mandag 28. mai 2012

Kassemerking på Fornebu. 1. runde.

Som motvekt til innlegget unner tok Sindre, Torben og undertegnede søndag en kikk i kassene på Fornebu. Der fant vi omtrent det vi hadde ventet.

Helt nyklekt kjøttmeis.

Stæren var ikke overraskende kommet vesentlig lenger. Vi fant unger i 4 av 5 kasser. 18 store fine stær, men ikke større enn at det gikk fint. Noen dager til og jeg ville ikke turt å ta i dem.
Disse klarte vi av en eller annen grunn ikke å få tatt bilde av.

Midt i skravlingen tråkket vi forbi en halv meter unna denne.

Helt fersk og stoler med rette på kamuflasjen.



Det er sommerstemning der ute!

søndag 27. mai 2012

Gråhegre

For noen uker siden ble jeg spurt av Arnkjell Johansen og Ole-Jakob Kvalshaug om jeg ville være med å merke gråhegreunger. Som alltid er jeg vond å be når det gjeller pullus med store stålringer på. Fargeringer fristet de med også.

Fantastisk gjeng!

1. pinsedag passet for alle og vi la ut i Vestbys dype skoger med klatreutstyr og lang stige. Opplegget er veldig likt det vi kjører etter hauker. Finn en kjempelang gran du ikke tror er til å klatre i og sett i gang.

7 meter stige gir grei starthjelp.

Vel oppe blir man mottatt med lyden fra tasmanske djevler, og de flotteste nebb som hugger etter deg. Så stapper man dem ned i en sekk og heiser den ned til latsabbene nede på bakken.
Mens de merket og diller kan man ta selvportrett.

Ole-Jakob korrekt antrukket med støvmaske og vernebriller.

Og ja, et er nødvendig. Alt det hvite i reiret og på alle grenene et par meter nedover er ikke egnet lungeføde.

Luftig og fint er det der oppe også.

Det øverste bilde viser kullet med småttinger. Ingen av dem fikk fargering, og de to minste fikk ikke stålring en gang. I de to andre kullene var ungene så store at de var litt brysomme og holde og fotografere samtidig.

Dette det beste jeg fikk til. De fleste var som figuren til venstre.

Til slutt heiser man sekken opp igjen, putter de samarbeidsvillige ungene tilbake på reiret og rappellerer ned til vannflasken sin.

På tre reir merket vi 11 av 13 unger. 8 av disse fikk fargering.

Strategisk nok over ”kneet”.



Topp dag i skogen, takk for at dere tok meg med!






onsdag 23. mai 2012

Lang dag på fjorden 2012

Så har vi gjort unna den klassiske eggpunkteringsrunden på hekkeholmene i fjorden. En lang flott dag, heldigvis før den verste varmen kom og tok oss. Her kommer et veldig kort referat, men med desto flere bilder.
Ryktene om uroligheter i måkekolonien på Bleikøykalven kan avkreftes. Der var det egg og nyklekte unger alle steder.

Grågås i klekking.

Gråmåke tidlig i klekkingen.

 
Helt ferske gråmåker som er helt uvitende om brødskiver og Vaterland.

Tjeldeknotter i Paddehavet.

 
Hvitkinngjessene var også tilbake for fullt. Vi merket flere enn på mage år.
Det eneste tegnet vi fant etter vinteres uroligheter var denne:

En polarmåkevinge.


Litt dritt finner vi like vel.

Denne fyren hadde fått tak i midten av en 60 m lang fiske sene.

Snora var ganske grei og få av og hadde ikke sittet særlig lenge. Ikke noe gnag på vinger eller bein. Han beit som de skal og fløy fint. Hold et øye åpent for JK1C.


Reirbilder er politisk ukorrekt, men egg er fascinerende.

Tjeld på Bleikøya.

Et missfarget sildemåke egg Bleikøya.

Måkereir med egg fra tre arter. Lykke til.

På Husbergøya fant vi ærfuglreir i klekking med en hvitkinn kylling. Naboen var et meget hissig hvitkinn par med 3 ærfuglegg og et stort et som muligens er fra grågås!
Mye rot mao.

Som alltid må man bare sjekke alle værutsatt busker man finner. Det hender det er noe spennende oppi.

Kråkene på Skjælholmene hekker i 2,5 m høyde.



Totalt satte vi ringer på:
Knoppsvane 1
Kanadagås 1
Hvitkinngås 23+1 fra mytefangsten i 2006
Ærfugl 5
Sildemåke 1
Kråke 4

tirsdag 22. mai 2012

17. maihelg på Sørlandet.

Mai og langhelger har figurert på denne bloggen tidligere. Med en inneklemt fredag ble det tid til en Sørlandstur. Det er den klassiske stærkassetiden.

De skuffet ikke i år heller.

Ble bare 2 kull. Er egg i en tredje kasse og det styrer en uparet fyr rundt og prøver seg på alt og alle. Mye kreativ herming og forsøk på reirbygging.

Sånn så tårnseilerkassen ut morgenen etter at den ble åpnet.


Grunnet blåst og alt for mye annet gøy å finne på kom nettene aldri opp. Fant småfugltrøsten i årets første kjøttmeis kull. 8 av 9 var store nok til å merkes.
Et av prosjektene var å fange litt voksen svartbak. På en rekognoseringsrunde ble vi angrepet av en hvitkinngasse! Sånt er jeg uhyggelig svak for:) Det er den første der nede jeg har fått tak i.

Flink fyr. Håper de forter seg på sjøen. Det er mink like rundt hjørnet.

Svartbaken er for de som ikke vet det kjempe diger. Jeg var ikke helt komfortabel med å ta pene ”fugl i hånden bilder” alene med nærmere 2 kilo rovfugl.


Svaning ble det lite av. Bommet på den eneste jeg ville ha. Fikk ettermontert på en dårlig samvittighet fra et tidligere år. Hun har vært der hele tiden, men først nå var hun de avgjørende 20 cm nærmere.
Morsomste svaneavlesning var 01C, den aller første svanen jeg fargemerket. Jeg har ikke sett henne på to år!

Jeg har i flere år fånyttes lett rundt i skjærgården etter hekkemåker med fargering. Nå sto det plutselig to der! En svartbakhunn, uten reir, inne i Tvedestrandsfjorden er merket på Østre Klovholmen i Mandal i 2006. De første årene av livet er hun sett jevnt på forskjellige steder på Lista.
En gråmåke hunn ytterst i Tromøysundet er merket på Røyrholmen, også det i Mandal, i 2007. I mellomtiden er hun bare sett en gang. I Hirtshals i juni 2010. Nå stå hun og tigger hos en ung hann og det blir vel ikke noe orden på hekking i år.

De er der ute, men man må som nevnt ut dit å lete!




Knoppsvane 0+1
Hvitkinngås 1
Hettemåke 1
Fiskemåke 6
Svartbak 4
Kjøttmeis 8
Kråke 4
Stær 11

tirsdag 8. mai 2012

Parkblogg ukene 16, 17 og 18.

Nå har vi hatt 3 fine uker i parkene. Det foregår mer der enn på brygga. Som tabellen nederst forteller er det fremdeles hettemåkene som har stått i fokus.

Som her ved Ankerbora med Sindre.

Vi har stadig en grådig tanke om å kunne fange mer enn en og en voksen måke. Vi har et opplegg på gli, men får komme tilbake til dette hvis vi får det til å løsne. Stormåkene har vi tro på, hettemåkene er litt for kjappe i vendingen.

En idyllisk maimorgen ved Østensjøvannet.

Nok en gang har vi fått tak i enkelte eldre fugler med stålring. Alle merket av gruppa for 10+ år siden, unntagen en. Hun har belgisk ring! Sånt er gøy. Vi tok som noen kanskje husker inn en i fjor også. Han ble sett i nord Spania i vinter og er nå tilbake i Oslo! Dette opplegget virker.
To av ungene fra Ulsrudvann har også dukket opp. Montro hvor resten av 2k gjengen dukker opp i sommer?

J3N0 vært i England i vinter.

Det finnes flere metallringer der ute. Litt stang ut i fangsten. En voksen sildemåke lurte oss på Vaterland og det ble med bare nesten på en gråmåke i Sandvika. Der fikk imidlertid John Martin lest ringen. Merket som pullus på Revlingen i Østfold i 2006. Litt interessant at den er her inne nå. Likeledes J2008 som holdt til i Sandvika i vinter. I går var han tilbake i Mandal!
En som valgte stang inn metoden er Jon Evenerud. Han klarte, oppe på Økern, å få ettermontert den første fargeringen på sildemåke her i OA! Topp saker. Merket på Bleikøykalven som en del av ringmerkingskurset i 2006. (Som noen kanskje har sett har Johnny vært flink og lagt ut en solid bunke gamle innlegg. Nå ligger det 6 år med mange gode historier der ute.)

I mangel av bilde av de overnevnte får disse vakre føttene fra Østensjøvannet stå som illustrasjon.


Vi ulike kanaler har vi også fått tilbakemelding om noen fugl som ikke har klart seg.
En gråmåke fra Bleikøykalven 2006 er funnet død på Alnabru. Vi har ikke sett den i mellomtiden.

En av knoppsvaneungene fra Holmendammen er funnet død på Nesøya. Vips så er det bare en igjen av et kull på tre.

På Bleikøya fant Friluftsetates folk en svart måkering. Uten måke, men med bitemerker. Egentlig skulle det vært en polarmåke inni der! Dessverre ser det ut som den ikke klarte vinteren og ble mat til reven. (Ja, den som i følge forvaltningsplanen ikke skal være der på tredje året!)


Hvis noen av der kommer over gråspurv med fargeringer er det faktisk ikke vår skyld! Det er gjeng på Zoologisk museum som har et opplegg gående på dem i Botanisk hage på Tøyen. Men si gjerne fra om du ser en av dem et eller annet sted. Sjekk begge beina, det er viktig å få med hva som er øverst og nederst.

Brødspurv ved Lakkegata Skole.




Knoppsvane 3
Grågås 2
Kanadagås 5
Stokkand 2
Sothøne 1
Hettemåke 43+3
Fiskemåke 3
Sildemåke 3
Gråmåke 2
Stokkand 2

fredag 4. mai 2012

Flere nye

 Blivende bjørkeektepar ???

 De 3 siste merkedagene ved Øyeren, 28.+29. april og 1. mai ga ikke de store mengdene med fugl, men  noen nye arter for året dukket altså opp.
Det merkeligste var at alle bjørkefinkene faktisk så ut til å havne innenfor den samme kvadratmeteren på det ene nettet!

svarthvit fluesnapper
munk

1. mai var den dårligste i antall fugl, men i stedet fikk jeg merket flere nye:
munk, svarthvit fluesnapper (trolig den som ankom 2 dager tidligere) og løvsanger.

løvsanger
Resultat:
Flaggspett 1
Rødstrupe (1)
Munk 1
Gransanger 1
Løvsanger 1
Svarthvit fluesnapper 1
Blåmeis (4)
Spettmeis (2)
Bokfink 2
Bjørkefink 4 (1)
Grønnfink 1
Grønnsisik 7
Dompap 3
Gulspurv 2
SUM 24 (8)

torsdag 3. mai 2012

1. mai helg på Sørlandet

Endelig årets første langhelg. Var flink og fikk ut et nettet allerede første kvelden. Det var lurt, morgenen etter var det fult hylekor på løvsangere og to vendehals.


Stort sett oppholdsvær og mange timer på sjøen. Ser vi bort fra tjelden så vi ikke en eneste vader. Men det henger igjen en og annen svartand og sjøorre og gledelig nok så vi teist nesten hver dag.

De ser litt rare ut som 2k.

Det ble lest av to kjente småmåker med fargering og metallringen på en hettemåke andre har merket lokalt som pullus i 2008.

Så ikke eneste svart måkering!

Dette var det nærmeste jeg kom. Det står 386XXX.

Litt lite sildemåker på skjæra. Virker ikke som de har satt seg ordentlig. De første gråmåkene har lagt seg ned og det ligger svartbak alle steder. Blir det noe av alle disse forsøkene får jeg det travelt i juni og ærfugl, terner og fiskemåker går en høyst usikker sesong i møte.


Der det tidligere lå en ligger det nå mange steder to.

I sum var det toktet med brødposen som gav litt. De få timene nettet sto åpent var det stort sett for mye sol eller vind eller begge deler.

Knoppsvane 7
Fiskemåke 4
Hettemåke 3
Bydue 2
Vendehals 2
Løvsanger 1
Blåmeis 1
Stær 1
Bokfink 1