torsdag 26. april 2012

Noen grå dager på Lilløyplassen


 Heipiplerke

Den 22 april sto NOF OA arrangement med ringmerking på planen på Lilløyplassen. Fikk haik med Ivar Selvig ut til Fornebu i halv ni tiden og han hjalp villig til med å få opp nett på forplassen, på kanten ved dragehodeenga og ett ekstra oppsett på enga like ved. Sistnevnte med tanke på alle piplerkene som tydelig trakk denne dagen. Dagen ble veldig grå, vindfylt og kjølig etterhvert. Egentlig ikke noen noen ideell dag med tanke på ringmerking, men 16 personer (deriblant 6 barn i forskjellig alder) fant veien ut til plassen i løpet av dagen. Det ble også noen få fugl - passe mengde til å prate og vise ringmerking for de oppmøtte.

Resultat denne dagen :
Heipiplerke  3
Rødstrupe 1
Grønnfink  2
Bokfink 3
Kjøttmeis 1

Totalt 10 + 4 kontroller

Å få slippe fugl er alltid populært
    
Den 25 april var jeg tilbake igjen for å hjelpe Audun med å vise ringmerking for 24 elever fra en videregående skole i Asker. Værmeldingen var ikke lovende men da jeg åpnet nettene kl 7 var det fortsatt fint fangstvær med overskyet og vindstille. Virket som det var greit med fugl i busker og kratt. Men jo nærmere ankomsten av elevene kom jo mer tok vinden seg opp og det kom noen få regndråper, så jeg bestemte meg for å holde igjen noen fugl slik at jeg skulle være sikker på å ha noe å vise frem.



Grønnsisik
Resultat dennne dagen : 

Pilfink  2
Blåmeis 1
Kjøttmeis 2
Bokfink  2
Bjørkefink 2
Grønnfink 5
Stillits 4
Dompap 1

Totalt 31 + 9 kontroller

Dompap i april... ikke så ofte man har det på Lilløyplassen.

Bestemte meg for å bli over natten til den 26 april i håp om bedre vær, men værgudene var ikke på min side dessverre. Enda mer skyer og mer vann gjorde at jeg bare hadde nettet på forplassen oppe og holdt øye med det for å plukke fugl ettersom de gikk i nettet. Dagen var grønn på mange måter - mye grønnsisik og grønnfink i buskene. Også mye piplerker på engene - hadde bare været vært bedre...
En nøtteskrike var innom nettet men kom seg ut også. Etter bare tre timer ble regent for intens og jeg ga opp.


Resultat denne dagen :

Heipiplerke  2
Bokfink  1
Grønnfink  6
Stillits  2
Grønnsisik 8

Totalt 19 + 12 kontroller





Øyerens første chiffchaff i år.

Sist søndag var jeg en ny tur ved Øyeren. Været var tålelig bra for merking fra morgenen av, men økende vind og noe nedbør ved 12-tida stoppet denne økten. Det ble ikke så mye fugl å høre eller å snakke om, men 12 individer fordelt på 9 arter, tilsier i alle fall at meisene er klare for reirbygging andre steder og at noen få nye arter har ankommet.
Gransanger nr.1

Spilte en del lyd ved foringsplassen, og startet tidlig med rødstrupe og troster uten særlig respons. Den første gransangeren kom bare 2-3 minutter etter at lyden ble satt over til dens språk, siden den sang i lia like ved. Ikke så veldig lenge etterpå kom det en til.

Resultat:
Jernspurv 1
Rødstrupe 1
Gransanger 2
Blåmeis 1 (4)
Pilfink 1 (1)
Bokfink 3
Grønnfink 1
Dompap 1
Gulspurv 1
SUM 12 + 5 kontroller

Merkingene fortsetter på denne plassen denne helga og 1. mai, men etter det står nok pulluser for tur.

Ravn

Omsider var det på tide å blåse i gang pullussesongen! Den starter som kjent med ravn i april og avsluttes med svaner og låvesvaler i september.


Forleden ettermiddag besøkte vi den vandlige lokaliteten i Maridalen. Det første vi så var en ravn på jordet og en tom reirhylle. Hum. Det ble en del tråkking og kikking før vi fant noe annet enn dekorative vintererler. Gjennom hullet i en gran så vi noe tørr, kroket kvist med fersk møkk!
Det nye reiret ligger bare 20-30 meter lengre nord, en del lavere, men mye bedre skjult.
Av erfaring tok vi ut et par trygge siktepunkt. Ravnereir synes sjelden fra oversiden.

Ganske fornøyd et stykke ned i veggen.


Her kunne jeg se disse.

Da var det bare å sende John Marin den tunge veien rundt og selv bare skli ned til dem.

Såpas tidlig ler de veldig greie og ligger veldig rolig.



Ungene var noen dager ynger enn tidligere år. Det passet oss helt fint for de er fremdeles en solid håndfull. De er for eksempel mye tyngre enn de 270 g hettemåkene vi er vant til! Noe bedre gripeevne har de også.

Han som fikk dem servert pent i pose.

