mandag 12. mars 2012

Parkblogg ukene 8, 9 og 10.

Våren er her! Vi har de siste ukene lest av langt flere ringer enn vi har satt på. Mye god hjelp har kommet utenfra også. Det meste gledelig nok på hettemåker.


J0N7 har overvintret i Bergen og er nå tilbake i Oslo. Merket som voksen i Frognerparken i 1998. Fikk fargering samme sted i mai i fjor. Men det finnes en avlesning fra Bergen i januar 2000 også.

JHV8 ble merket som 1k i Frognerparken i november 1997. Sett i Oslo om våren og sommeren flere ganger og fikk fargering på Rådhusplassen i mars i fjor. Vi vet ikke hvor han har vært i hele vinter, men det har kommet fem avlesninger på han fra Stavanger i februar. Det gikk 8 dager fra siste avlesning til vi så ham her.
Det er tydelig noe som driver dem, det er lest av fire Stavangermerkede fiskemåker her i byen også i det siste.

Dette er faktisk de to eneste hettemåkene vi vet at har overvintret her i landet annet enn de få som har holdt seg i byen.

Dette knippe meldinger fra utlandet er generelt mer representativt:
J5N8, en av ungene fra Ulsrudvann er i Skotland.
J3N0, enda en av ungene fra Ulsrudvanne er meldt tre ganger fra Leicester
J3N3, merket som 2k ved Ankerbroa sist mai er sett ved Middelsbrough.
J5J7, merket som 1k ved Østensjøvannet i august er sett i havnen i Århus.
Den sterkeste er like vel J1Y6. Merket som voksen i Belgia i 2004. Drev gjøn med oss her i Oslo i sommer, helt til han fikk fargering i Middelalderparken i juli. 25. september ble han fotografert i La Coruña i Nord Spania! Meldingen har dessverre ikke kommet til oss før nå, men det får vi tåle!

Av tyngre måker har vi fått første melding på JH598. En nusselig, ung svartbakfrøken som var bøllete ungfugl på Honørbrygga i september, er avlest i Skagen i midten av februar.

På Sollerudstranda ved Lysaker plukket vi opp enda en av gråmåke ungene fra Bleikøykalven 2009. Omtrent samtidig leste Sindre av en annen av dem på Marienlyst og to timer senere fant vi enda en på isen i Bjørvika. En som er bedre kjent som J3317.

Dette er fyren vi plukket inn i Arendal i februar!

Vi har også funnet ytterligere to av gråmåke ungene fra Bærum 2011. Funnprosenten her er nå på over 52. Vi har riktig nok mistet en siden sist. J3813 ble tatt av en hønsehauk 5. mars.

Svanene er det ikke så mye og fortelle om denne gangen. Men de er i bevegelse. På Kadettangen kommer det stadig inn nye fugler, både med og uten stålringer. Disse er overhode ikke interessert i å få en ring til. En del av hekkeparene henger rundt i fjorden og er klare for å innta territoriene sine for fullt. Hekkeparet i sydenden av Østensjøvannet er for eksempel tilbake. De har vært ute i fire måneder, men vi aner fremdeles ikke hvor de har vært!

Av merkinger er den sterkeste en 2k sildemåke Morten oppdaget på Vaterland. Sånt er ikke hverdagskost i februar!


Litt rusk har det også blitt, men det mest produktive var en ufyselig ettermiddag med mye nedbør ved Østensjøvannet. Folk og bikkjer var hjemme og sothønene hadde omsider bestemt seg for at å løpe på land er den mest naturlige ting i verden.


Stokkand 4
Sothøne 8
Fiskemåke 1
Sildemåke 1
Gråmåke 1 + 1

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar