søndag 31. juli 2011

Carsten viderefører kjente prosjekter.

Juli er en fin tid å få gjort alt man ikke fikk unna de to travle månedene mai og juni.
Heldigvis er det en del som hekker litt senere enn andre. Har jevnlig sett gråtrost med mat, men de er vonde å finne. Derimot fant jeg en diger ringdueunge som gjemte seg under moren sin etter strutsemetoden. Hele hodet, men ikke noe av kroppen var det plass til! Liten vits å klatre opp der mao. Da vasset jeg heller ut på et skjær i Paddehavet og merket to sildemåkeunger. Ganske små. Dette kan godt være fra en annen gangs legging. Tiden kan passe med at eggene ble lagt helt i slutten av mai.
En del kasser har også blitt sjekket. Hadde et håp om skogduer alla de John Martin fant på Fornebu, men mine var sørgelig tomme. Derimot har jeg hatt trekryperhekking i tre kasser i år. De vokser fortere enn meiser. Jeg har ikke truffet med timingen og fått merket dem.

Disse er ikke noe å stikke fingrene borti.

I sum fant jeg mye fint, men merket lite.

Tårnseilere har jeg tatt to kvelder etter, som i fjor. Det har ikke blitt det helt store. Har kontrollert to fra i fjor og fikk en 2k. For å ha noe å henge fingrene i underveis satt jeg opp et lite nett i krattet ved siden av og fikk denne:

Ikke veldig ofte man ser så unge rødstjert i Oslo.

Taksvaler har det også blitt litt av. En runde med Johnny på Haslum gav 10 voksne og en runde ved utløpet av Gjersjøelven gav 2 voksne til + 3 ungfugl. Litt skuffende at det ikke ble noen kontroller. Får forsøke en liten runde til.

En kveld ble brukt ved Gjersrudtjern til kartrydding, brennesleslått og prøve oppsetting. Nettene virket aldeles flott! 17 fugl i nettet på en time mellom 9 og 10 må sies å være en god kveldsøkt. Litt hull i hånden etter mye storfuglfangst. Jeg hadde glemt at hagesangere kan være smygete i posen.
Like vel ga dette mersmak så det ble kjørt en treningsøkt til. 25 fugl på en 8 til nesten 10 økt.
Høstpremieren var lørdag morgen. 63 fugl merket fra 5-10. Mest munk, med bøksanger, trepip, møller og en pur ung dompap som krydder. Selvfølgelig mest ungfugl, men det var litt flere voksne fugler enn normalt. Blant annet ble det kontrollert en gråtrost merket samme sted høsten 2009.


Helt uten videre sammenheng fant jeg denne barkbiten hengende i en pistrete hasselbusk på Bygdøy. Det var nok hold i den til at en grønnfink fant det for godt å hekke oppi der! Den klatreturen tok jeg ikke!

Julistemning på fjellet

Hva er spesielt med juli på fjellet? Ikke så mye. Stort sett bare frøspisere som kommer for å få solsikkefrø. Første halvdel går mye med til forberedende aktiviteter som å begynne foringen og å ferdigstille nettgatene, samt å sjekke om det fortsatt er noe å merke i kassene. Kjøttmeisen var forlengst ferdig, rødstjertungene i kassen på uthusveggen (som i fjor) hoppet ut dagen etter jeg kom, mens svarthvit fluesnapperungene var akkurat klare. Pilfink er en nyinnvandrer på Hjerkinn. I fjor var første gang jeg oppserverte de og i år hekket et par i kasse på hytteveggen. Alle tre ungene ble merket og de tok en tur innom nettet et par uker etterpå. Totalt 17 1k pilfink ble merket. Hvor kommer de fra?

Sånn ser en finsk gråsisik ut

I fjor satt jeg opp noen få kasser i øde skrinne furuskoger med tanke på rødstjert og lappmeis. Resultatet ble to hekkinger. Den ene med døde unger var antagelig kjøttmeis, mens den andre antagelig var lappmeis. Tre egg lå igjen. Neste år må jeg nok sjekke litt tidligere. Det ble også litt halvhjertet innsats for å se etter vader- og rovfuglunger uten hell. Dvs jeg fant både heilo og boltit med unger, men de kunne allerede fly bedre enn meg. Et myrhaukreir fant jeg også, men der var det allerede en ringmerker... Fjellvåkreiret som så lovende ut i juni virket tomt. Tårnfalk og dvergfalkreir dukket også opp, men igjen var jeg litt for sent ute. Det ble litt tid til nettfangst innimellom. Gjerne bare en times tid etter middag. Det eneste spennende må være en voksen gråsisik hann med finsk ring. Jeg kommer med en oppdatering når jeg får vite hvor den er merket.

Den lokale rensedammen for gruvevann er full av tungmetaller og de siste årene har den også hatt en hettemåkekoloni. En flokk på 20 furasjerte i nærheten av dammen sammen med hestene, men det var muligens ungkarer. Utstyrt med kano var det lett å undersøke dammen uten at noen hekkefugler dukket opp.

Utover i juli ble det mer tid til nettfangst, men været er ikke helt i min favør. Stadige regnbyger gjør at nettene står sammenrullede mye av tiden. Med opptil 100 fugl på de to foringsplassene er det litt frustrerende. Når jeg innimellom setter opp nettet fylles det fort med fugl før jeg må ta det ned igjen. Siste dagen er selvfølgelig den beste. Når regnet gir seg i tretiden får jeg opp alle 39 meter med nett, men det fyller seg så fort at jeg må ta ned 30 av dem etter en runde for å rekke middagen. Rundt 80 fugl fanget hvorav ca 20 er lokale kontroller. Totalt sett var juli litt skuffende dårlig, men pr nettmetertime likevel ikke så verst.

Resultat juli
Jernspurv 3
Rødstrupe 4
Blåstrupe 2
Gråtrost 2
Måltrost 1
Løvsanger 17
Svarthvit fluesnapper 27
Granmeis 1
Kjøttmeis 16
Pilfink 17
Bokfink 1
Bjørkefink 10
Grønnfink 153
Grønnsisik 70
Brunsisik 6
Gråsisik 104
Dompap 2
Sum436

lørdag 30. juli 2011

Spontan parkblogg.

Helt plutselig kom skrivekløen. Det skjer spennende ting der ute!

Denne travle krabaten merket vi ved Ulsrudvann 12. juni.

27. juli sto jaggu rakkeren på en strand utenfor Amsterdam! Meldt inn med bileddokumentasjon og alt i orden. Det er 913 kilometer for en jeg trodde så vidt hadde lært å fly. Det gir et helt nytt perspektiv på opprinnelsen til de 1k hettemåkene som nå vimser rundt her i byen. Slå en 90 mils bue not nord og øst på kartet så får du se.
Ikke det at disse er så fryktelig mange. Det skjedde noe ca 3. uken i juli. Det er så godt som tomt for hettemåker mange steder. Var en god runde for et par dager siden og fant ytterst få.

Denne frøkna ved Smestaddammen var en av de få ville leke.

Det eneste stedet de var litt interessert og i litt antall var på Rådhusplassen.
Fikk ikke så veldig mye ut av dem, det var så veldig forvirrende at den ene gråmåka bare hadde stålring. Alt føltes meget bedre når hun fikk på seg J3211 på det andre beinet. Hun ble merket som pullus på Alv i 2009. Litt frynsete i fjærfellingen for tiden og helt klar for å minne meg på hvorfor man bør beholde jakken på når man håndterer voksne stormåker.

Østensjøvannet har også så vidt blitt besøkt. Mye ungfugl, men ikke alle er så dumme som jeg hadde håpet.


Men det blir alltid noe!

De siste årene har jeg ventet til utpå høsten med å ta inn svane ungene. Det har vist seg dumt. Kjempe dumt. De spiser brød på denne tide, vannplanter i hele september og oktober. I fjor fikk ikke fingrene i noen av de fire ungene!
Denne fella har jeg unngått i år. To av ungene er nå merket. Med fargering og alt i orden. I mine øyne. Faren deres var av en meget annen oppfattning. Hjelp og trøste så sølete vi ble begge to etter det stuntet!

tirsdag 26. juli 2011

Mytende gjess 2011

Her kommer et litt forsinket referat fra årets hvitkinngåsfangst. Det var meningen å skrive innlegget fredag kveld, men da var det på en måte en del annet som tok oppmerksomheten.



Torsdag var en vakker vindstille sommerkveld. Vi satset i Frognerkilen i år som så mange ganger før. 80-90 gjess tilstede ca 60% med ring, men fremdeles litt å ta av. Årets unger for eksempel.

Rigging av ruse og ledegjerder gikk veldig fort og greit. Det merkes at de fleste har vært med på dette tidligere. Litt verre var det med interessen fra fuglene. Det virket som de var litt matlei. Kanskje særlig familiene med unger.

Da vi ikke var i det mest tålmodige hjørnet skar vi greit av første og beste gjengen på 25 fugl.

Det vise seg at fordelingen merket - umerket var helt grei.

Fin anledning for alle som vil til å få håndtert litt større fugler og ringer.

Etter merking blir fuglene satt i egen avskjermet innhegning.

Og så slippes de samtidig.

Resultat:
10 var merket med stålring og plastring fra før.
15 var umerket og fikk både stålring og plastring.

For sikkerhetsskyld hadde vi lest av hele flokken på forhånd, så alle skal være skrevet inn i manntallet. Skulle du se en av disse hvitkinngjessene på din vei, vil vi gjerne at du registrerer dem på ringmerking.no/cr. Her får du umiddelbart tilbakemelding om hvor og når den er merket og tidligere avlest.

Hettemåka med dansk fargering som pleier å være tilstede og passe på oss glimret med sitt fravær, men noen av våre egne fra i år tok jobben med å rydde plenen for brødsmuler nå vi var ferdige.

Takk til alle som møtte opp og hjalp til. Det ble en veldig effektiv og hyggelig sommerkveld!
En ekstra takk til John og Christoffer som har bidratt med bilder.

Mulig det allerede nå er lurt å bestille godt vær til torsdag 19. juli neste år?

torsdag 21. juli 2011

Pullus Romerike slutt

Ungemerkinga er over for denne gang. Den sluttet med en tårnseilerunge på bua ved Jessheim, men før det var det merka 70 kjøttmeis, 26 blåmeis, 9 svartmeis, 10 spettmeis og 30 svarthvit fluesnapper i tillegg til hekkende 6 hunner av svarthvit og 1 kjøttmeis (=153).
Utenom dette har jeg prøvd litt nettfangst i hagen i Sagdalen med bare ett nett oppe og uten lyd. Det har ført til 1 trepiplerke, 3 linerle, 1 rødstrupe, 1 svarttrost, 12 gråtrost, 3 munk, 1 gransanger, 3 løvsanger, 2 blåmeis, 1 kjøttmeis, 1 skjære, 1 kaie, 1 stær, 5 pilfink, 1 grønnsisik, 1 gulspurv (=37). Noen av disse er visst nevnt før.
Det har vært mye stille på bloggen i det siste, vi kan vel si "stille før stormen", for nå er man snart igang igjen både ved Øyeren og Lilløyplassen, etter hvitkinngåsmerkinga torsdag.
Jeg har dessverre ikke tid til å ta med bilder denne gangen heller, må nok ta igjen noe av det senere! :(

onsdag 20. juli 2011

Storbyferie

Det skjer litt her og der i parkene selv om hovedfokuset har vært andre steder den siste tiden. For eksempel skulle vi bare lese hvitkinn ringer i Frognerkilen en kveld og fant en høyst brødspisende kortnebbgås! Sånt er alt for fristende. Den var enkel å få tak i, men etter det ville ikke de andre leke mer.


Men det er ikke alltid vår skyld at vannfuglene er litt skeptiske…

I forrige uke var det gåsetelling. Ikke noe særlig spennende å se, men to av hettemåkeungene fra Sjursøya har kommet seg helt til Middelalderparken. Det er en god start. Den ene har dessverre bare stålring så hvem av dem det er må vi lokke litt til for å finne ut av.
En som har latt seg lokke var den tidligere omtalte måka med Bruxelles ring. Det viste seg at jeg bare manglet siste siffer. Nå er den i lettere å kjenne igjen som J1Y6.
Like heldig var en liten frøken med Engelsk ring. En vi ikke har lest av tidligere. Hun kom bort til meg ved Østensjøvannet og fikk J2Y4.
Blir ikke veldig forbauset om disse leses av i utlandet til vinteren.

En som faktisk har reis allerede er J1P6. Han ble merket av John Martin ved Østensjøvannet i april. Siden ar vi ikke sett ham. Nå i juli kom det melding om at han er på søppelfyllingen i Gloucester.

Denne typen sydvestlige linjer regner vi med å se mange av utover høsten.

Også i Bærum har ungfuglene begynt å spre seg og er ganske greie å få tak i. Stakkarene hadde jo ikke ring fra før.



Ellers har det bitt tatt blodpøver av litt bydueunger, en hvitkinngås som fikk stålring som pullus i fjor har fått fargering og noen av åres produksjon har vi fått tak i. Dårlig med grågås, så faktisk bare tre unger på tellingen.

Svanen er det ikke så mye å si om i denne omgang. Det er noen kull der ute, men de trenger flere uker og mange kneipbrød før de er noe å skrive om.

tirsdag 5. juli 2011

Måkeblogg

Slutten av juni er stormåketid. I år kom vi oss ikke ut før den 27. Det skulle flere steder vise seg å være i siste liten. Mye store unger.
Men ikke på første økt på Bleikøykalven. I slutten av mai ruget ca 200 par. Nå fikk vi tak i 19 unger! Legger vi på de som faktisk var for små og de som gikk på vannet så så vi ca 40 unger. Forklaringen er nok rev. I år også…

Men reirforsvaret til enkelte av sildemåkene var det ikke noe i veien med!

I år fikk samtlige unger på seg fargering i tillegg til metalringen.

Ikke alle var like fornøyd med de nye seige ringene med overlapp!


Neste tokt gikk med greie Båt-Pål i Bærumsskjærgården.

Der var det litt mer fres i fangsten.
Og gulpingen.

Vi kjørte samlebånd. To hentet, en merket og to satt på fargeringer.

Siste økt gikk med et noe redusert mannskap i Asker. For å veie opp for alle gråmåkene i Bærum, sendte vi Thor-Erik ut etter sildemåker. Og det fikk vi, i fleng!

Som premie måtte han merke de fiskemåkene vi fant til slutt.

Ble ikke så mange for også her var de første på vingene. I juni!

Summerer vi disse tre øktene får vi denne listen
Fiskemåke 10
Sildemåke 65
Gråmåke 81
Svartbak 5
Sum161

Takk til alle som bidro. Dette var tre knallkvelder.

Ettersommeren og vinteren blir garantert ikke begivenhetsløs!

lørdag 2. juli 2011

St. Hansferie

I kjent stil har jeg gjort unna halve ferien ganske tidlig.
Opplegget var mye som det pleier, bare med enda skjevere fokus en det pleier. Det ble dårlig med krydderarter. Bare tre tjeld.

Men to av dem var store nok til å få fargering.

Ternene har ikke hatt det så greit, de aller fleste lå på egg. Får de til på første forsøk skal ungene være på sine første flyturer på denne tiden.

Det ble med to, men føttene var like fine som de pleier!

Småfugl ble det også dårlig med. Et kull svarthvit og litt sene kjøttmeis og pilfinkenes 2. kull. Låvesvalene i båtbuer og unner brygger ble sjekket, noen var for store, noen hadde egg og et kull var helt perfekte. Trekryperungene jeg fant i en kasse derimot var det bare å holde seg langt unna. De lå ikke i reiret, de hang på rekke og rad på kasseveggen!
Lite bevegelse å spore på annet enn grønnsisik, så nettene ble ikke satt opp en gang.
Jeg dro på sjøen i stede. Der er det måker, mange og store måker.
Det vil si, de to faste gråmåkekoloniene var bra, sildemåkekolonien hold 60 voksenfugl og en unge! Og den var så nyklekt at den ikke var tørr enda. Mye rart har skjedd med svartbaken også. Jeg mistenker folk noen steder, det har nok vært et alvorlig drittvær for noen uker siden, fant død unger flere steder. Også denne minken da. Selv på de ytterste bråttene, der det normalt er 10-12-14 svartbakunger fant jeg nå bare to! Og han lille svarte rakkeren. Det er ikke bare terner og fiskemåker som sliter.

Allerede 18. juni er det godt tak i svartbakungene.

På min vei fra halvtomt skjær til skjær fant jeg en hekkeholme jeg ikke hadde besøkt tidligere. Det gav helt uventet 33 sildemåkeunger! Sånt er gledelig når de faste stedene svikter. Atpåtil var hele holdet tidlig ute og lette og bestemmer.
Pigmentflekker på føttene hos sildemåke er vist ikke noe ukjent fenomen.
Denne synes jeg hadde ganske mye.
  
Helt til jeg fant denne krabaten!


Montro om de kan bli solbrent?
 
I sånne kolonier er det alltid noen luringer som stikker på sjøen. Disse blir plukket opp tilslutt. (Med unntak av noen av gråmåkene her for de var faktisk store nok til å ta av fra vannet!)

 Da var nok en gang de nye bagene kjekke å ha.

 Forsøkte med en svartbak, får jeg hele kullet må jeg nok over på hundebur.

Litt svanerier ble det også. Jeg fant faktisk to PK merket i Rauakerkilen i 2008. Den ene var dessverre død, men den andre hekker tilsynelatende glad og fornøyd med en jeg merket i Tvedestrandsfjorden det samme året. Nå har de fargering begge to. Det fikk også en sjeldent liten svanedame med DKC ring også. Begynner å bli orden i rekkene der nede!

Siste dagen ble bruk til et drag etter fiskemåker. Som alltid er de sene. I år enda verre. De lokale har nok hatt besøk av minken og ruget på andre runde. De skal ha litt bedre sjanse etter at hann minken gikk i fella. Men de er langt fra trygge, vi så en mink til svømme over bukta St. Hansnatten.

Disse trenger et par uker til.

Men noen tasser ble det.

Trøsten får være at de voksne måkene i Arendal er like lettlurte som her. Det eneste irriterende var at vi ikke fikk tak i en fiskemåke jeg merket der nede som pullus i 2008. Den hadde fortjent en fargering.

Resultat
Knoppsvane (+2)5
Tjeld 3
Hettemåke 4
Fiskemåke 9
Sildemåke 33
Gråmåke 100
Svartbak 71
Makrellterne 2
Bydue 1
Låvesvale 5
Svarthvit fluesnapper 6
Kjøttmeis 8
Spettmeis 1
Pilfink 4
Sum252

Det skal bli en spennende høst og vinter, ca220 av disse har fått fargering!