Så var det bare å traske ura tilbake til stien, klyve opp bakken og rydde opp etter seg.
Avslutningsvis kikket vi litt på fotrotsknutene hos frosk og en bever som gjorde seg klar til kveldens hogst.

I håp om å overgå oss selv fikk vi i går kveld sjekket ut et reir i Oppegård også. Vi fant det i vinter og har sett voksenfugl der. Men nå var det sørgelig lite liv. Ikke noe møkk, ikke noe varsling. Men vi forsøker i det minste.

Våren er her, de første ungene er merket, en del trost ligger på egg, noen av dem er sågar predert allerede. Det er bare å komme seg ut på tur!

onsdag 18. april 2012

Parkblogg uke 14 og 15.

Nye to parkuker er unnagjort. Den første bar preg av at de fleste av oss i større eller mindre grad var på påskeferie. Den andre har det vært full trøkk etter hettemåkene.

Omsider fant vi igjen engelske 2A00!

Kjempestas. Men lykken var kortvarig. 4 dager senere fikk vi ad omveier vite at fuglen hadde brukket vingen og måtte avlives. Det er et hardt og brutalt liv der ute. På tross av dette fikk vi sist helg besøk av Kane og Chris fra England. De fikk sett mange lokaliteter, selvfølgelig sothøner, en del nyankommende hvitkinngjess, en lørdag med sol og en søndag i Maridalen med mye bokfink og en del regn.
Kjempe hyggelig med besøk! Det var masse vi ikke fikk snakket om og får bruke det som unnskyldning for en tur til Manchester. På en tid av året sothønene virker!


Vi får ta det som liten trøst at Sindre har funnet en ny Engelsk fagering. Denne gangen en rød en, i Sandvika.

Det har til nå i år blitt lest av 100 av våre egne hvite ringer her i landet. Holder vi ungemerkingen utenom, vil det si at vi snart har sett igjen halvparten av de 223 vi har fargemerket de siste to årene.
Alle er sett veldig nær det stedet de tidligere er merket. Men vi har et spennende unntak.

J3N3 ble merket som 2k hann ved Ankerbroa i slutten av mai i fjor. Sett i Stockton on Tees, England i februar. Nå i begynnelsen av april fant John Martin ham igjen på Gjøvik!

Hvitkinngjessene har kommet inn for fullt den siste helgen. Faktisk er alle de tre gamlingene våre er tilbake allerede! AAH er tilbake tre dager tidligere enn normalen. 22 år er fin gasse!
Like gammel er ACA som har dukket opp ved Hovindammen. Den eldste er ACA, merket som hekkefugl i 1992! Lest av i flokken som beiter på jordene ved Kongsgården .


Grågåsa TBC har vi derimot ikke sett enda. Hun pleier å dukke opp ved Østensjøvannet i mars. Montro om hun ikke holdt lenger enn i 22 år?
De store gjessene har ellers fått ufortjent lite oppmerksomhet. Bare tre har fått ring.

Vi har derimot fått gjenfunn på kanadagås BA32020 merket ved Østensjøvannet 11. mai 2010 skutt ved Rørholt på Nord Jylland i romjulen 2011.

Flittige fotografer melder stadig inn stålringer på de som har overlevd jakta. Vi ser at det jevnt kommer inn ny fugl og de bruker gjerne den samme rasteplassen, i den samme perioden, som tidligere år.
Hekkefuglene derimot ser vi lite til, de ligger godt på reir allerede.

Med fare for å ha mistet litt av oversikten i kampen hete har vi merket:

Knoppsvane 2
Grågås 1
Kanadagås 2
Hettemåke 32 + 12
Fiskemåke 2
Sildemåke 2
Gråmåke 1
Stokkand 1

fredag 13. april 2012

Fornebustart

Som vanlig de siste årene startet jeg opp her i forbindelse med påsken, med avslutning på annendag, da Johnny hadde ansvaret for merkingen. Som ifjor hadde vi en 9-meter ved foringsplassen og en 12-meter i løvskogen.

Det ble en heller kald påske i år, så trekkfugler manglet stort sett enda, men bokfink og rødstrupe var på plass.




Hunn over, hann under, tydelig forskjell på omkretsen av rødt rundt øyet


Søndag kom det et par troster og et stillitspar. Da nettet skulle lukkes, fløy det et par fasaner vekk fra, og samtidig 2 ringduer inn i nettet ved foringsplassen. Den ene kom seg vekk, mens den andre fikk bli med inn og bli pyntet, men den pyntet ikke undertegnede og gulvet:




Søndag ble kald og litt våt, men likevel ble det noen merkinger , slik at barn og voksne som snudde på turen fikk være med og se på den aktiviteten. Sindre M fikk merke de fleste. Det kom flere stillitser, og de 2 første trekryperne fikk ring.



Ringmerket: ringdue 1, rødstrupe 4, svarttrost 1, rødvingetrost 1, blåmeis 6, kjøttmeis 4, spettmeis 1, trekryper 2, bokfink 5, grønnfink 12, grønnsisik 1, stillits 5, dompap 2, gulspurv 1. SUM 46

tirsdag 3. april 2012

Parkblogg uke 13.

