torsdag 16. juni 2011

Første måkepullusrunde

I mai sjekket vi ulike hettemåkekolonier med tanke på merking. Utfra kriterier som antall, tilgjengelighet og mulighet for å fange kyllingene uten å gjøre noe skade, fant vi noen kandidater.

Gråmåke på Nakkholmen

Første koloni ut var Nakkholmen. Her var det en brukbar hettemåkekoloni da Carsten var på tur i mai. I det rutebåten anløp havna kunne vi se en god del hettemåker på plass. Men er det ikke noe som mangler? Små brune dunklumper burde myldre overalt, men etter noen minutters observasjon fra avstand er det kun en veldig liten å finne. En gråmåke som hekker på toppen er nok en del eller hele forklaringen. Den var ikke veldig populær og en lokal beboer kunne fortelle at den daglig forsynte seg av ungene. Ikke noe å gjøre med det annet enn å merke de tre gråmåkeungene. Et par velfødde svartbakunger fikk også ring sammen med noen hekkende hvitkinngjess. Tjeldunger var plan b. De så vi heller ingenting til.

For de som lurer på hvordan en toppandfot ser ut

Etter turen på fjorden var voksne hettemåker på Østensjøvannet neste mål. Siden toppendene for en gangs skyld var i humør til å gå på land, måtte vi jo merke hver vår. Og så var det ymse gjess og ender som sto på skotuppene til Carsten og ville ha ring. Han er ikke så vanskelig å be når de insisterer. Ti arter fikk ring denne dagen, men ingen hettemåke som jo var målet.

Hettemåke ved Ulsrudvannet

Søndag startet vi grytidlig ved Ulsrudvannet. Her var det registrert ca 30 par hettemåker og 20 unger på noen små flyteøyer. Utstyrt med kano og pågangsmot satte vi igang og merket en øy ad gangen. Det tok ikke så lang tid før de første to reiseburene var fylt og vi kunne dra til land for merking. Her dukket det opp noen unge jenter som var helt sikre på at de skulle bli ringmerkere når de ble store. Første runde ga god trening i manøvrering av kano og det gikk enda raskere på de to neste øyene. Resultatet til slutt ble 70 unger hvorav 60 var store nok til å få fargeringer. Mye bedre enn forventet.

Feltstasjonen

Med så godt resultat kunne vi slappe av med andre ting på kvelden som en liten nattsangertur. Noen få arter ble det, men elvesangeren glimret med sitt fravær. Myrrikse ble en ny art for meg. Den fant vi ved Østensjøvannet der jeg skulle hente bilen etter turen. Litt flaks skal man ha.

Måkebagen

Etter nattens utskeielser startet vi litt senere på Søndag. Dagens mål var en hettemåkekoloni på tuppen av Sjursøya. Stedet er litt utilgjengelig og vi visste ingenting om statusen annet enn at mange hettemåker har vært observert der. Nok en gang var kanoen god å ha. Det var litt mer vind enn behagelig, men kanoen taklet bølgene bra og etter en halvtimes padletur gikk vi i land. Her var det noe færre unger, men nok til at vi gikk tom for fargeringer. De 5 minste av 24 fikk bare metallring og de aller minste lot vi være helt i fred.

Til slutt en hettemåke fra Sjursøya

Så får vi håpe vi ser flest mulig igjen de kommende 20-30 årene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar