tirsdag 23. juni 2009

Stormåkemerking - Bleikøykalven

Med Geir Andersen og Johnny som mentorer skulle B-kursgjengen denne gangen gi seg i kast med første runde med kolonimerking. Lokaliteten var omtrent den samme som John Martin skrev om forran dette innlegget i bloggen, men nå var det på Bleikøykalven vi skulle - den norvestlige halvøya hvor gråmåkene og sildemåkene holder til.

Turen startet dramatisk nok da Johnny (som hadde alt av ringer med seg) fikk motorhavari mitt i Festningstunnelen - selvfølgelig midt i verste rushtid! Da det tok tid å få hjelp i tunnellen dro de andre utover med båten til Bleikøya for å vente der. Geir benyttet tiden der ute til å gå igjennom hva og hvordan merke fugl i kolonier.

Da Johnny, og Bjørn Olav som hjalp Johnny med bilen, etterhvert kom seg utover (ved å få en av de andre rutebåtene til å svinge innom Bleikøya på vei til andre øyer), gikk vi raskt bort til kolonien.

Først en kjapp repetisjon av hvordan klemme stålringer, samt raskt klesskift, deretter ga vi oss i kast med måkene. Geir tok for seg de første ungene og forklarte hvilke karakterer man benytter for å skille artene.

Etterhvert som vi kom utover halvøya ble det mer og mer fugl å fange, Johnny fikk også demonstrert fangst av hissig hvitkinngås - en hann fløy med glede i fjeset hans. Denne var fargemerket med bokstavkodering fra før i tillegg til den vanlige metallringen. Ett annet par hvor begge individene var slik merket ble også avlest.

Etterhvert ble deltagerne mer og mer sikker i både innfangingen, bestemmelsen samt merkingen og dermed ble det hele mer effektivt utover kvelden. Hvilket sikkert vil hjelpe når vi gir oss i kast med holmer og skjær i Bærum den 24.juni.

Det var lite vegetasjon på Bleikøykalven i år, det gjorde at mange unger ikke ble liggende og gjemme seg i vegetasjonen. Dette medførte mye arbeid med å fange inn ungene og mange kom seg nok unna av den grunn. God trenining er det ihvertfall å løpe etter måkeunger.

En annen ting vi la merke til var at det var mange småfuglrester på stedet, og ett par unger gulpet også opp småfugl - tydeligvis lever ungene her godt på disse...

Hettemåkekolonien på Bleikøykalven var tom, om det er forstyrrelse eller predasjon er ikke godt å si. Forøvrig var det også 4-5 fiskemåkepullus (for små til merking) og minst 4 reir med egg å se her.

Gråmåke / sildemåke karakterer:

Gråmåke pullus - til venstre - innerste hånsdsvingfjær danner ett lyst "vindu" som mangler hos sildemåke. Denne gråmåka er endel dager eldre enn sildemåka , men forskjellen vises godt.
Sildemåke pullus - til høyre - legg merke til de mørke svingfjærene... Sildemåker er generelt mørkere på oversiden i forhold til gråmåke.


Resultat
Sildemåke pullus86
Gråmåke pullus96
Sum182

(løst anslag - rundt 25 - 30 unger unnslapp)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar