tirsdag 27. mars 2012

Parkblogg uke 11 og 12.

Hettemåkene er inne for fullt. Den ordentlig våren er offisielt åpnet! Vi har den siste uken løpt litt etter dem alle steder. Det finnes så godt som ikke is de kan stå på. De er mye vanskeligere å lese når de ligger på vannet. Den lille flekken som var innerst i Bispevika ga riktig nok 6-7 avleste individer før den også forsvant. Vi har litt en mistanke om at noen av de som rastet i byen i april i fjor nå reiser mer rett gjennom. De tar brød, men hormonene roper mange steder høyere enn en tom mage.

J8P6 er merket ved Østensjøvannet i 1996, fikk fargering der i mai fjor og ble sett der jevnt frem til begynnelsen av juli. Gjett hvor dette bilde er tatt?

Etter endt parkrunde søndag fikk jeg en telefon fra Terje Skibakk som sto ved Nitelva rett ovenfor Lillestrøm og sleit med å lese av en hettemåke med rød fargering. Sånne muligheter kan man bare ikke la gå fra seg. Frue og skoop inn bilen og ut på tur.
På mudderet vasset det ca 170 hettemåker. De var mer interessert i proteiner enn brød. Holdet var litt langt og disig, men den med røde ringen var samarbeidsvillig. R.C står det på den. Merket i Groningen i Nederland i november 2008. Sett der flere vintre siden og av alle steder i Fredrikstad i april 2009.
Noen hvite ringer fikk vi etter mye om og men lest. To av dem hadde allerede blitt sett i Bispevika. Den tredje var helt ukjent. Merket som pullus på Gran på 2006! Ikke sett siden!
Vel vert en ekstra utflukt. Jada, fruen fikk i is og middag for tålmodigheten.

Totalt sett har vi nå fått lest av 21 av våre egne hettemåker. De er alt for mange til å ramses opp. Denne Englandsfareren får stå som et eksempel.

Uten is står ikke dyra plagsomt lenge av gangen.

Dette er beina til JHV5. Merket som voksen på Vaterland i oktober 2003. Fikk fargering på Rådhusplassen for ganske nøyaktig et år siden. Reiste tydelig vis rett videre og ble ikke sett før 28. februar i Middelsbrough. Bilde er tatt på Akershuskaia 20. mars.

Forleden søndag var vi en runde med Christoffer langs Drammens elva og hjalp til med svanene. Der fant vi også tre grågjess som er merket som mytende ved Østensjøvannet tidligere år. Litt merkelig å etter nesten 4 år finne to ringer med påfølgende nummer så langt ”hjemmefra”. To av disse tre fikk vi tak i og forærte dem en halsring. Vi vil gjerne vite mer om de fuglene som bruker Østensjøvannet som myteplass, men enn så lenge vil vi ikke ha alt for mange av disse ringene midt i byen. I mer grisgrendte strøk er dette derimot et uvurderlig hjelpemiddel.

Den siste karakteren skal forestille et 9 tall.

Avslutningsvis skoopet vi gjennom et tak med måker og fant en gråmåkeunge fra Drammensfjorden og en fra Bærum. Rettferdig opplegg. Ingen av dem var sett siden merking.

Morsomste gråmåkefunn er like vel J2820. Merket som pullus ved Gäveleborg i 2009. Plukket inn og gitt fargering på Vaterland i desember 2010. Sett en gang i byen et par måneder senere for så å dukke opp på søplefyllinga ved Hamar nå i mars! Bra fylling. (Det var den som holdt liv i storken Sture for et par vintre siden.)
Det har kommet en knallbra sildemåke rapport på en av ungene fra Bærum. Lest av 13. februar på en båt utenfor Mauritania! Det er drøyt 5000 km!
J9VJ har vært nevnt før. Sett i England på sin vei til Portugal i høst. Både i romjulen og i mars er figuren sett på en fylling ved Madrid. Det var registreringer i fire land allerede i sitt første leve år!

Denne gangen kan vi faktisk skilte med noe så sjelden som det motsatte:

Dette er en sildemåke med Spansk stålring!

Disse er det sett ytterst få av her i landet. Det er nærmest selvfølgelig John som fant den og var tålmodig nok til å få lest av alle tallene! Det gikk vist med en del tid, brød og kaker.

Det har siden sist kommet svar på Finnlandsmåka han leste av på Marienlyst. Merket som pullus i Lieksan, Kuopio 1988! Det er skikkelig langt øst og i indre strøk!
Forrige vinter ble den forresten lest av i Stavanger.

Tja, hva skal vi si om svanene denne gangen? Det mest spesielle er vel at hun som i fjor hekket i Holmendammen har forlatt stedet og 53E og i år ser ut til å foretrekke 01M. Enkemannen i Smestaddammen! Ryktene sier at det har vært en del slåssing der oppe…

Merking av fugl har vi tydelig vis ikke vært så flinke til i denne perioden heller. Kanskje vi er blitt late, kanskje er det for mildt? Den sædgåsa som har hengt rundt i hele vinter har vi fått litt tyn for å ikke ha tatt inn på Kadettangen. Enda verre ble det da den dro opp til idylliske Østensjøvannet.

Dette er tro det eller ei et naturreservat, ikke et avfallshåndteringsannlegg!

En grå- og småtåkete morgen var omsider vi og dyret på samme sted til samme tid.

Fabalis eller rossicus? Døm selv.

Skikkelig fine føtter!


Knoppsvane 1
Sædgås 1
Kanadagås 1
Sothøne 2
Hettemåke 1
Fiskemåke 1
Bydue 1


Pluss tre nye og en ettermontering på knoppsvanene i Drammen.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar