kjøttmeis hoppet jeg enkelt over, kanskje mest p.g.a. været, men en såkalt latsabb er det også i denne karen.
Resultat: svarthvit fluesnapper 43 (+ 4 F), svartmeis 17, blåmeis 41, kjøttmeis 28, spettmeis 7, pilfink 6. SUM 142
Øyeren-unge

Jessheim-unger
Enkelte helger satte jeg opp ett nett i egen hage (pluss en dag ved Øyeren) mest bare for å ha noe å gjøre, og som tidligere nevnt er stadig flere katter i Sagdalen-området noe en må være obs på. Kåte katter jager hverandre i nettet noen ganger, og cd-lyd har også noen ganger lokket til seg mer katt enn fugl. Noen fugler fikk jeg likevel, den siste var en 1K møller.

Resultat
Flaggspett 1
Linerle 1
Gråtrost 7
Møller 1
Hagesanger 1
Munk 2
Løvsanger 5
Svarthvit fluesnapper 1
Blåmeis 1
Kjøttmeis 2
Spettmeis 1
Bjørkefink 1
Grønnsisik 1
Sum25

Stormåkepullus 2012.

I år hadde vi store planer om å få til noe skikkelig på stormåkene i fjorden. Ikke noe voldsomt, men uten rev på Bleikøya var det håp om drøye 150 grå- og 100 sildemåker. Båt, ringer, mannskap og dato var på plass. Det var også fylkesmannen. De mente det hadde vært så mye forstyrrelser i reservatene i år at de ikke ville gi dispensasjon fra ilandstigningsforbudet. Nå har vi faktisk enda ikke fått lest det offisielle avslaget, men dette var en overraskende vending.
Futten gikk naturlig nok litt ut av opplegget, det er nemlig veldig få stormåkesteder som ikke er vernet eller plaget av to og firbente predatorer.

Først litt ut i juli fikk vi tatt opp igjen tråden og tatt de småstedene som er. Nok en gang kom kanoen til sin rett.

Ikke overraskende gikk det mest i halvstore sildemåker.

Og det skader jo ikke? De pleier å ha litt reiselyst. J9VJ nevnte vi i vinter da den besøkte både England og Portugal på vei sydover. Ble ikke sett i Afrika som håpet, men i Spania og og i juli i Nederland!



Også i år enkelte med pigmetfeil i føttene.



De få gråmåkene vi fant hadde vel egentlig bare glemt at de egentlig kan fly?



Til sammen ble det faktisk 59 sildemåker. Men fordelt på fire økter. Det er 15 mindre enn vi fikk til sammen i OA i fjor. Gråmåker ble det bare 6 av. Det er litt lite å lete etter på bryggene til vinteren.

Noe rusk blir det alltids:
Hettemåke 2
Fiskemåke 6
Makrellterne 2
Tjeld 1

Og da var vel måkepullus sesongen over for i år?


Hvor nøyaktige Yr.no er i sine beregninger av bygeaktivitet har vært gjenstand for flere konklusjoner enn spekulasjoner.

tirsdag 17. juli 2012

Måkeferie 2012

Sommerferie i månedsskiftet juni-juli må bli måkete. Egentlig tror jeg ikke jeg gjorde noe særlig annet. Satt mine ben på fastlandet to ganger og det var etter tjeldunger!


Vadere er kule!

Grå og sildemåker er ganske greie å få i litt antall. De hekker som kjent i større og mindre kolonier. Det er litt mer jobb med svartbak. De er sjelden mer enn to kull på samme sted.
Også i år har det skjedd rare ting, minst 25 reier jeg vet de lå på i slutten av mai hadde ikke unger. I det minste ikke som jeg klarte å finne. Men totalt sett var det mye som ville seg.

Svartbakunge nummer 100!

Skjæret heter Knubben, det har like mye vegetasjon som du ser på bildet. Utenfor er det bare havet helt til du kommer til Skagen. Det må da gjøre noe med deg å vokse opp et sånt sted?

Klekkingstidpunktet varier litt mer enn jeg trodde her også. Før man vet ordet av det tar de til vingene i stede for å trykke. Unntagen de feiteste da.

Små søte fugleunger på 1,8 kg.

Alle tre i dette kullet var sånn.

Vider utover gikk fokus noe mer over på fiskemåke. Også her alt fra nyklekte til de første på vingene.

Lokalt hadde vi også en god gjeng makrellterner. Ca 60 voksne. Det virket dessverre som veldig mange av dem egentlig ikke drev med noe skikkelig. Så bare 7 unger da jeg drev forbi med kamra en ettermiddag.


Snek meg inn i kolonien morgenen etter, hvis det går an å bruke det ordet. Da forsvant de 22 ringene jeg hadde fryktelig fort! Sats. Tok en lynvisitt på avreisedage og merket 20 til. Og dette uten å begynne finletingen. De største drev da med seriøse flygeøvelser. Det kan vi lett like!

Jeg liker forresten naboene deres også.

Ble bare en måkeavlesning. Men det var den tredje i et kull på tre fra innskjærgården i fjor. Det får vi kalle godkjent overlevelse så langt! Og ja, årets kull på samme sted er i orden.

13 måneder gamle fjær er det greit å bli kvitt!

Spurvefugl ble det som alltid lite av. 4 ungstær dumpet inn i nettet en av de få timene jeg var på land mens det var vindstille.
Nest siste dagen hadde vi mye morro av en tornsangerfamilie som vimset rundt hushjørnene. Ungene minnet mest om gjerdesmett når de forsøkte å holde balansen. Disse ville jeg naturlg nok ikke tulle noe med, men da fruen kom ut med den ene i hånden og sa "se hvem jeg fant inne på kjøkkenet" da ble det ring på den også.


Bra tur.

Listen sier vel sitt om fokus
Knoppsvane 1
Tjeld 4
Fiskemåke 26
Sildemåke 74
Gråmåke 128
Svartbak 103
Makrellterne 45
Låvesvale (3 kull)15
Steinskvett (1 kull)3
Tornsanger 1
Hagesanger 1
Kjøttmeis (1 kull)8
Kråke (1 kull)4
Stær 4
Sum417


I rettferdighetens navn måtte det med bilde av en sildemåke også.