onsdag 25. mai 2011

"Pullus Romerike" i gang

Da er pullussesongen i gang for meg også. Som vanlig er det NØF's kasser ved Øyeren, mine i Sagdalen og ved Jessheim, og Algarheim skole sine kasser, også ved Jessheim det gjelder. I tillegg har nå jobben min (barnehagen) i Rælingen satt opp 5 kasser, og alle er i bruk. Sist helg ble det merket 1 kull spettmeis og kjøttmeis ved både Jessheim og Sagdalen. En svarthvit fluesnapper hunn ble kontrollert ved Jessheim, merket som hekkende i samme kasse for 2 år siden. Til sammen er det ca. 50 kasser å holde orden på i år, men alle er ikke bebodd, spesielt de mange flunka nye kassene til Algarheim skole. Der har de nå erstattet de dårligste kassene fra ca 1995, pluss de som ble tatt ned i hogsten for tre år siden.
Merket: kjøttmeis 11, spettmeis 10.

tirsdag 24. mai 2011

Sørlandet

17. mai langhelg er lurt. På Sørlandet pleier stæren å være merkeklar på de tider. Så også i år. Det ble bare to kull, de andre kassene er det reir i, men ingen egg eller unger.

Disse er like fantastiske hvert år!

Merkelig nok er de første meisene også klare, mens andre er mer som her hjemme, på egge en uke til. Fikk riktig nok sjekket alt for få småkasser. Med litt få dager og alt for mange valgmuligheter endte det nok en gang med at svanene fikk litt oppmerksomhet.

En av de andre maispesialitetene ble fulgt opp, kråker i krokfuru på forblåste holmer.

2 kull merket. Like vakre som før.

Mandagen var vi en liten dagstur til Kristiansand. Der fant jeg dette skiltet.


Da var det jo bare en naturlig ting å gjøre! Frem med brødposen. Litt uvant at fiskemåkene spiste av hånden. Etter å ha klappet to av dem sluttet de med det.


Antallet er ikke noe å skryte av, men det var godt med noen feriedager.


Knoppsvane 2 + 1
Fiskemåke 2
Stær 11
Kråke 7
Kjøttmeis 6

torsdag 19. mai 2011

Sjøfugltelling.

Hvert annet år teller NOF OA, ved Morten Bergan og Geir S. Andersen, sjøfulgreir i indre Oslofjord for Fylkesmannen. Dette foregår enkelt og greit vad at man besøker samtlige øyer og skjær og teller reir. De minste fra sjøen, de største må man i land på og gå en runde.

Idyllisk? Geir og Morten sjekker notatene på Søndre Skjælholmen.

Jeg var så heldig å få bli med dem på årets første økt. Den delen som ligger i Oslo kommune og hele Bunnefjorden. Mens de tok seg av det meste av tellingen kunne jeg bruke tiden på å lete etter fargeringer.

Med fare for å erte på meg noen; kan du kjønnsbestemme disse to?

De stedene vi var i land bø det seg også noen muligheter til fangst. De fleste av hvitkinngjessene holdt jeg meg riktignok unna, de skal få besøk senere denne uken. Men en og annen ble det likevel. Den første var kanskje den mest spennende.

Dette er ikke en av de fire nederlandske ringene vi har lest av her i byen de siste årene.

Mens vi er på utenlandstema kan vi ta med en danske også. Vel, hvor han er fra vet vi vel strengt tatt ikke, men han har fått ringene sine i Ålborg. Nå vet vi både hvor han hekker og hvor han overvintrer.

STF på hekkeplass. Merket på vinteroppholdstedet i Ålborg.

I de få trærne som har klort seg fast i sjøfuglkoloniene hekker det ofte kråker. God hjelp til reirforsvar og kort vei til matfatet. Sjekket alle de kjente buskasene, men i år fant jeg ingenting. Dårlig. Ute i skog og mark er de jo aldeles umulige.

fredag 13. mai 2011

Pullustid.

For noen uker siden annonserte jeg at trostetiden var like om hjørnet. Det er nå!
De første kullene har fått ring, en del småttinger må modnes noen dager til og en del ligger på egg litt til.

Et ganske typisk rødvingereir. På en stubbe unner noe skrot.
  

Yppelig merkealder. Har åpnet øynene, men bare så vidt.


Kanskje ikke de peneste, men helt ringklare.

Bruk noen timer i helgen på en kirkegård eller gå bekkelangs. Det er helt sikkert noe spennende blant hegg og oretrær.
Ut på tur!

Siste uken har gitt
Ringdue 4
Svarttrost 11
Rødvingetrost 3
Sum18

onsdag 4. mai 2011

Parkfangst uke 15, 16 og 17.

Oisan. Tiden flyr. Det har litt overraskende gått tre uker siden sist oppdatering. Det skjer mye der ute! Mange gamle kjenninger dukker opp igjen.
De små rare grågåsungene fra 2008 for eksempel. Nå er de plutselig helt voksne, har funnet seg en make og kan kjønnsbestemmes.
En del av de gamle gjessene våre er også tilbake. Grågåsa BTC, hun med halsringen fra 1991, er sett ved Østensjøvannet.
AAH, hvitkinngassen som ble merket i Stockholm som pullus i 1991, er tradisjonen tro sett gressende på Valle Hovin.
Samme sted dukket også ACA opp. Han er av samme generasjon, merket som 1k i Frognerkilen i 1991.


Det trengs ikke så mange gjess for å lage spetakkel.

Enn så lenge savner vi ASA, merket som hekkende hunn på Bleikøykalven i 1992 og ABY merket på Valle Hovin i 1996. Men de kan fort ha reist rett på hekkeholmene og ikke vist seg frem i byens parker. Vi kommer til å kikke spesielt etter dem når vi skal på sjøen.

Et par ikke så hyggelige funn har vi også fått. Knoppsvane hunnen som fikk matolje på seg i Akerselven i januar. Ikke veldig overraskende bukket hun under og ble funnet da isen gikk i Bjørvika.
En av Carstens Sørlandsmåker, en med fargering, ble funnet død ved Østensjøvannet i begynnelsen av april. Og det uten at vi som leter har sett den i live her i byen i vinter!

Det er alltid litt stas med utenlandsfunn av stokkand. De er unnatakene, ikke reglen. De fleste funnene gjøres lokalt. Som en fyr merket ved Treschows Bro i desember 2009, ble funnet død nå i slutten av april, antatt drept av mink, ved dammen nord i Bindingsvann. Det er 2 mil. Føyer seg pent inn i mønsteret over forflyttninger heller enn trekkbevegelser.


J1P3 har vist seg å være en av de lokale Østensjøvannet fuglene.

Hettemåkemerkingen har pågått for fullt, men en liten downperiode i påsken.
Stort sett er de ikke fullt så på hugget som da de ankom for en måned siden. Men de glimter til noe antallet forteller. Jakten på spennende stålringer pågår fremdeles. Dette skal dere nok få lese mer om!



Her står det Brussels 5083 et eller annet. De er der, det gjenstår bare å få fatt i dem!

Resultat
Knoppsvane (5) 3
Grågås 4
Kanadagås 1
Hvitkinngås 2
Stokkand 4
Sothøne 1
Hettemåke (4)34
Fiskemåke (1)3
Gråmåke 1
Sum23
Ettermonterte fargeringer i parentes

tirsdag 3. mai 2011

Nye ravner

Hvor blir det av maten?

Noen gjøremål er såpass morsomme at det kan bli en tradisjon av det. I fjor fikk vi merket ringmerkingsgruppens første ravner med et kull på tre. 1. mai i år oppsøkte vi samme reir og vi var svært så fornøyd da fire digre nebb stakk opp av reiret.

Carsten for anledningen iført hjelm og er nå et godt eksempel.

Som vanlig når det gjelder fysiske utfordringer er det Carsten som må gjøre den tyngste jobben som i dette tilfellet var å fire seg ned til fjellhyllen ravnene befant seg på. I år ble Morten Helberg med så vi var to som kunne stå å se på. Eller kanskje var det Carsten som hadde det enkelt? Vi måtte tross alt gå rundt.


Alt som er gjort før blir litt enklere neste gang og det tok ikke lang tid å rigge tauet. Vi som plasserte oss nedenfor fikk sendt ned to av de "søte små" for merking og avbilding. Og så var det å krabbe ut av ura og opp igjen for å rydde vekk tauet. Kan risikere å bli sprek av sånt. Etterpå traff vi på en kar som har fulgt ravnene våre i 25 år. Han hadde sett at ravnene var urolige og ville sjekke hva som skjedde. Godt at noen følger med!

Det er alltid en glede å merke reirunger med CA ringer!

mandag 2. mai 2011

Folksomt!


1 Mai var jeg med Håkan Billing til Sæteren gård i Bærum for å vise ringmerking ved standen til NOF OA. Det var turistforeningen som hadde arrangement denne dagen og de ønsket å få med ringmerking som en av aktivitetene. Pga. det fine været som var meldt var det ventet endel folk så jeg satte bare opp 2 nett ved foringsplassen nedenfor hovedhuset - og denne gangen hadde de faktisk foret litt på forhånd så det var litt fugl rundt plassen.


Den første fuglen som gikk i var en flott, men ilter flaggspett hann, hunnen svinset også over nettet men nektet plent å gå i. Det var også en grønnspett like ved og ett par kjernebitere - med lyd hadde det kanskje gått å få disse også, men desverre var ikke dette med denne gangen. Utover dagen ble det adskillig mer folk enn fugl, men det var endel bokfink i bevegelse så det ble passe med fugl til å vise frem å snakke om når man var bare en til både å følge med nett og merke / vise fuglene. Hadde det vært en til hadde det nok gått greit med mer nett og dermed mer fugl. Anslagsvis passerte over 500 personer i alle aldre standen i løpet av 3,5 timer.

Totalt merket
Flaggspett 1
Linerle 1
Rødstrupe 1
Kjøttmeis 4
Bokfink 6
Gulspurv 1
Sum14