fredag 22. november 2013

Et gjenfunn til litt uten om det vanlige. OPPDATERT!

Rettere sagt kontroll denne gangen.
Mange husker sikkert gøndlandsmåka som dukket opp i Oslo i februar. Først ved Hovindammen, for så å henge i Frognerparken ut april. Den var ikke noe sånn veldig ivrig etter og sloss om maten med de store gråmåkene, men midt i et hettemåkeruch ble den for nærgående og fikk på seg en svart ring.
 
Våren kom for alvor og fuglen fløy videre. I begynnelsen av november kom det melding fra Blåvandshuk, Danmarks vestligste punkt om grønnlandsmåkemed ring. Flink danske tok med seg tålmodighet og optikk og fikk lest den av. Det var JK0P! Flink måke som noen ville sagt. Jeg vil tilføye, flink fuglekikker.

Hvornår denne krabaten dukker opp neste gang kan vi bare glede oss til.

Det er ikke veldig mange avlesninger som kommer på disse små hvite. Men vi ser lignende bevegelser på en fugl merket i Mandal i 2013, den dro til Hirtshals. En grønlandsmåke merket i Stavanger i 2012 ble sett i Bergen en drøy måned senere.

Så oppfordringen går til alle som henger rundt i Canada og på Grønland om sommeren, kikk litt ekstra etter fugl med blå eller svart bling på benet!


Oppdatering:
Nå har det seg slik at vi holder oss med egen Skjærefotograf. Frittgående skjærefotograf faktisk. Det har vi mye glede av. Det var han som oppdaget grønlandsmåka ved Hovindammen i fjor. Så hva var vel mer naturlig å finne igjen den samme måka i Frogerparken i dag 22. februar?

Flink måke!

 

onsdag 30. oktober 2013

Et gjenfunn litt uten om det vanlige.

Jeg skal ikke skrive mye om manglende blogg iver. Vi bare konstaterer at det er mer stas å være ute å se på og fange fugl enn å skrive om dem. Jeg skal like vel forsøke å få fortalt om noen av de mest spesielle tilbakemeldingene som har kommet inn.

I oktober 2008 holdt det seg en brødspisende mandarinand hann på Hurum. Litt i Sætrebukta og litt oppe i Mellomdammen. Der fikk han ring.
Så var det stille en stund frem til september 2012. Da dukket det igjen opp en mandarinand samme sted og vi svingte utom og leste av ringen for sikkerhetsskyld. Dette er ikke samme fugl som i perioder har vært sett ved Langvannet i Lørenskog.
 
Nå i oktober kom det melding om at Hurumfuglen var funnet død. Kodet tatt av rovfugl. 5 år og 1 dag etter merking. Fin alder det, men funnstedet var mer overraskende, Drehnow i Tyskland! Det er syd for Berlin og omtrent så langt du kommer mot øst før det heter Polen!
 

 
Hvor denne fyren egentlig kommer fra får vi aldri vite. Om han har rømt fra en voiler eller er fra den halvville stammen som finnes i Europa. Men de kan tydelig vis bli en del år gamle og beveger seg beviselig langt mer enn man kanskje ville tro om «parkfugl».
Ringmerking virker, jeg tror vi lærte noe.

søndag 20. oktober 2013

Lilløyplassen 19. oktober

Var en tur innom plassen for å se hvor langt høsten har kommet der ute. Kom til en tom foringsplass, bare litt rester av solsikke var igjen, og jeg fryktet fuglene var borte. Heldigvis kom det noen likevel, og alt var spist opp før jeg dro hjem. Ny ladning påfyll er lovet i løpet av helga.
Vinkelen i syrinskogen lå nede på bakken, men var lett å sette opp igjen, og ble åpnet kl.8. Satte på lyd av gjerdesmett og gransanger, og en av hver fikk ring etter første runde.
gransanger

gjerdesmett
 
Nett oppe kl.0730-1330. Lyd gjerdesmett og gransanger kl.08-12.
Til slutt var 31 merket og 11 kontrollert. Disse var:
gjerdesmett 1, rødstrupe 1, svarttrost 1, gransanger 1, granmeis 2, blåmeis 6 (2), kjøttmeis 13 (8), spettmeis (1), skjære 1, pilfink 1, grønnfink 2, gråsisik 1, dompap 1.
 
ung skjære
Mot slutten kom også dagens største, en ganske sjelden fugl å få i nettet på plassen.
 
Nettene i skogen er nå tatt ned, så nå er det bare foringa som gjelder. Undertegnede har ingen direkte plan, men tenker seg å stikke innom kanskje en gang i måneden, avhengig av vær, dagsform og tiltakslyst.



mandag 14. oktober 2013

En liten Sørlandsoppsummering.

Tiden flyr og det har blitt et par Sørlandsturer. Både i august og september. Og innen dette innlegget ble ferdig en i oktober også! Mye tid har blitt brukt i båt med kamra for å lese måkeringer. Spesielt i august var det en del å kikke på. Det dukker stadig opp gråmåker merket lokalt som ikke er sett siden merking i 2010, 11 og 12. Nå begynner de å ligne fugl, ikke bare skrikerunger! Rett og slett ganske spennende dette.
Fugl utenfra var det lite av, men rød ring på 1k svartbak fikk litt fart på pulsen.
 Merket utenfor Gävele i juni. På de kanter er de flinke med trutene.

 
I september var det langt mindre ungfugl og ringer der ute. Årets produksjon har i stor grad satt seg i bevegelse. De første svartbakene har dukket opp i Danmark og Nederland. En sildemåke har kommet seg til Spania og en av gråmåkene rusler i Frognerparken!
Morsomst var det å finne to dansker, en ungfugl som så dro rett tilbake til Hirtshals og en 3k som er på dannelsesreise rundt Nordsjøen.
 

J716W på rundtur. Havner kanskje tilbake på Græsholm neste sommer? 
   
Det kunne her vært skrevet en del om svaner også. Skal nøye meg med å nevne at det har blitt merket litt flere unger enn tidligere år. (10 mot 2 i fjor og 5 hvert av årene før det.) De produserer noe alvorlig! Skulle tro at med en sen kald vår som vi hadde i år ville en del stå over hekkingen, eller legge færre egg. Men det ser ikke sånn ut. Har matet litt på 13 kull fra Tvedestrand til Arendal. De har nesten 5 unger i snitt! 5 kull med 6 unger og et på 8! Det sier seg selv at jeg sliter med å få lukket kullene når jeg holder på alene.

August er også en fin tid å fange småfugl der nede. Det var stadig noe, men ikke det helt stor trykket. Litt lite sylviasanger, særlig munk. Løvsangere derimot rant inn.
Flaggspett og nattravn ble nye hyttemerkarter. September ga ikke veldig mye, mens i oktober var det trekk på frøspiserene og bra med gråbrune sisik. De færreste bjørkefinkene ville ned og de hundrevis av korsnebber på vei mot nordøst bare lo av opplegget mitt og fløy videre.
 
 
Kom meg aldri på sjøen etter havsvaler. Noe med vær og tiltakslyst som ikke gikk helt i hop. Men hva gjør vel det når andre er ute i natten og fanger inn den samme fuglen som jeg fanget i fjor? På Sandsøya i Møre og Romsdal!
 
Vadere var det heller ikke mye av. Hadde store planer med ruser, men på to sovende myrsniper er ikke det noe vits. Da det bygget seg opp litt mer fugl gjorde vind og sjø det samme og det var ikke mulig å komme i land. Vi får ha den øvelsen til gode.

onsdag 9. oktober 2013

Gjersrudtjern.

Årets høstfangst ved Gjersrudtjern har vært en litt laber greie. Jeg har drevet med ymse annet, ting med svømmehud på for eksempel. Tommy har vært innom uten å få helt fart i sakene. (Det ble sikkert 80 fugl like vel, men han er så beskjeden.) Enda litt mindre trivelig er det også der ute når de driver anleggsvirksomhet i forbindelse med byggefeltet som skal komme inne ved Maurtu.
Fikk like vel sparket meg ut siste søndagsmorgenen i september. Med så mye grønnsisik som det har vært i byen, og på Fornebu, i høst, håpet jeg det kunne bli litt fart i dem der ute også. Nå gjorde det ikke det, men et pent lite utvalg høstarter ble det.
De siste timene fant jeg frem en cd med litt mystiske, østlige pipelyder. Normalt får jeg bare fuglekonge og trekryper på denne, men nå slo Gjersrudtjern til igjen; gulbrynsanger nummer to!

Rett på egen kontaktlyd ved 12 tiden.
 
I sum ble det vel sånn ca 40 fugl:

 Gjerdesmett 2
 Jernspurv 6
 Rødstrupe 5
 Svarttrost 2
 Måltrost 1
 Gulbrynsanger 1
 Gransanger 2
 Blåmeis 3
 Kjøttmeis 6
 Trekryper 1
 Grønnfink 1
 Grønnsisik 4
 Brunsisik 4
 Dompap 2

 
Det med å prioritere lyder er aldri enkelt. Ofte ønsker man jo å moppe opp arter som jernspurv, gransanger og grønnsisik, men tenk om det passerte en stjertmeisfamilie? Eller man vil plukke inn den ene spettmeisen, eller rosenfinken, som vimser i området? Da er det kjekt med en liten ekstraspiller. En som er liten og lett og alltid er med. Tullehøytalere til PC og en mp3 spiller fra Clas virker.

Det finnes ikke bassgjengivelse i dette, men i disse til dilldallydene er det jo ingen bass!

 
 


 

 

torsdag 12. september 2013

Storøyastunt 2013


Vips var høsten over oss og vi har hatt den tradisjonelle samlingen for ringmerkingsgruppa på ute på Fornebu. Kjent opplegg, kjente fjes, ok vær og mye fugl! Ordentlig mye mer enn vi er vant til.
Skal vi oppsummere helgen med et ord blir det:

 Grønnsisik

Vi visste det var en del i terrenget på Østlandet, men at de skulle gå så grusomt på lyd hadde vi ikke trodd. Med disse kom det også litt av de gråbrune typene. På denne tiden, i varierende grad av ungfugldrakt, er de ypperlige diskusjonsemner. Lei materie.

Våre to vanligste piplerker; trepip bak og heipip foran

Til forveksling like, men ganske greie å skille i hånden

Særlig lørdagen var det mye piplerker på farten. Og selv om de ser godt deiset forbausende mange i nettet. Som kjent avler aktivitet aktivitet. Sammen med disse to dominerende artene gikk det i godt med annen fugl. Der og da virket de ikke så mange, men når man ser listen mot tidligere år er det ganske tydelig.

Et pent høstpar. Sangeren har stort sett blitt kvitt barnefjærene

Planen var å ta antallet lørdag og krydderartene på søndagen. Det ble ikke helt sånn. Blåstrupe, steinskvett og hauksanger uteble selv om vi hadde sendt inn bestilling på alle tre.

Denne løvgresshoppen hadde vi ikke bestilt. Men Trygve fikk den likevel pent ut av nettet.



Vi er en god gjeng med B-mennesker, men likevel fikk vi åpnet nettene fra 0530 begge dagene. Den første halvtimen er alltid lur og ha med seg for trost og rødstruper.

 En helt typisk morgenfugl


Base camp etter en tidlig runde

Og i strålende sommer vær.


Vi tar like godt med oversikten over alle fire årene:



Art2010201120122013Sum
Fiskemåke01304
Spurvehauk10001
Sanglerke10001
Trepiplerke0031114
Heipiplerke10037083
Linerle01012
Jernspurv40283635139
Blåstrupe01102
Rødstjert10001
Steinskvett11103
Buskskvett00101
Rødstrupe20771953
Svarttrost311510
Gråtrost06039
Måltrost472114
Rødvingetrost3180324
Myrsanger00101
Rørsanger745218
Hauksanger11103
Møller00213
Tornsanger10124
Hagesanger11136
Munk29382531123
Gransanger626620
Løvsanger20112538
Fuglekonge00101
Blåmeis27924969
Kjøttmeis182391262
Granmeis02002
Svartmeis20002
Nøtteskrike10001
Pilfink1400620
Bokfink314816
Bjørkefink23005
Grønnfink1850326
Stillits337215
Tornirisk00202
Grønnsisik180422431
Brunsisik0001111
Gråsisik0003232
Gulspurv20002
Sivspurv412942296
Sum2632001627451370
Ant art2924262642


Kontroller ble det også i år dårlig med. I farten kommer jeg bare på en jernspurv fra i fjor og enkelte lokale meiser. 

 Ikke for noe annet enn at det var et flott bilde!

 
Inger Johanne og Johnny har tatt de fleste bildene, John Martin har holdt tellingen og tabellene - alle var selvfølgelig enig om at dette burde vi gjøre neste år også!

fredag 9. august 2013

Gjersrudtjern

Tradisjonen tro har jeg forsøkt meg litt på småfuglfangst i slutten av juli. Ved Gjersrusdtjern. Tommy hadde vært en runde i forkant med ljåen, de fleste bardunene har overvintret i buskene, så det var bare å bruke noen timer en fredagskveld på å få ut stenger og henge på garn.
Litt fangst ble det i samme slengen.
 
 Rødstruper er behagelig enkle å aldersbestemme på denne tiden av året.

Soloppgang er oppskrytt så nettene ble først åpnet klokken 6 lørdag morgen. Helt vindstille og overskyet. Fin gang i det meste, fin variasjon og helgens overraskelse dukket opp i form av en gulsanger. En art jeg ikke har tatt i siden 2006. Da skjønte jeg knapt hva det var. De blir jo oftere hørt enn sett.

 
Som Johnny sa da «jammen de har jo blå bein.» Og det har de fremdeles!

To sivspurv så tidlig er heler ikke normalen.
Når løvsangerene vil og grønnsisiken går på lyd er dette litt gøy. Det ble ca 80 fugl frem til klokken 12 hvor det stilnet og jeg dro hjem til lunch.

Fredag: 
Munk 6
Hagesanger 2
Løvsanger 2
                       
Lørdag:
Jernspurv 2
Rødstrupe 5
Svarttrost 1
Rødvingetrost 2
Gulsanger 1
Munk 11
Hagesanger 5
Tornsanger 1
Løvsanger 22
Blåmeis 1
Grønnfink 2
Grønnsisik 28
Sivspurv 2

 
Motivert av dette tok jeg like godt en økt sist helg også. Samme opplegg med oppsetting av nett fredag kveld. Litt forstyrrende at sirissen i enga hørtes mer ut som fugl enn gresshoppe. Hva er vel mer naturlig en å bytte lyd fra munk til gresshoppesanger?
Og det virket!

Gjersrudtjern leverer igjen! 
 

Tussmørke og lang lukkertid / blitz er litt urettferdig mot noe så uten om det vanlige.

Lørdagen ble en litt kjedeligere historie med bare 30 fugl merket. Været lignet på uken før, men det lå noen tordenbyger og ventet. Vet ikke om det kan påvirke aktiviteten. Sisikene uteble, ikke en eneste trost og jeg hadde færre Sylvia på fem timer enn på halvannen kvelden før.
Denne morgens frydefulle forandring var en ung skjære.

 
Fredag:
Rødstrupe 2
Gresshoppesanger 1
Munk 5
Hagesanger 1
Løvsanger 1

Lørdag:
Jernspurv 2
Rødstrupe 5
Munk 4
Hagesanger 1
Løvsanger 14
Blåmeis 1
Spettmeis 1
Skjære 1
Sivspurv 1 

Ikke var det plagsomt mye fugl terrenget. Men paddeknotter, det yrte det av. Greit med de 100 på grusveien, de kunne man forsiktig trå utenom, men hvor mange tusen var det rundt i gresset? 



 

torsdag 25. juli 2013

Mytende gjess 2013

Juli betyr mytetid for hvitkinngjessene, i år også.
Etter et veldig vellykket drag i fjor gjentok vi rett og slett øvelsen på Bygdøylund.

Knallvær, knallfolk og knallskeptiske gjess. Eller om det bare var noen av oss som var litt utålmodige. Hver gang det var ca 20 gjess oppe kom det forbi noen de ikke likte og jogget ned igjen.

 
Men etter halvannen time fikk vi avskåret 29 fugl.
10 kontroller hvor alt var i orden.
18 nymerkinger, 5 av disse unger av året.
1 som hadde metallring fra 2006 som fikk ettermontert fargering.
Det fantastiske med denne er at den ble sett et par ganger i 2007 og 08 for så å gå under telelinseradaren frem til nå! Og vi er ganske interessert når vi ser fugl uten fargering! 



Sosial og effektiv sommertradisjon dette her. I år var det faktisk folk fra fem forskjellige ringmerkingsgrupper til stede, pluss våre to trofaste fra Naturvernforbundet i Østfold!
Har jeg nevnt før at jeg liker at vi gjør ting sammen?
 

For ikke å komme alt for tidlig i seng tok noen av oss en liten stopp ved Smestaddammen på vei hjem.
Der går det to familier med kanadagås. Til sammen 14 fugl. Og de går. Som mange kanskje har sett er de der oppe ikke vannfugl, men landfugl. Svanehannen har en helt bestemt mening om at sånn må det være. De som prøver å nærme seg vannkanten får fik.
Gjengen var mao ikke så vrien å styre inn i en liten innhegning.

Det hadde ikke skadet om vi hadde gjort dette 14 dager tidligere.

Når man plukker opp en fugl som veier dobbelt så mye som en hvitkinngås, blir det fort dobbelt så mye protester. Dette førte til at et par fugl klarte å snike seg unna selve merkingen.
Men det ble da merket 8, 3 hadde ring fra før, 1 har ødelagt vinge så da må vi nok frem med brødposen for å få de 2 som mangler.
Men litt orden ble det i rekkene.
 

Takk til alle som hadde mulighet til å stikke innom. Dere andre må vente en hel mytesyklus før sjansen byr seg igjen!

Stor takk også til Bygdøylund som lar oss få holde på midt på plenen deres.

tirsdag 23. juli 2013

Stormåkepullus 2013

I år som i fjor fikk vi ikke ilandstigningstillatelse i de tre sjøfuglreservatene vi søkte om. Så da var det frem med kano og adhock virksomhet i år også. Nå har vi litt en ide om hva som virker og ikke, så total tallet ble noe vi kan leve med.
De første rundene ble gjort med gartner. Juligartnere er ofte veldig ferdiggartnet og klar for alt som ligner på fuglefangst.

Han ble ganske så forbauset da denne figuren dykket første gang!

Neste runde gikk med Vemund og Sindre. Vi har ved et par anledninger fått låne jolla i båthavna på Maløya. Det har gitt mange gode avlesninger allerede. Greie folk!

Den går ikke så fort, men det er langt enklere enn å padle når man er tre.

Selv om vi må ut alt for sent i forhold til det ideelle ble det noen gråmåker også som skal holde oss med selskap til vinteren.

 
Disse kan også finne på å leve et liv ute av fjorden for så å dukke opp igjen som om ingenting skulle ha skjedd. To av gråmåkeungene fra 2011 dukket opp for første gang nå midt i juli! En i Skagen og en på fyllinga i Moss.

En og annen unge er litt misfornøyd med å bli håndtert. Da kan middagen komme i retur. Tror dette skjedde bare tre ganger, men at to av dem var så godt som ubesudlede kyllingfileter kom litt overraskende

På helt forskjellige steder, på forskjellige dager.

 
Den siste avleverte en terneunge.

Men vi fant noen få med litt fart i også. De var der ved inspeksjon en uke senere også.

Noe jeg ser veldig sjelden er par som går aktivt etter store unger av andre arter. Denne svartbaken utenfor Fornebu derimot er ikke en hyggelig nabo.

Får jeg tippe; ærfugl, fiskemåke og hettemåke?

Litt annet dødt finner vi også. Voksne fugl som av ukjente grunner har havarert i kolonien. Disse blir selvfølgelig sjekket og bare en hadde ring. En sildemåke merket som pullus på Bleikøykalven i 2006.
Steder man er flere ganger gjennom sesongen finner man også ut at ikke alle kom seg helt opp på egne vinger.

 

 
Til sammen fikk vi moppet opp:
Gråmåke 28
Sildemåke 73
Svartbak 5 

Under veis ble det hele to hette- og tre fiskemåker.

Som på Sørlandet får nå småmåkene grønn ring.

Det var ikke mange kull på denne størrelsen vi fant. De fleste fløy.
 
På toppen av dette kom vi over to makrellterner og tre tjeld i passende størrelse.

Siste ord om merkingen av årets måkepullus er at vi fikk tatt en forsinket kanotur ute i Våg og merket 12 fiskemåkeunger.
Ternene og resten av gjengen ville gjerne vise oss hvor fine vinger de har fått. God tur ut i verden! 

 
Ble slettes ikke så galt. Hyggelig har det vært under veis og vi kommer grusom tilbake neste år!
 

Selv stormåker begynner som ganske smått.
 

søndag 14. juli 2013

Måkeferie 2013

Nok en St. Hansferie er gjort unna på Sørlandet. To uker med mange måker og varierende vær.

 En litt klissete start på svartbaksesongen.

Men det ble bedre. Og dyra mindre..

Veldig variert i størrelse i år.

Litt for spesielt interesserte denne svarbakøvelsen. JT048 har for eksempel lært seg å skrike og drite samtidig. Gullunge.

Når det i tillegg er mange kull med bare en eller to unger tar dette litt tid. Men antallet ble mer enn anstendig like vel.

På gråmåker er det normalen å finne hele skalaen.

Her er en som burde blitt med de andre på flytur, men som gjemte seg av gammel vane.

Og en lys en jeg lurer veldig på hvordan kommer til å se ut utover høsten.
 

Og mens man går der for seg selv og vurderer sild mot grå og omvendt dukker det plutselig opp noen smått som ikke stemmer.

Vi har gått tom for koder på de hvite ringene, så årets fiskemåker har fått grønne.

Eller en noe enda rare, en liten tjeld.

 
Sildemåker har jeg tilgang til litt her og der hvor de ofte er sene.

Denne tassen kom på eget initiativ bort og ville være med. Sikkert sild, men langt fra sikker og det hadde jo vært ønskelig med bein som var store nok?

 
Og så har jeg en større koloni hvor de er ganske så tidlige og synkrone. Tror i farten bare jeg fant to reir som fremdeles hadde egg.

En av de små.

Og den suverent største.
 
 Også i år enkelte med pigmentfeil på føttene. Fant det på alle de tre store artene, men mest på sild.

Mot slutten av ferien er dette et hyggelig syn fra båten.
 
Men selv om man tror man vet om alle gjemmestedene er det ting som tyder på at man ble lurt for noen. I år også.

 
Apropos gjemmesteder, ungene bruker gjerne de samme buskene hvert år. Leter man litt finner man fort ut at ikke alle kom derfra.

 

Utover dette ble det ikke bedrevet all verden. Svanene fikk ufortjent lite fokus og småfuglene reagerte ikke på lyd.

Kassene ble sjekket første morgenen da det like vel blåste ekkelt mye. Det ga blant annet årets andre kull trekryper. De merker jeg ikke for mange av.

Låvesvalene er i kjent stil funnet under brygger og i en båtbu.

De lokale ternene produserte elendig i år. Mistenker en mink for å leve glade dager i den kolonien. Fiskemåke og svartbakungene samme sted ble også bare borte.
 

Men bra uker det var det!


Listen sier også i år noe om fokus:
Tjeld 4
Fiskemåke 40
Sildemåke 95
Gråmåke 142
Svartbak 108
Makrellterne 4
Låvesvale (2 kull)10
Løvsanger3
Møller1
Svarthvit Fluesnapper (1 kull)6
Trekryper (1 kull)6
Sum413