onsdag 24. juni 2009

Måkemerking i Bærums skjærgård

Andre runde med kolonimerking for noen av våre B- kursdeltagere skulle utspille seg i Bærums skjærgård. Vi fikk låne båt fra sjøflyklubben til denne turen og for at det skulle gå litt raskere utover startet tre stykker fra Lilleøya.

De andre kjørte ut til Fürst med bil - første mål var sjøfuglreservatet Ytre Vassholmen. Reservatet dekker halve holmen og det står noen hus på den andre delen.

Vi kom godt igang med merkingen i flotte forhold med sol og omtrent ikke noe vind. Mest gråmåke og sildemåke, men vi kom også over svartbak og tjeld som alle fikk ring. Det var også ærfugl, hvitkinngås og fiskemåke på øya men av de fant vi ikke unger å merke.

Etter å ha gått over hele øya og merket det vi fant var vi klar for neste stopp - sjøfuglreservatet Alv som ligger på sørsiden av Fornebu. Veldig mange var ute med båt denne dagen så det var mye trafikk rundt holmen.


Selve Alv er ganske liten så vi måtte tenke litt mer taktisk for å holde kontroll på ungene her så de ikke gikk på vannet. På denne holmen hekker gråmåke og sildemåke, men også ett hvitkinngås lå på ett sent kull med egg. Fangst ble prøvd på disse uten suksess. På holmen fant vi også to døde brunrotter...

Etterhvert ringte båteieren og lurte på hvor det ble av oss så vi måtte avbryte merkingen, antar at vi gikk glipp av en 15-20 unger pga av dette. Totalt sett ok resultater og kursdeltagerne har fått føle vannblemmer inne i hendene etter å klemme ringer!

Svartbak karakterer:T.V.Svingfjærene på svartbakvingen er på en måte en miks av karakterene til både sildemåke og gråmåke - d
en er mørkere enn gråmåke og lysere enn en sildemåkevinge. Det lyse feltet som også gråmåke har er større og går lengre ut på vingen.
T.H. Oversiden av vingene og ryggen har kraftigere kontrast enn både sildemåke og båndet ytterst på stjerten er smalere og mer svart hos svartbak enn hos de to andre artene.

Resultat Ytre Vassholmen
Tjeld -1
Sildemåke 10
Gråmåke 47
Svartbak 2
Sum60

Resultat Alv sjøfuglreservat
Sildemåke 13
Gråmåke 41
Sum54

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar