onsdag 1. juni 2011

Nok en lang dag på fjorden.

Bedre sent enn aldri. Her kommer et kort referat fra årets tur til hvitkinngåskoloniene.
20. mai hver år er Friluftsetaten er runde på fjorden og punkterer egg hos kanadagås og hvitkinngås. Her er det en streng etbarnspolitikk.

Morten og Kjell på en av Skjælholmene. 

Mens de driver med sitt får vi andre mulighet til å lese av ringer og lære mer om hvem som hekker hvor og med hvem. Det begynner å bli mange ringer der ute, men vi får fremdeles tak i nye fugl.

Solid rugeflekk viser at hun har ligget en stund.

Husbegøya har vært plaget av forstyrrelser. I fjor var det omtrent ikke sjøfugl der. Det ser langt bedre ut i år. Minst 7 hvitkinnpar er tilbake.
Bleikøya ser ut til å ha det samme reveproblemt som i fjor. Vi fant riktig nok ikke så mye død fugl, men påfallende mange måkereir hadde bare et eller to egg. Det var færre hvitkinn enn det pleier og de var sjeldent skvettene.

Det er mye annen fugl der ute, men lite å merke. En voksen gråmåke lot seg fange og et svartbak kull på to var så vidt store nok til å få ring.

De første gråmåkene var på vei ut av eggene.

Noen av disse skal nok besøkes rett etter St. Hans. Da er de ikke fult så søte.


Etter mange timer i sol og vind hadde vi satt ring på:
Kanadagås 1
Hvitkinngås 24 + 2
Gråmåke 1
Svartbak 2


Jeg har ikke fått klarhet i hvor mange gjess vi leste av, men det var vel fort nærmere 100. Noen hettemåker og knoppsvaner ble det også. Paret som hekket på Nordre Skjælholmen har forresten misslyktes. (24C og 35C.) Høyvannet har vasket bort hele reiret med 5 egg siden vi var forbi der den 14.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar