onsdag 16. november 2011

Parkblogg ukene 43, 44 og 45.

Nye tre uker har gått og det er på tide med en oppdatering av hva som har skjedd i parkene og langs bryggene. Artsutvalget er i ferd med å stabilisere seg på vinternivå. Det går mest i knoppsvaner og gråmåker. Når temperaturen nå har falt litt er det på tide å få litt mer fart i stokkandfangsten.
I hverdagen ser vi at gråmåker som fikk fargering sist vinter dukker opp igjen og noen avlesninger kommer sigende inn fra omverdenen. Det er i helgene det meste har foregått.

Svanene roter rundt noe alvorlig. Paret innerst i Bunnefjorden har for eksempel tatt med seg to av årets fem unger opp til Lørenskog! Vi har besøkt dem og merket en av ungene. De tre gjenværende vet vi ingen ting om. En har fargering og en er polsk, så de bør la seg kjenne igjen. De er ikke i Sandvika eller rundt Fornebu. Der har vi lett og moppet opp et par andre på veien. I Østensjøvannet er mye som det pleier. Men av ungene i sydenden har nå 4 av 4 ringer! Resten er kjedelig lite opptatt av brød. I samme slengen fikk vi omsider begynt på en ny serie med fargeringer til hvitkinngjessene.

Si velkommen til BAA!

Videre har svanene i Holmendammen og Smedstadammen gjort flygeøvelser. Vi har fått ymse meldinger om både grå og hvite svaner i veikanter, på jernbaneskinner, ned gjennom grantrær og hos veterinæren. På ymse vis har det meste løst seg. Ved siste opptelling mangler bare den ene grå, umerkede ungen fra Holmendammen. Nytt kaos er ventet nå når den første isen har lagt seg på dammene.

Sist søndag hadde vi med oss Christoffer fra Drammen for å innvie ham i gråmåkefangstens edle kunst. Det ble en hyggelig og svært variert dag. Ikke alt virket etter boka. For eksempel ville ikke måkene på Kadettangen snakke med oss etter dette:

Det er enkelte som aldri kan begrense seg…

Men det ble fugl. Aker Brygge er et rart sted. Der kan de tas for hånd så lett som bare det. På Rådhusplassen setter de ikke beina unner seg i det hele tatt lenger. Merkelig.
Litt fart var det oppe ved Treschows bro også. Mye folk og vi fikk fremvist opptil flere ender i hånden. Noen ringer fikk vi lest av i samme slengen. Han som går rundt og napper alle buksebenet etter brød er merket av PK samme sted i 2008. Den ringen vi ikke dro kjensel på og håpet at var utenbys fra ble satt på av Torben nede på Vaterland i forbindelse med ringmerkingskurset i 2009.

Noen gjenfunn har også kommet vår vei fra Sentralen.
En grågås merket 30. juli 2008 ved Østensjøvannet ble skutt nord Frankriket 13. oktober.
En stokkand merket på Kuba i januar 2010 dro ikke så langt. Han ble skutt ved Skjælholmene i Bunnefjorden dagen før.
Vi har også fått tilbakemelding på de hettemåkene vi leste av eller fanget i vår. Lett varierende i alder, fra 3-21 år gamle. Den eldste ble merket som 1k nær Cambridge 9.desember 1989! Det var god grunn til at denne ringen var så slitt.
Andre veien har vi fått melding om at en hettemåke som av alle ting gikk i et mistnett når vi fanget gråspurv på Olaf Ryes plass 10. april 2010 er lest av i Den Burg på Texel, Nederland. Luringen ble lest av i Oslo i vår også, men unngikk helt å få på seg en fargering.
Det hadde jo vært så mye enklere. Stjerne eksempelt på at det virker er en voksen sildemåke som kom litt for nærme Morten i Frognerparken 17. april. Nå ble den lest av på en fiskebåt utenfor Mauritania! Det er drøyt 4900 km!

Det virker som hettemåkene våre nå er i ferd med å oppsøke mer urbane områder. Det har kommet et par meldinger fra England og Mortenutferdstrang har egenhendig lest av en av ungene fra Ulsrudvann ved Fredrikborg Slottsø nord for København.

J8N1 sammen med en danskmerket artsfrende.

Som alltid er gråmåkene litt mer kortreis. Men J3817 fra Alv er førstemann ut av byen, lest av i Porsgrunn sist uke! Det er 139 km.


Vinter, men litt krydder fikk vi tak i før de stakk sydover:

Knoppsvane 4+1
Hvitkinngås 2
Stokkand 6
Sildemåke 1
Gråmåke 12
Bydue 8

1 kommentar:

  1. Kom over J8N1 http://www.svanesang.no/Fugler-Ringmerking.htm :)

    SvarSlett