mandag 27. september 2010

Mer Fornebu...

Nof's organisasjonsutvalg skulle i helgen ha møte på Lilløyplassen og de lurte på om det ble noe merking da - John Martin er på jakt og Carsten var opptatt med annet så jeg endte opp med å dra ut på søndagen.


Fargemerket blåmeis kontrollert - fra Dæli kanskje?

Nettene ble åpnet allerede kl 05.00 og lyd satt på for å få ned evt. rødstruper. Endel vind med det ga seg litt etterhvert som morgenen skred frem. Derimot var det lite fugl i terrenget noen få rødstruper ble det dog. Etterhvert våknet besøket og ble med på de neste tre rundene før det kom frem at de måtte inn til Oslo for ett møte der.

Virket som om det hadde vært en utskiftning av fugl siden siste fangstdager nevnt i blogginnlegget foran dette. Fanget frem til 11 da det ble helt stopp i nettene. Totalt ble det merket 29 fugl og kontrollert 2 egenkontroller.

Etter å ha sovet noen timer gikk jeg en kveldstur på Storøya og på vei inn igjen skremte jeg opp en enkeltbekkasin nedenfor Hawk Mountain der kyrne hadde tråkket opp skikkelig, jeg tenkte at her burde stått ett nett eller to... Utover kvelden og natten vokste tanken så det endte med at jeg rotet igjennom nettene på plassen og fant igjen vadernettene mine. De har faktisk ikke vært benyttet til vadere siden 90 tallet!

Nettene ble satt opp i månelyset, men ingen fler bekkasiner, eller annet gikk i i løpet av natten. Da klokken nærmet seg halv seks gikk jeg runden og åpnet de andre nettene og satte på lyd. På første runde var det tydelig at det var mer fugl i området enn dagen før så jeg var spent da jeg kom frem mot vadernettene. Der hang tre trost - og to enkeltbekkasiner! Og som om ikke det kan kalles vellykket forsøk gikk to til i når jeg gikk frem for å plukke dem ut... Rare skapninger de der bekkasinene :)
Ellers utover morgenen gikk det greit med fugl i nettene, men vinden tok seg mer og mer opp og halv tolv var det ikke mer fugl som ble sittende i nettet når de gikk i. Det var påtagelig med små blåmeisflokker rundt om og sivspurvene har omsider begynt å dukke opp i takrøret. Før det stoppet helt opp kontrollerte jeg en fargemerket blåmeis som sannsynligvis stammer fra Lars Erik og meiseprosjektet på Dæli. Totalt for dagen ble 32 nymerkinger og 4 kontroller.

Ved nærmere ettertanke kan jeg vel ikke skrive om enkeltbekkasin uten å vise beina :) - i grunnen rart at de har slike stilkete bein når man tenker på at de henter føde i gjørmete/mudrete og våte områder...



Fornebu 26.-27. september
Enkeltbekkasin4
Heipiplerke1
Jernspurv5
Rødstrupe15
Måltrost2
Rødvingetrost2
Munk5
Løvsanger1
Blåmeis9
Pilfink3
Grønnfink1
Brunsisik3
Gråsisik2
Gulspurv3
Sivspurv5
Sum61

lørdag 25. september 2010

Carsten iverksetter en gammel plan. Del 4.

Alle årstider har sine muligheter. Jeg hadde mange planer for vår og sommermånedene og noen av dem fikk jeg iverksatt. Det er en stund siden, høsten er så travel med ymse svane- og småfuglfangst. Fortere mørkt blir det også. Men det gir nye muligheter, dette er tiden for perleugler i bevegelse. Fangst av disse er noe jeg bare hadde hørt om og vi forsøkte litt på Fornebu høsten 2008 da det var en del på farten. Der fant vi ingen.
I år har det vært bra med mus og en bra hekkesesong for ugler oppover i Hedemark. I Trysil starer de fangsten av perleugler allerede i begynnelsen av september. Ambisiøs gjeng!
Det har også kommet meldinger om gode fangster fra Hamarkanten.

Motivert av dette tok jeg med meg et uglenett og en CD spiller ut i skogen sist lørdag. Satt opp i skumringe og slo på lyd når det var blitt mørkt. Ved de to første nettsjekkene fant jeg bare store mengder frisk nordavind, men litt før 21 hang den der!



Kjempe stas! Lett og grei og plukke ut og lager for meg hyggelige knepplyder nede i posen. De nye smale aluminiumsringene passet mye finere enn gamle 5 ere i stål selv om det føles veldig feil å sette ring på de fjærkledde beina. Litt småbiting, men det er kjørne som gjør ordentlig vondt.


For alt annet enn mus er dette nesten nurkete!

Holdt på en times tid til, men det ble med denne ene. Vinden var langt fra ideell.
Om dette er en trekkende fugl på vandring eller en lokal helt som bor fast i Østmarka vites ikke. Men prosjektet gav mersmak, jeg kommer til å dra ut igjen.

Nok en aktivitet som anbefales. Det er kanskje ikke alle steder i nabolaget dette er like aktuelt, men vi har noen ganske store kommuner litt øst for oss som opplagt må by på muligheter om uglene trekker sydover.

Prøv!

fredag 24. september 2010

Nye dager på Lilløyplassen

Pippip, pippip... En bildemelding mottas...

Jaggu har ikke den luringen Terje rotet seg ut til Lilløyplassen igjen, og denne dagen har han fått enda en belønning for sin standhaftighet - en sivsanger denne gangen. :)
Sivsanger er en fugl som vi ikke får for mye av på Fornebu selv om de nok er i området under trekket og det blir som regel med en hvert andre eller tredje år. Mulig jeg husker feil men det meste er vel to ett år (2006?). Dette var da tirsdagen (21de) og det ble 28 fugl på terje denne dagen fordelt på 10 arter. I tillegg kom 6 kontroller av egne fugler hvorav en 5k+ blåmeis. Jeg tenkte som så at det var for ille at han skulle holde på alene igjen så jeg ringte og sa at jeg kommer ut neste morgen.

Som sagt så gjort - da jeg ikke fikk sove dro jeg likegodt utover tidlig og åpnet nettene allerede kl 04.00 for å være klare til rødstrupene. Terje hadde også satt opp ett nett ved skuret og der hadde han latt rødstrupelyd stå på hele natten for å lokke ned fugl. Allerede før første nettrunde var det mye rødstruper, rødvinge og måltrost å høre i terrenget og over så det lovet godt.

De første rundene produserer greit med fugl, men trostene lar seg ikke lure. Det er tydelig at nettoppsettene ikke er optimale for trost. Klokken kvart over ni merker jeg trøttheten og Terje overtar nettrundene mens jeg får meg en blund. Terje fanger jevnt med fugl utover og han drar hjem i halv to tiden - jeg fanger videre frem til ca kl 3 da vinden har tatt seg opp såpass att fuglene spretter utav nettene når de går i. Dagen endte på 73 fugl fordelt på 15 arter - i tillegg 9 uspennende egenkontroller.

Vinden fortsetter utover kvelden og natten, men den løyer litt rundt halv fem tiden så jeg setter på lyd og får opp nettene før det blir lyst igjen. Det er den samme starten som foregående morgen med mye trost og rødstruper i området. Det er morsomt å se at første runde produserer rødstruper, den neste munk og den neste jernspurv... artene har visst også forskjellige tider de liker å stå opp...

Dessverre dreier vinden og tar seg opp, og med seg har den regn og ca klokken 10 er det slutt og nettene stenges. Veldig synd for det var bra med fugl i terrenget. Det ender med 29 fugl fordelt på 8 arter... Kanskje vi bør få opp heisnettene i skogen igjen å prøve mer på trostene fremover?

Lilløyplassen 21.-23. september
Trepiplerke2
Heipiplerke1
Jernspurv22
Rødstrupe21
Måltrost1
Sivsanger1
Rørsanger1
Hagesanger1
Munk18
Gransanger6
Løvsanger3
Blåmeis23
Kjøttmeis1
Spettmeis1
Pilfink1
Grønnfink1
Brunsisik3
Gråsisik1
Gulspurv1
Sivspurv6
Sum115

Parkfangst uke 35, 36 og 37

Det går mot høst. De siste ferie ukene er unna gjort og det har blitt noe park- og strandstopp mellom småfuglmerkeøktene.

Langs Akerselven er det ikke meget liv. Duene på Grünerløkka har forduftet, bare på Schous Plass er det litt antall. De er ikke så samarbeidsvillige som de John Martin holder på med på Smestad.


Ikke akkurat velutviklet svømmehud hos sivhøner!

Østensjøvannet er et hyggelig sted, ikke overraskende er det der en del av krydderet har blitt fanget. Riktig nok over ganske mange turer innom. Har noe ugjort med svanene der oppe. De spiser brød, men ikke til frokost. Vil helst håndtere dem uten alt for stort publikum…

Andre steder derimot har jeg hatt mer hell med meg. Det som er litt ekstra spennende i år er at jeg gjerne vil ha tak i en del av de allerede merkede voksenfuglene for å gi dem fargeringer. Når man sitter med en av ungene i fanget er det ikke helt utenkelig at det byr seg en fangstmulighet på den sinte hannen.

Det har blitt sjekk av de fleste hekkeparene jeg vet om i OA.
Det hekker to par innerst i Bunnefjorden. Det ene har bare en unge i år, men jeg fikk tak alle tre! Da er de i orden.
Det andre paret består av han fra Engervannet som jeg nevnte i forrige svaneblogg og en hunn som har holdt til her i mange år. I halvmørket fikk jeg bare lest ringene og gjorde ikke noe forsøk på fangst. Var tilbake noen dager etter, trodde dette skulle bli enkelt, men da fant jeg dem ikke! De har fem unger så de bør synes! I Årungen fant jeg heller ingen svaner, bare en masse robåter.
På vestsiden av fjorden er det mer å ta av. Det har ligget et par i Solvikbukta på Høvik. Tilfeldigvis vet vi at reiret lå et helt annet sted, hannen ble nemlig lest av som bøs reir forsvarer på Nordre Skjælholmen 20. mai. En av ungene ble merket og hannen fikk plastring.
Stordammen i Asker har dessverre for alle andre arter som liker fred og ro et knoppsvanepar. Jeg trodde jeg visste hvem de var, men det viste seg at hannen var helt ringløs! Spennende.
I vann hvor det ikke mates hver dag er det ikke så enkelt. Sjekket Stovivannet, men de skjønte ikke hva jeg drev med. I Glitredammen kom de bort for å spise, men var alt for skeptiske. Selv ikke i Engervannet fikk jeg noe særlig reaksjon på poseviftingen.

Paret i Storøykilen har jeg klart å unngå, men to ikke-hekkere ble tauet inn etter at vi var ferdige med småfuglene sist lørdag. Begge hadde stålringer, satt på henholdsvis på Hvervenbukta og Kadettangen våren 2008.

Jeg følger litt med på tre par i Tyrifjorden også. Der har det nok skjedd noe med vannstanden i år siden ingen av dem har unger. De oppførte seg veldig forskjellig. Helt matlei, kom, men var svært reserverte og det siste paret nærmest overfalte meg!
Holder vi dette utvidede parkbegrepet utenfor blir det faktisk ikke tatt inn mer enn fire nymerkinger og fem kontroller. Ytterligere 3 fugl ble lest av. Nå vet vi litt mer om hvem som bor hvor.

Som trøst ble det mellom de store slagene:


Parkfangst uke 35, 36 og 37
Grågås3
Kanadagås1
Hvitkinngås1
Stokkand4
Sivhøne1
Sothøne1
Hettemåke1
Fiskemåke2
Sildemåke2
Gråmåke1
Bydue5
Sum22

mandag 20. september 2010

Nøttekråkefangst


Tips til fellefangst av nøttekråke:

Det står en sembrafuru i hagen vår i Aurdal, og 27 august oppdaget jeg at en nøttekråke var på besøk. Nøttekråka bet av en kongle, slik at den falt ned på bakken. Nøttekråka fløy deretter ned for å sitte på bakken og hakke frøene ut av kongla.

Denne kongla la jeg i en felle, og da varte det ikke lenge før nøttekråka hadde ring på foten!

(For illustrasjon er det lagt en uthakket kongle i fella)

Brød-tam stokkand dro til Russland!


Vis Anas platyrhynchos i et større kart

Siden midten av 90-tallet har jeg tilbrakt mye tid i parkene i og rundt Oslo med kneipbrød, stålringer og merketang. De fleste sitter nok med et inntrykk av at våre lokale, håndtamme, brødsmule spisende stokkender er svært lokale. Det er nok en del av dem også, men slettes ikke alle. Antallet stokkender i parkene om vinteren er langt større enn om sommeren, så et eller annet sted må de jo ta veien. Til tross for at jeg har merket flere hundre stokkender, har jeg aldri fått gjenfunn på noe særlig imponerende distanser. Året 2008 satset jeg hardt på parkmerking hele året. Det resulterte i at jeg merket 227 stokkender i og rundt Oslo, stort sett på brødsmulemetoden. 22 oktober 2008 var en slik dag. 3 stokkender ga jeg ring denne dagen. Turen var lagt til Asker sentrum, hvor det mates mye ved en parkeringsplass.

En stokkand hann jeg merket denne dagen har valgt å ta turen østover. Faktisk hele 1179 kilometer fra merkestedet til et vann som heter Livoyarvi. Her ente den sine dager i mai i år, skutt. Nå er ikke vi akkurat begeistret for vårjakt, men dette gjenfunnet var jo mildt sagt overraskende, så jeg synes jeg måtte dele dette med dere.

Merket:
386805
Stokkand Anas platyrhynchos, 1K+ hann
Asker Sentrum, Akershus, Norway
22 oktober 2008

Skutt:
386805
Lake Livoyarvi, Kostomukskiy District, Russian Federation, Karelia
7 mai 2010

Avstand fra merkeplass: 1179 kilometer
Retning fra merkeplass: 54 grader (NØ)
Tid mellom merking og gjenfunn: 562 dager

Gjenfunn på dvergfluesnapper

Det er vel de som har sittet og regnet på gjenfunnsprosenter her og der, og som regel er den deprimerende lav. Noen ganger går det likevel an å ha flaks. Som jeg skrev om på bloggen i juni i fjor, merket Thor-Erik og jeg en 2K dvergfluesnapper hann som satt og sang i Sørkedalen i Oslo i fjor:

http://oaring.blogspot.com/2009/06/dvergfluesnapper.html

Dette er faktisk den eneste dvergfluesnapper jeg noen gang har merket. Noe av poenget med å plukke inn dette individet var å finne ut om de syngende dvergfluesnapperne i Sørkedalen er fugler som kommer tilbake år etter år, da de fleste funn av syngende hanner i dette området har vært adulte (3K+) fugler. I vår var jeg flere turer i dette området uten å høre noen dvergfluesnapper. Men hvor hadde den tatt veien? Hadde den overlevd vinteren? Sjansen for å finne ut noe om dette var vel heller minimal.

I slutten av mai i vår leste jeg i dagboken til Ottenby Fuglestasjon i Sverige at de hadde fanget en adult dvergfluesnapper med norsk ring. Det merkes ikke mye dvergfluesnappere i Norge, men de som fanges er som oftest feilflydde fugler på vestlandet om høsten, som for eksempel på Utsira. Tanken streifet meg om at det hadde jo vært spennende om denne norske kontrollen kunne være fuglen fra Sørkedalen. Denne tanken ble fort glemt inntil nylig, da jeg plutselig fikk en melding fra Carsten om at min flaks antagelig var brukt opp… Fra Stavanger Museum hadde det ankommet et gjenfunnsbrev på Sørkedal-snapperen fra Ottenby!! Snakk om nåla i høystakken!

Merket:
H 142773
Dvergfluesnapper, 2K hann
Ringerike, Sørkedalen, Oslo, Norway
13 juni 2009

Kontrollert:
H 142773
Dvergfluesnapper, 3K+ hann
Ottenby, Öland, Sweden
21 mai 2010


View Dvergfluesnapper in a larger map

Hvor fuglen valgte å slå seg ned i vår vet vi ikke, men tidspunkt og sted den ble kontrollert tilsier kanskje at fuglen valgte et sted i de svenske skoger i vår, forhåpentligvis med større sjanser for å finne en partner enn det den hadde i Sørkedalen. Ingen syngende hanner ble rapportert fra Norge på artsobservasjoner i vår. Ottenby fuglestasjon forteller at de i vår fanget uvanlig mange voksne dvergfluesnappere på stasjonen, både hunner og hanner. Hele syv av de ti dvergfluesnapperne de merket på stasjonen i vår var adulte.

















