lørdag 30. april 2011

Påske på Fornebu


Årets første merkinger på Fornebu ble til totalt 50 fugl. Av dem var det 23 grønnfinker på foringsplassen, men artigst var søndagens dvergspett og mandagens vendehals.

Dvergspetten gikk på lyd like etter at den hadde trommet på stolpen ved Lilløyplassen, mens vendehalsen nærmest flagret om ørene på en på lørdag, før det ble helt stille søndag, og plutselig lå det en i nettet før folk kom på ekskursjonen på mandag.




De fuglene som er registrert 24/4 i 2. kolonne er totalen for søndag (14) og mandag (5) i tillegg til vendehalsen.

Dessuten ble en kjøttmeis hann kontrollert, merket av undertegnede høsten 2005 som 2K+!

Påsken totalt
Vendehals 1
Dvergspett 1
Linerle 1
Rødstrupe 2
Rødvingetrost 1
Munk 2
Løvsanger 1
Blåmeis 3
Kjøttmeis 4
Spettmeis 1
Pilfink 2
Bokfink 7
Grønnfink 23
Sivspurv 1
Sum50

fredag 29. april 2011

God påske.

Normalt starter jeg ikke Sørlandssesongen før 1. mai. Men med den sene påsken vi fikk servert forsøkte jeg det som en avveksling. Knallvær og masse ute, men labert med fuglefangst. Ble egentlig ikke bare et skikkelig forsøk, nett oppe fra klokken fem. Etter drøyt fire timer og fem fugl merket gikk jeg tilbake til dynen.



Men det ble en av disse litt mer selebre nettartene!

Litt usikker på hvor det ble av all tiden, men jeg fikk kikket litt etter fargeringer. På måkefronten var det fullstendig tørke. Vesentlig bedre stelt med svanene. Det lokale hekkeparet så jeg dessverre ikke snurten av. Andre steder var de jeg ventet å finne i gang med reirbyggingen.
Fangsten sto ikke helt til forventningene. Faktisk gikk det best når jeg egentlig hadde sluttet å finne dem, bare tok de som kom til meg! Greiest var hun som på bare en brødbit løp helt opp i fanget mitt. Der hadde hun sannelig vært i 2008 også. Nå fikk hun fargering i tillegg.

06C sliter litt med å bli kvitt den siste av ungene fra i fjor.



Resultat
Knoppsvane 5 (+1)
Hettemåke 2
Heipiplerke 1
Steinskvett 1
Løvsanger 2
Stær 1
Grønnsisik 1
Sum13







onsdag 20. april 2011

Øyeren i april

Først en bildekavalkade:

Gransanger
Fuglekonge






Denne måneden ble litt variert i Burveien, med berg-og-dal-bane når det gjelder antall fugl pr. dag. Som vel de fleste har sett i kolonne 2 ble det brått slutt med hardt-klypende meiser, og vårfuglene dukket da opp, gransanger og ikke minst trolig vårens første løvsanger i Oslo/Akershus. Disse brydde seg ikke om maten på foringsplassen, men gikk (fløy) etter lyden fra CD-spilleren. Det samme gjorde for øvrig også trekryperen og fuglekongene.

Månedsresultatet ble da
Flaggspett 2
Jernspurv 6
Rødstrupe 9
Svarttrost 1
Gransanger 2
Løvsanger 1
Fuglekonge 4
Stjertmeis 2
Blåmeis 22
Kjøttmeis 8
Spettmeis 1
Trekryper 1
Pilfink 1
Bokfink 17
Bjørkefink 3
Grønnfink 10
Stillits 6
Dompap 5
Gulspurv 4
Sivspurv 1
Sum106


Nå er det Fornebu som får ha meg til helga. Vi sees?

Carsten høstet frukter av tidligere innsats.

Nå før pullus sesongen braker løs er det på tide med en slags oppsummering av kassesesongen, og litt til, for 2010.

Noe var bra:
-Jeg hadde minst fire vellykkede kattugle hekkinger. Og en mislykket og en hvor måren rett og slett hadde spist opp ugla i kassa i løpet av vinteren! (Tror det på toppen av dette var et par som fikk ut ungene veldig tidlig og lurte meg.)
-Tårnfalk. De tok for første gang i bruk den gamle kassa på Fornebu. Denne var litt fillete så i september byttet vi den like godt ut med en ny.


-Bra med meis. Det er et tydelig behov for boliger der ute. Fant flere kasser med unger når jeg var rundt i juli for å tømme!
-Ved å tråkke på de samme lokalitetene hver vår lærer man seg en del territorier og kjenne. Det gav uttelling på kråke.
-Mer flaks er det vel at det ble noen kull ringdue også. Flaks som i at jeg fant dem før kråka.
-Rødstjert i to kasser samme år! Som begge fikk ut unger. I Akershus.
-De nye kassene til gråfluesnapper virket!
-Den første av fossekallkassene som har hengt ute et par år ble tatt i bruk.
-Kassefeltet på Nygårdsåsen. Ca 25 kasser har putret og gått siden 1991. Dette ble året da nesten alt slo til samtidig. To vellykkede svartmeishekkinger, de er ikke årlig. En rødstjert, det er første gangen de får ut unger. Et hekkeforsøk på trekryper. Et måltrostreir i en liten gran. Blåmeis for aller første gang så langt til skogs. Fremdeles fart i en fluesnapper merket som hekkende i 2008. + en ganske normal dose kjøttmeis.
For å toppe dette har jeg hengt ut en kasse til spurvugle:


 
Noe sto ikke til forventningene:
-De store kassene på Bygdøy.
-De store gjessene på stendene.
-Hekkesuksessen til mange av spurvehaukene vi viste om.
-Tilslaget av spettmeis i kassene. Et kull i året er trist.
-Svarthviten er alltid klar når jeg er på tidligferie og på Sørlandet får jeg dem sjelden til. Det er et paradoks at jeg som har så mange kasser har merket like mange knoppsvaner som svarthvite fluesnappere de siste årene.


Dette er ikke noe å sette ring på. 14 dager senere er det for sent.



Planen for 2011 er å ikke ha så mange planer. Det har vist seg at alt uansett blir litt annerledes enn man tror! Men jeg er helt trygg på at kassene og pullussesongen kommer til å gi mye spennende i år også.


Ut på tur!



onsdag 13. april 2011

Parkfangst uke 13 og 14.

Travle tider.
Liten fokus på duer og ender etter en lang vinter. Noen gjess har det blitt uten den store satsingen. Hvitkinngjessene har akkurat dukket opp og de første er lest av ved Hovindammen.

Sothøner derimot. Også kjent som grisehøner. Det er en spesialøvelse. Noen dager vil de, andre så definitivt ikke. Halvparten av gangene vi har vært innom har de ikke villet på land i det hele tatt.

En litt pågående dame som blandet seg inn i sothønefangsten ved Østensjøvannet. Litt dårlig gjort, den ved siden av hadde nemlig stålring vi ikke rakk å lese av. Foto: Inger Johanne Aag.

Ikke overraskende har det gått en del i årets fugl også. Det er hettemåker over alt og en del av dem er hyggelig greie å få tak i. Dessverre har vi hatt litt tørke på forsyningen av fargeringer, så de som allerede har hatt stålring har blitt prioritert. Blant flere gamlinger fikk Morten Helberg tak i en fyr som pleier å overvintre ved Klippan i Göteborg. Merket i Frognerparken i 1997 og lest av hver vinter siden 2004. Og det bare på stålringen!
Nå er ny ladning fargeringer i hus og vi kan ta inn omtrent det vi orker.


Litt forundret hettemåke klar til måling.
Foto: IJ Aag.


Tredje arten vi har løpt litt etter er knoppsvanene. Det er litt morsommere nå, de flytter på seg.

Tre fugl merket hos oss tidligere år har nå plutselig dukket opp. En fyr merket som 2k i Engervannet i mars 2007. Vi har ikke noen ting på ham før han plutselig sto på isen i Sandvikselven. Sammen med ham sto en av ungene fra Smedstadammen 2009! Vi aner ikke noe om hva hun har bedrevet i mellomtiden. Dessverre fikk vi bare tak i ham.
Siste oppdukker i Sandvika var 27E som ble omtalt i forrige parkblogg. Men da fra Drammen!

Resultat
Knoppsvane (3)1
Grågås 2
Stokkand 3
Sothøne 8
Hettemåke (2 + min 4)19
Fiskemåke 4
Bydue 2
Sum39
Tallene i parentes er ettermonterte fargeringer.

onsdag 6. april 2011

6. April en milepel?

To store glis, Torbjørn Kornstad som begynner å bli en dreven ringmerker, og meg selv( I bakgrunnen) 2 flotte Kjernebitere (i forgrunnen.) Torbjørn smiler selv om han har blitt lurt til å stikke hånda ned i posen og fått kjenne hvordan et nebb som er konstruert til å knuse kirsebærsteiner kjennes ut!



En ting som er helt umulig når en er student, det er å sitte inne å lese når fuglene kvitrer ute, derfor ble det litt ringmerking istedenfor i dag. Det ga uventa gode resultater, så gode at jeg synes det var verd et blogginnlegg.
For å foregripe begivenhetene litt så ble det altså 18 arter fordelt på 81 fugler på en dag :o)

For å begynne med det vanlige var det selvfølgelig litt blåmeis og litt kjøttmeis, en av blåmeisene hadde fått ring allerede i September så den har overlevd vintern med ring på, godt jobba :o)

Grønnfinken er på fremmasj, og bjørkefinken er på vei forbi. Bokfinken er ikke vond å be, flest hanner, men hunnene kommer vel litt etterhvertt. En forvilla pilfink stakk turen innom, den burde strengt tatt holde seg nede i byggefeltet, men kunne liksom ikke være strengere enn at den fikk ring. Rødstrupe og svarttrost var tidlig oppe, og er et flott krydder i hverdagen. Svarttrosten kan jo fort gi noen spennende kontroller også. En enslig stillits stakk innom nettet, skjønner godt hvorfor denne vakre fuglen enkelte steder blir fanget inn og solgt som burfugl. Dompap er det fortsatt et jevnt tilsig av, men begynner å bli litt kontroller, noe som tyder på at de har slått seg mer til ro for våren. Forrsten en med østlig lyd, kanskje en invandrer?

Èn svartmeis fikk ring i dag, det er et stykke mellom hver gang, siden de er forholdsvis stasjonære. Nummer 09 stakk innom ,noe den har gjort med jevne mellomrom siden den fikk ring i september. Spettmeisen nummer 64 fikk også ring i september, og sammen med 62 og 69
Har den sørget for at snitt kontrollprosent av spettmeis merket på Frydenhaug (9 stk.) er på over 250% Flaggspetten Astrid stakk innom, hun holder nok på å etablere et reir sammen med Bjarne. Astrid og Bjarne er forøvrig oppkalt etter mine vordende svigerforeldre.

Utpå dagen ble det litt roligere, og det passet seg å sette på en spiller, det resulterte i 3 fuglekonger, utrolige skapninger, bittesmå, litt hissige typer, tenk at en sånn en kan overvintre, eller enda verre; trekke sørover.

Så var det dagens høydare: Kjernebiter. Historien er som følger, vi hadde akkurat skjekket nettet, og skulle til å ta oss en kaffekopp, da jeg tenkte at vi kunne se over en gang til i tilfelle det skulle ha gått i en meis. Det skulle vise seg at det hadde gått i Kjernebiter, bare 10 minutter etter forrige skjekk mens vi satt 20 meter unna og merka fugler. Og ikke nok med det, det var 3 stykker på en gang. Og som det ikke skulle være nok, ble det 2 til litt senere på dagen også. Altså 5 Kjernebitere på en dag, det er i overkant av hva en stakkars totning kan klare...

Det er ikke så vanskelig å se forskjell på hunn og hann på Kjernebiter, men alder er omtrent umulig.


Et sikkert skilletegn mellom hunn og hann, er at hannen er blååglinsende på armsvingfjærene, mens hunnen er askegrå. Pene er de uansett.


Her er oversikten over i dag, kan ikke fatte at universitetet legger opp til eksamener og innleveringsdatoer sånn midt under trekket.

Art
Merkinger
Kontroller
Total
Svarttrost
4
0
4
Fuglekonge
3
0
3
Dompap
8
5
13
Gulspurv
3
0
3
Rødstrupe
2
0
2
Bokfink
6
0
6
Kjøttmeis
8
6
14
Bjørkefink
3
0
3
Grønnfink
8
0
8
Grønnsisik
7
1
8
Svartmeis
1
1
2
Kjernebiter
5
0
5
Blåmeis
3
3
6
Pilfink
1
0
1
Spettmeis
0
1
1
Flaggspett
0
1
1
Stillits
1
0
1
Totalt
63
18
81

En kjempedag fått gjort ingenting av det som skulle vært gjort, og massevis av det en har lyst til å gjøre!!!


Drøyt gjenfunn.

Ringmerkingssentralen spytter ut gjenfunnsmeldinger i en rasende fart om dagen. Onsdag kom det en bra en med mitt navn på. Dagen før var en makrellterne, merket som pullus i Tvedestrand i 2009 kontrollert i Namibia! Kjapt levert.

I arkivet fant jeg bilde av lignende krabat fra 2010.

Det er 9035 km fra Snaresund til Swakopmund. Det er langt det!
Nå vet vi jo at disse småttingene på 150 gram reiser den veien. Vi har fått gjenfunn herfra før, både på fugl merket i Bærum og i Tyrifjorden.
Men det er veldig stas å få bekreftet at noen har lurt mink og svartbak og kommet seg på vingene.

Du finner litt mer om ternefangst her:
http://safring.adu.org.za/downloads/afrn_38_24.pdf

En liten oppfordring til slutt. Om ganske nøyaktig 1 måned er de første trostekullene merkeklare. Det vil si at de bygger nå og dermed er på det enkleste å avsløre.

Ha det i bakhodet på helgeutfluktene!


fredag 1. april 2011

Fløy en liten blåfugl

- inn i nettet en dag i mars (fritt etter barnesang). Ikke bare en, men mange, og ikke noen gullklump som det står i sangen. Den eneste klumpen må være dompapen. Det har altså blitt mange blåmeiser, bare spør mine såre fingre, spesielt etter fangsten den 12. Man blir visst aldri immun mot blåmeis-bitt. Blåmeis er blitt nesten halvparten av fangsten hittil. Det bør nå forventes å dukke opp noen kontroller litt lenger unna enn i "egen" eller naboens hage ved Øyeren.

Som god nummer to er kjøttmeisa selvskreven. Våren nærmer seg, og siste helga var svarttrosten og bokfinken på plass. Noen flere gulspurver har også kommet, og de fleste er fanget også ved hjelp av litt lyd ved siden av maten.

Resultat mars
Svarttrost 5
Svartmeis 4
Blåmeis 68
Kjøttmeis 45
Spettmeis 2
Pilfink 1
Bokfink 1
Grønnfink 5
Gråsisik (flammea) 1
Dompap 1
Gulspurv 13
Sum146

Jeg har snart gitt opp å få stokkand på menyen etter et par vintre med null utbytte unntatt avlesing av Carstens og John Martins fugler. De i Nitelva ved Lillestrøm er nok ikke like tamme som når de er i Akerselva. Dessuten er undertegnede ikke like rask i vendingen som unggutta CL og JMM.