tirsdag 25. oktober 2011

Parkblogg ukene 40, 41 og 42.

Det er ugjenkallelig høst. Det er langt mellom sildemåkene i byen. Værgudene og mengden lys etter arbeidstid har også gjort sitt til at det av og til blir innedager.

Svanegjengen på Kadettangen hadde ikke fått alt for mye mat før vi kom denne søndagen!

Gråmåkene står for det meste av den daglige underholdningen. Fremdeles dukker det opp unger av året vi ikke har sett tidligere. En annen øvelse er avlesninger av stålringer. Brød og telelinse er saliggjørende. Vi har funnet en god gjeng merket i 2009 og en fra 2006. John Sandøy har sågar lest av en 3k med svensk ring! Vi har mao litt å jakte på. Det er langt nyttigere å få tak i fugl vi vet noe om, enn en hvilken som helst ungfugl som kan komme fra hvorsomhelst. Men vi ser fort når vi prøver at jo gråere de er, jo lurer er de. Jakten på individer med fiskesene og annet tull pågår fremdeles.

Denne lille kroken så ikke ut til å være plagsom, men det ville den blitt.

Vi ser også at flere av hettemåkene med stålring som ble nevnt i forrige parkblogg er borte. Eller gjemmer seg. Noen av dem var merket på sensommeren, så det kan jo tenkes de bare var på gjennomreise.

En av de unge gråmåkene vi faget inn, også nevnt i forrige blogg, har vi fått vite at er merket på Revlingen i Østfold.
Vi har også fått svar på to av de utenlandsmerkede hettemåkene fra i sommer. Den ene med nederlandsk ring var merket i Amsterdam som 2k i mars 2010 og en engelsk var merket som voksen i Aberdeen i 1999. Ikke så overraskende, det er flere av våre fugler som er sett på begge disse stedene.

Litt mer fart er det i sildemåkene. Det er jo litt av moroa. En av de få vi merket på Bleikøykalven klarte å lure reven og er nå i Portugal! Likeså en fra Asker.

J9VJ klarte til og med å bli lest av på veien nedover! Afrika neste.

Det drypper inn litt avlesninger av annet også. En av sommer hettemåkene fra Akeselven er i Hirtshals og en svartbak fra Vassholmen har funnet veien helt til nord Frankrike. Særlig lenger reiser de normalt ikke.

Svanene i Smedstaddammen har vi nå full kontroll på. I Holmendammen er ting på gang, men vi har fremdeles ikke klart å avsløre identiteten til hunnen. Paret i sydenden av Østensjøvannet har nå bare fire unger. Tre av dem har ring. Det er bedre enn på mange år. De øvrige svanene der oppe er ikke så på hugget, men vi vet hvem noen av dem er.
Parene i fjorden sliter vi mer med. Den ene dagen er de tamme som fy, for så å forsvinne totalt i flere uker!

Ikke-hekkerne på Kadettangen har som nevnt fått en dose brød og ringer. En del var umerket, men en av ungene fra Smedstad i 2009 har plutselig dukket opp. Den ble sist sett i Fredrikstad i april 2010. Sånt er gøy.

Det har vært meldt om en Svartehavsmåke på Rolvstangen. Denne har vi lett etter mange ganger uten videre resultat.
Generelt har vi vært en del på farten. Sist søndag for eksempel tok vi runden ut til Drøbak, tunnell under fjorden og ørten stopp innover i Hurum, Røyken og Asker. 3 mann, nesten 9 timer og 3 fugl merket! Men vi fikk skikkelig god oversikt over svaneparene!

Ungene til 94B og 95B er pysete!

Trøstemåke på Holmen.

Resultat
Knoppsvane 9+1
Grågås 1
Kanadagås 1
Stokkand 2
Hettemåke 5
Fiskemåke 4
Sildemåke 1
Gråmåke 7+2
Svartbak 2
Bydue 1
Kråke 1
Sum34

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar