lørdag 27. februar 2010

Alternativ fuglefangst.

I kaldt og snevær er ikke nettfangst av småfugl noe stas. Verken for fingrene eller de fjærkledde. Men det finns håp for litt utbytte av helgen selv om værgudene er slemme og man ikke er helt på hugget i parkene. Jeg tenker på feller og ruser.
Særlig feller har jeg god erfaring med på foringsplassen hjemme. Lader jeg med frø eller meisebolle får jeg meis, lader jeg med brød, epler eller rosiner får jeg som regel trost og rødstrupe. Det har riktig nok hent at svarttrosten har gått på solsikke, det samme gjorde to linerler forleden sommer!
Jeg har fått flere spørsmål om hvordan disse felle er konstruert. Her kommer et kort bildspel som viser den enkleste typen. En klassisk Potter trap.


Tom, ufristende felle. Den er egentlig laget for å stå på bakken, men er langt mer kattesikker halvannen meter opp på uthusveggen. Den brune pinnen er stripset på for å gjøre det litt enklere for trost og flaggspett å entre.


Oppspent felle sett fra siden. Vekten av døren presser denne nedover mot en ståltråd, rød pil oppe til høyre. Ståltråden er hengslet opp i en bolt, den grønne ringen. Dette overfører presset innover i fellen, mer rød pil. Den blir holdt igjen av sittepinnen. Nå er det bare å vente på at en fugl bruker sin tyngde til og presse denne nedover, gul pil.


Og når alt dette klaffer samtidig er det bare å løfte døren forsiktig og hente henne ut.


Her en litt enklere konstruksjon i nesten bare netting. Den høye kanten nederst er for å holde frø og brødsmuler på innsiden selv om det flakses litt inni der.

I løpet av morgentimene i dag har jeg fanget hele fire fugl. En kontroll og tre merkinger på tre arter. Faktisk fomlet den lokale munken seg inn under frokosten. Det har jeg ventet på i to måneder! Er det noe som heter fellekryss? De to andre var en grå og en svart trost.

Med tid og stunder kommer det mer. Jeg har et par litt større feller med litt andre utløserpatenter. Uansett står de stort sett ute, med døren låst i åpen stilling, så fuglene er vant til dem og at det er mat inni der.
Nettingruser har jeg bare forsøkt meg litt på, uten videre suksess. Mulig den er litt liten, så fort den første grønnfinken er innenfor begynner den å stresse og alle de andre flyr opp i nærmeste tretopp. Kjedelig. Noe av dere andre som jeg vet har bedre erfaring med dette som har lyst til å skrive noen linjer?

4 kommentarer:

  1. Noen av dere har sett den rusa jeg har ved Øyeren. (Den er litt for stor, så i løpet av sommeren må jeg få den krympet litt). Den fanger stort sett en til to fugler om gangen når det gjelder meis og pilfink. Imidlertid fanget den bra med gråsisik for et par år siden, da to tredeler av flokken på ca. 30 krabbet inn på kort tid. Så det er nok sant at noen holder seg litt unna når en av kameratene har kommet seg inn i rusa.

    SvarSlett
  2. Mener du den du fanget ekorn i?
    Har du et bilde?

    SvarSlett
  3. Ja, det var vel den ekornet prøvde seg i, men rusa er litt forandret i "grunnmuren" siden da, slik at det skal være umulig for de store å komme seg inn. Jeg har hverken bilder eller tegninger av den.

    SvarSlett
  4. Her er en til som er god til å fange svarttrost:
    http://www.youtube.com/user/moudrydauby#p/a/u/0/gxYTe3vBksk
    Men hvordan virker utløseren?

    SvarSlett