Dvergfluesnapperen slik den så ut da den ble kontrollert på Ottenby 21 mai. Foto: Ottenby Fågelstation

søndag 19. september 2010

Storøya stunt!

Advarsel! Langt innlegg følger...


Som såvidt nevnt i forrige innlegg mente vi at det var på tide med noe sosialt og praktisk for gruppa's medlemmer før vinteren setter inn for fullt. Resultatet kan dere leser på de kommende linjene - ett merkestunt inne på de tidligere rullebaneområdene på Fornebu. Dette er åpne områder som etterhvert skal bli bebygd. Anleggsarbeidet har stått stille noen år og inneholder derfor mye frørik pionervegetasjon. I tillegg ville vi teste ut de nye tilplantede områdene som grenser inn mot Koksa naturreservat - i det heletatt - prøve å fange litt på arter vi kanskje ikke merker så mye av på f.eks Lilløyplassen.

Fredag

Vi møttes på fredag ute ved bommen på Storøya (like ved der sandsvalene hekket) for å diskutere hvor nettene skulle settes og få disse opp slik at det var klart tidlig lørdag. Vi endte opp med to nettlenker i mellom jordhaugene i ruderatmarka, ett i overgangen mellom eng og beplantningen mot Koksa, ett rundt noen bærbusker inne i beplantningen, samt ett oppsett i takrøret ut mot Røykholmen. Vi fikk en flott start på arrangementet idet en ung spurvehauk hann gikk i nettene mellom jordhaugene ved sandsvalekolonien... Ettermiddagen og kvelden ble en av de flotte, og den pratsjuke gjengen ble stående å prate til lenge e tter at det var mørkt.

Lørdag

Lørdag morgen var vi flinke og fikk åpnet nett og satt på lyd allerede fra kl 0430 - noe som nok var litt tidlig da det var overskyet med noen få regndråper, lyset kom ikke før rundt klokken 6. Spenningen var stor på de første rundene - ville dette bli noen suksess? De første rundene produserte artene vi forventet så tidlig - trost, rødstrupe, jernspurv og munk.

Det var gikk inn ganske jevnt og gjengen hadde passe med fugl til at vi kunne merke og diskutere artenes karakterer underveis. En ung rødstjert var vel det morsomst på de første rundene.

Som forventet ble det tydelig utover morgenen at de forskjellige oppsettene produserte forskjellige arter. Artsvariasjonen økte og det var veldig mye fugl i terrenget. Dessverre økte også solen og vinden, men vi fikk fugl jevnt og trutt. Morsomt var det med 2 svartmeis fanget langt ute i brakkmarken - langt fra noe som kan kalles barskog.

Imidlertid var det en annen art som skulle ta oppmerksomheten - Carsten og Terje hadde nemlig ikke sagt noe om at i en av posene fra Koksaoppsettene lå en hauksanger! Sneaky bastards - de ville nok se uttrykket til den som fikk fuglen... :)

Flere kom innom i løpet av dagen for å slå av en prat og være med på rundene. Som nevnt var det mye fugl i området med større flokker av pilfink, grønnfink, piplerker men å få lurt disse i nettene var ikke så lett i solen. Vi satte opp en ekstra nettrekke slik at vi kanskje kunne få lurt noen av disse i på vei mellom nettoppsettene - dessverre - de ser godt! Mellom merkingene kunne vi kose oss med overflyvende nøttekråker. Vi gav oss litt etter 2 da det var mer sol enn fugl i nettene og folket begynte å bli slitne... Dagen kan kalles vellykket med 157 fugl i nettene fordelt på hele 24 arter!

Søndag

Dagen begynte litt tregt rundt klokken 5 med stjerneklar himmel og et skeptisk blikk til at det skulle bli sol allerede fra starten av. De første rundene stemte med dette også da det var mindre fugl i nettene. Men det tok seg opp etterhvert og merkingene gikk jevnt og trutt på tross av fuglene at lett så nettene i solen og den svake vinden. Artene var mye av det samme som gårsdagen, en nøtteskrike og litt mer trost var forskjellen.


Mye fugl i større eller mindre flokker strøk mellom jordhaugene og over nettene til vår store frustrasjon. Piplerkene m.m. satt vane tro i busker og på nettråder og lo av oss. Men til slutt hadde vi litt hell med oss i det en sanglerke gikk i. Sanglerke er en art det ikke er merket mye av så vi var godt fornøyd med denne.

Denne dagen hadde vi også merking på Lilløyplassen - Det var egentlig flere som skulle fange der, men da første runde gav lite fugl rømte disse over til de på Storøya og Terje endte opp med å holde fortet der. Også der tok det seg litt opp utover dagen og belønningen fikk han ved og kontrollere en munk med dansk ring. Utenlandsk kontroll er morsomt - bra jobbet Terje!










Vi gav oss rundt 2 tiden denne dagen også og fikk fort og greit ryddet ned nettoppsettene. Flere av oss tok da turen bort til LPN med stenger, nett osv for en liten oppsummering.

Dagen gav tilslutt 95 fugl merket på Storøya + 28 fugl på LPN. Antall og artsfordeling kan sees i tabellen.


Det ble også noen lokale kontroller. To sivspurver var begge merket i september 2006 som 1k.

En pilfink og en kjøttmeis ble merket på foringsplass i vår og en kjøttmeis i 2007, mens fire kjøttmeis og en blåmeis var merket som pullus i lokale fuglekasser i sommer.

Min konklusjon - vellykket helg, bra med fugl og god artsvariasjon. Som flere luftet tanken om - dette bør bli en tradisjon i september i årene fremover. Det gav i allefall mersmak med variasjonen.

Resultat Fornebu 18.-19. september
Spurvehauk1
Sanglerke1
Heipiplerke10
Jernspurv45
Rødstrupe23
Rødstjert1
Steinskvett1
Svarttrost3
Måltrost4
Rødvingetrost3
Rørsanger9
Hauksanger1
Tornsanger2
Hagesanger2
Munk34
Gransanger6
Løvsanger3
Svartmeis2
Blåmeis33
Kjøttmeis12
Nøtteskrike1
Pilfink14
Bokfink3
Bjørkefink2
Grønnfink18
Stillits3
Grønnsisik1
Gulspurv2
Sivspurv41
Sum281

torsdag 16. september 2010

Oppvarming....

Som de fleste har fått med seg har det vært uhyggelig lite aktivitet fra undertegnede denne sesongen hva ringmerking angår, og av en eller merkelig grunn gir det meg dårlig samvittighet. Det er grunnen til at jeg foreslo for Carsten at vi burde lage et stunt til helgen på Fornebu. Heldigvis har Carsten i motsettning til meg maur i baken og han tok opp tråden med å få Terje og JM med. Så får vi se hva vi ender opp med...

Men den samtalen jeg hadde da, medførte at jeg også ble inspirert til å trosse ryggen og dra ut ekstra tidlig til LPN på onsdag morgen. Jeg skulle uansett hjelpe Øyvind Egeland med en ringmerkingsgreie for hans jobb sånn i 10-tiden, men det var Carstens bikommentar om en kar som hadde fanget over 50 rødstruper på en dag som sparket meg bak.



I tidligere dager drev Geir S. Andersen og Morten Bergan m.fl. sammen med Falsterbo fuglestasjon med trekkforsøk på rødstrupe inne i Storøykilen. Rødstrupene ble da fanget inn og og satt i spesielle traktformede beholdere for å se hvilken retning rødstupene prøvde å fly/komme seg ut. Disse beholderne hadde tette tak og sidene på trakten hadde papir som ble skrapt opp av fuglene som beveget seg der inne. ved å se hvor papiret var mest skrapt opp fikk man indikasjoner på trekkretning fuglene instinktivt prøvde å dra. Nå tenkte ikke jeg å dra min inspirasjon så langt som det...

Bilde kommer - skisse av forsøksbeholder...

Men pga. dette visste jeg at rødstruper det har vi på Fornebu også - og det kan tydeligvis være mange nok til å drive slike forsøk. Så nettene kom derfor opp mens det enda var stup mørkt og lyd ble satt samtidig. Jeg hørte rødstruper som trakk over meg mens nettene kom opp så spenningen var stor da jeg gikk første nettrunde 40 minutter etter at det ble lyst. Og det ble fugl - 11 rødstruper i nettet ved bommen! Neste runde var jeg like spent for selv om det nå var helt lyst var det MYE rødstruper å høre rundt i terrenget.

Skuffelsen var stor da det dessverre bare hang en rødstrupe til i nettene, og ikke kom det flere i resten av dagen heller. Men hadde man hatt anledning kunne man nok fått gode tall på rødstrupene i disse dager - vi får se hva stuntet vårt til helgen bringer. Heldigvis var det andre ting som slumpet i nettene denne dagen og om ikke antallene er store er artsvariasjonen god.



Resultat Fornebu 15. september
Heipiplerke2
Jernspurv8
Rødstrupe12
Munk6
Gransanger1
Løvsanger3
Blåmeis2
Kjøttmeis2
Pilfink2
Grønnfink1
Sum39

onsdag 15. september 2010

Svaneblogg

Jeg har lenge truet med å komme med en liten oppsummering av hvordan det har gått med noen av alle de svanene vi har merket. Sist vinter var som de flest husker rimelig kjølig. De voksne svanene virker det som har klart seg rimelig greit, ungfuglene derimot hadde det tøft. Et helt tydelig mønster er at de holdt stand gjennom den kaldeste perioden i januar og februar, men når reservene var oppbrukt og isen fremdeles lå i mars var det slutt. En annen mulig het er jo at de har ligget døde en stund og ikke blitt funnet før folk igjen orket å være utendørs.

108705 ble merket i Storøykilen i november 2009 og funnet død, langt fra fersk, langs strandpromenaden i Moss 4. april 2010. Kanskje ikke så overraskende, ved merking virker den ganske alene, ikke som en del av noen familiegruppe.

115777 ble merket innerst i Bunnefjorden i september 2009 og funnet død, ganske fersk, på Steilene 10. mars 2010.

115780 ble merket innerst i Bunnefjorden i november 2009, men fra et annet kull enn fuglen over. Ble funnet død ved jernbanelinjen i Sandvika 15. april 2010. I gjenfunnsbrevet står det; ”Fuglen har dødd av kjørestrøm fra jernbanens høyspentanlegg eller påkjørt av tog. Lå død i snøsmeltinga."
Et søsken av denne ble lest av ved boblebrygga i Sandvikselven i begynnelsen av mars.

115704 passer det å ta med her selv om det ikke er et vinterfunn. Ble merket ved Engervannets utløp i august 2008. Ble funnet død under den samme høyspentledningen 24. juni 2010. Farlig sted.


115704 er en av de grå, bilde er tatt 22. januar 2009.

(For å komplisere denne historien kan jeg føye til at det er grunn til å anta at hunnen i dette paret har falt fra. Hannen har nemlig slått seg sammen med en enke innerst i Bunnefjorden! Moren til 115780!)

I samme stilen følger 115785, merket i Drammesfjorden i desember, drept mot ledning ved Holmsbu litt lengre ut i fjorden 6. mars 2010.

UA00107 ble merket som en av ungene til det faste paret i Storøykilen i november 2008. Ble funnet død ved Tønsberg 28. mars 2010.

115782 er et eksempel på at våren holder andre farer enn næringsmangel. Denne ble merket som 1k nederst i Akeselven i november 2009. Ble funnet død i Blakstadbukta i Asker 23. mai 2010. Gjenfunnsbrevet sier ”død etter slåsskamp mellom to hannsvaner.” Om den ble jaget av sine egne foreldre eller rotet seg inn i territoriet til et hekkepar vites ikke.
Det vi derimot vet er at 108363 var til stede i Akerselven ved merkingen og kan godt være faren. Han har hatt tilhold på Bjørkøyskjær like utenfor Blakstad. Har også blitt lest av to ganger inne i Vollen. Senest i mars 2010. På ham har vi også fått et gjenfunnsbrev, datert 9. juni 2010. Kommentaren der lyder; ”Fuglen var skadet etter slåsskamp med annen svane og gikk til angrep på andre fugler og mennesker. Ble derfor avlivet.”
Sterk historie selv om vi ikke kjenner alle detaljene. (Det kan jo tenkes å være en tredje fugl involvert i dette. For eksempel han som regjerer Arnestaddammene like ved. Tøff type på drøye 14 kg. Han skal vi nok få høre mer om.)


Mye hyggeligere er det at 115725, som ble merket som pullus i Smestaddammen i september 2009, ble lest av i levende live på Teaterbrygga i Fredrikstad 3. april 2010!

Den eneste voksne fuglen vi fikk noe som helst på er stakkaren som tasset rundt på Ring 3 i oktober 2009. Ble funnet nylig død i båthavna på Snekkestad ved Holmestrand 29. mars 2010.

Oppsummert er det litt bevegelse å spore, men ikke over så store avstander at jeg så noe poeng i å lage et kart ut av det.


Vi har de siste årene merket en fin slump knoppsvaner i Aust Agder også. Der er bildet litt annerledes. Delvis fordi vi har merket lite årsunger og litt fordi de er noe villigere til å løfte på rompa og reise til syden. Ikke så langt, men det må da være litt jobb nok å flytte 8-10 kg kropp 16-17 mil over åpent hav til Danmark? Vi fikk to avlesninger derfra. En fra Århus og en fra Nibe. Jeg har i tillegg kontrollert en dansk ring fra samme lokalitet i Århus i Arendal nå i sommer. Han har fått fargering så det blir spennende å følge med på hvor hen velger å overvinter de neste årene.
Bare en, en voksen hunn, fikk vi melding om at ikke hadde klart vinteren. Funnet død mindre enn 2 km fra merkeplassen.



Så langt har syv unger fått ring i år. De største også fargering. Fortsettelsen blir garantert like spennende!

lørdag 11. september 2010

Rødstjertrapport fra Valdres



Årets rødstjert hekkesesong ved hytta i Hedalen ble bra! I et forsøk på å øke antall rødstjerthekkinger snekret jeg 12 nye kasser (standard kjøttmeisstørrelse, men med 6,5 cm flyhull), seks ble hengt opp 5. mai og seks ble hengt opp 2. juni. Kasseantallet er dermed 54. Resultatet ble 4 kjøttmeis-, 3 svarthvit fluesnapper- og 1 svartmeishekking (den første for kassefeltet). For rødstjert ble det 11 hekkinger. Tre av hekkingene kom i kasser hengt opp i mai og en hekking kom i kasse hengt opp i juni. Denne siste var mislykket, men hunnen (paret?) flyttet til en annen kasse hengt opp samme dag. Det vil si at 5 av de nye kassene med stort hull ble tatt i bruk!

Jeg fanget 16 voksne fugler, 8 av hvert kjønn. To av fuglene var gjenfangster, en hunn merket i 2007 og en hann merket i 2009, henholdsvis 600 og 100 meter fra merkestedet. Jeg fikk merket pullus fra alle 11 hekkingene, total 63 pullus. I tillegg fanget jeg en ungfugl i "standardnettet" ved hytta. Dette blir 78 rødstjertmerkinger for 2010, som er rekord for kasseområdet.

Tidligere (1999 - 2009) har jeg merket 60 pull og 35 adulte rødstjert. Dette har til nå gitt 3 gjenfangster, og i tillegg har jeg to ganger observert fugl med ring, som ikke har latt seg fange. Voksenfangst av hekkefugl kan være tidkrevende, men det gir noen gjenfangster/kontroller!

søndag 5. september 2010

Ny helg på Lilløyplassen

Ny helg med ringmerking på Lilløyplassen er unnagjort. Det ble ikke de helt store antallene, men i det minste var det noen morsomme arter. Terje fikk holde på helt alene på lørdag. Han hadde skadet foten og hadde egentlig tenkt å åpne bare det nærmeste nettet. Og når hauksangeren satt i det borteste nettet, angret han neppe på at alle nettene ble åpnet.

Hauksanger. Foto Terje Skibakk

Søndag var vi flere på huset. Torben trenger mer praksis for å få lisens og Inger Johanne dukker opp med kameraet klart. Det blir en stille dag med lite fugl. To blåstruper var det mest spennende i nettet.

Blåstrupe. Foto Inger Johanne Aag

Resultat Fornebu 4.-5. september
Jernspurv2
Rødstrupe2
Blåstrupe2
Svarttrost1
Rørsanger7
Hauksanger1
Møller1
Tornsanger1
Hagesanger1
Munk18
Gransanger1
Løvsanger15
Blåmeis2
Kjøttmeis1
Pilfink4
Bokfink1
Sum61