Nå går det så fort i svingene at det allerede var på tide med en oppdatering.
Det er selvfølgelig hettemåke det går i. Til og med søndag har vi sett 56 hvite norske ringer rundt om byen. Tre danske og den nevnte røde fra Nederland. De blå fra England lar vente på seg, men vi er ute daglig og ser etter dem.


Dette er den mest overraskende fuglen. Merket som 2k i juli 2004 i Mandal. Ikke sett siden før hun sto på plenen i Frognerparken! Overraskelsene er der ute!

Det hele begynte pent med ettermontering av fargering på en fyr merket i Frognerparken i 2000. Planen var å skrive kort om disse, men det har blitt 10 stk bare siste uken så det blir alt for kjedelig. De nærmest bare rant inn. Fugl pullusmerket i fjorden i 2007, flere av de Jørn Gustad merket i parkene i 2003, et par enda eldre og til slutt en med Engelsk ring. Den så ganske blank og ny ut. Merkedata kommer vel ved juletider…

På disse knøttsmå ringene er W og M veldig lett å ta feil av.

Det henger to med Nedelansk ring rundt i byen også, men der har vi ikke lykkes enda. Den ene har John Sandøy selvfølgelig lest av.

Denne mangler vi de to første sifrene på.

Alle andre arter har stort sett blitt nedprioritert. Litt leit å måtte dytte til side en merkeklar gås bare fordi man skal ha akkurat den måka.
Vi har også ettermontert fargering på en godt voksen gråmåke. Merket som pullus på Bleikøykalven i 1999. Det er den eldste vi har fått tak i så langt. Jeg tror vi har sett den på Aker Brygge i vinter, men de er noen luringer. Etter en masse dilling med småmåkene så sto den plutselig bare der. Da var vi ikke så vonde å be!

Morten har så godt måketekke at de nesten fører notatene selv!



Grågås 1
Kanadagås 1
Sothøne 1
Hettemåke 18+10
Gråmåke 0+1
Ringdue 1
Bydue 1



I Frognerparken har en del av ringduene skjønt hva brød er til.
De kommer joggende sammen med gråspurven!

Fra nyttår til påske

Nå er det på tide å gi seg litt til kjenne igjen. Jeg lovet før jul å komme tilbake og klage, men velger å stå over det denne gang.

Det startet i Sagdalen med et par "store" fugler: kaie og skjære. Deretter har det bare blitt småfugler alle steder.
Noen forsøk på stokkand i Nitelva har det også vært, men det ble bare til en halvt avlesing av den som har blitt nitelvas hoggestabbe - "alle" hakker etter og jager den vekk, men den klarer å få sin matbit likevel. Samtidig var det noen gråmåker til stede, og 3 med fargering ble avlest, den ene var fra Mandal.

Sagdalen: flaggspett 1, løvmeis 1, blåmeis 20, kjøttmeis 3, skjære 1, kaie 1


Ved Øyeren går det veldig opp og ned med antall fugl for hver gang. Mest var det den 17. mars, der det jevnt fløy 9 fugl i nettet om gangen mens de 9 foran ble merket. Det var noe annet enn å få 50 på en gang! Denne dagen fikk de 2 første bokfinkene ring, og det ble en fin kontroll av en blåmeishann som ble merket samme sted 19/11-05, og ikke sett der siden april -06.


Øyeren: blåmeis 51, kjøttmeis 48, pilfink 7, bokfink 2, grønnfink 3, grønnsisik 8, dompap 5, gulspurv 3


Fra bussen så jeg hettemåkene komme til Nitelva, og fant ut at jeg ville ta en tur og sjekke eventuelle fargeringer. Fire hadde ring, blant annet den med en rød fra Nederland. Det er kjekt å ha Carsten i bakhånd med bedre skoop og linse! TAKK!



PÅSKESTART VED ØYEREN

Fredag ettermiddag var det minst 11 bokfinker ved foringsplassen, og jeg valgte å sette opp ett nett straks, og fikk 8 av dem i løpet av en times tid.Lørdag fikk jeg hjelp av Ingunn i mye vind og sol. Likevel ble det en god del fugl, 21 ble merket og 15 kontrollert. Årets første jernspurv hadde ring fra ifjor, da den også var førstemann.

De neste 3 dagene ble kjedelige, med litt mindre vind og mye mindre fugl, totalt 9+16+8. Nevnes kan merking av 2 fuglekonger og 1 jernspurv, og 2 spettmeis kontroller (et par?), den ene merket i desember-09 med defekte føtter. Den mangler en bakklo og en høyreklo, men damen bryr seg visst ikke om det.

(Da er det en liten tur hjem før jeg møter opp på Fornebu som vanlig, trolig på fredag ettermiddag.)

Påsken: jernspurv 1, rødstrupe 7, fuglekonge 2, blåmeis 7, kjøttmeis 3, pilfink 2, bokfink 18, grønnfink 1, grønnsisik 2, dompap 3