lørdag 31. desember 2011

Parkblogg ukene 49, 50, 51 og 52.

Det mest spennende som har skjedd denne perioden kom ut i en spontanblogg her forleden. Derfor lot vi det like godt gå året ut før vi tok neste regulære oppdatering fra parkene.
Rundt forbi er det bevegelser å spore. Det dukker fremdeles opp voksne måker vi ikke har sett siden i vår. Den 10. fant vi også helt plutselig 3 unger fra øyene i Bærum som vi ikke hadde sett siden merking. Godt spredt fra Østensjøvannet via Akerselven til Holmenbukta i Asker!
Samme dagen så vi at 4261158 fra Skjælholmen er fremdeles på farten. Lest av i fin form på Operataket.

J3338 er det nærmeste vi har kommet en hvit måke hittil i vinter.

Vi har i perioden fått tilbake melding på ytterligere to sildemåker som har reist til Spania. De er allerede nevnt i Måkeåretinnlegget fra julaften. De videre skriveriene her har stoppet opp litt, men planen er å ha noe om de to siste artene om ikke så lenge.

Svanene er godt i gang med å samle seg i Sandvika. Der dukker det opp de rareste ting. 76E for eksempel. Det er en av tre unger fra innerst i Bunnefjorden som foreldrene forlot i oktober. Sammen med denne er en veldig lik sak som inntil nylig ikke har hatt ring. Vi tror dette er et søsken. Den siste, den polske, i kullet har vi ikke sett noe til. En annen som har dukket opp i Sandvika er 89A. Han ble merket i Horten i februar og har ikke latt høre fra seg siden.

Familien fra Holmendammen har vært innom, men fant vist ikke stedet attraktivt nok og har reist videre. Alle ungene fra Smestddammen derimot har slått seg til. De dukket ikke opp i samlet flokk, men en og en. Godt vi hadde orden på den allerede før de ble jaget. Foreldrene ligger igjen oppe i dammen. En av ungene fra samme sted i 2009 har hengt litt rundt i byen i sommer. Sett blant annet i Østensjøvannet. Der har hun nå omsider fått utlevert en fargering også.

Ikke bare fikk hun fargering, hun ble veid og målt også.

Den faste familien i sørenden er på farten. Først forsvant tre unger. Så dro de voksne. Ingen av disse har vi hørt noe om så langt. Sistemann derimot ble værende helt til isen la seg. Nå prøver han å bli venner med parene i fjorden uten helt å lykkes. Vi blir kjempeoverrasket om han om ikke så lenge dukker opp i Sandvika!

Som nevnt har vi vært der og kikket etter dem noen ganger. 20. desember så vi at 33C hadde fått en tull med fiskesene rundt beinet. (Hun ble merket som 1k i november i fjor i Drøbak. Lå ved Kadettagen hele vinteren.) Erfaringen sier at dette ender med at det strammer seg og foten går i stykker om det ikke fjernes. 2. juledag gjorde vi et forsøk. Det skulle vise seg å ikke være så enkelt når man har 30 brødsultne svaner og man bare vil ha den som ligger aller bakerst og bare kan svømme med et bein. Men etter en del brød og ratting fikk vi henne heldigvis opp på brygga.

Ikke bra

Litt bedre.

Svineriet gikk en runde rundt halsen, over en vinge for så å låse foten opp på ryggen. Hun må ha vært skikkelig handikapet. Ikke så mye av dette var synlig. De har forbausende tett og velorganisert fjærdrakt. Lurt vi var to, fire hender er ofte nyttig. Ikke satt hun videre pris på klåingen vår heller.

Hele stuntet forgikk med et stigende antall publikum. Nok en grunn til å være to. Men vi fikk applaus for innsatsen da hun ble sluppet! Men har vi noe tillit igjen der ute nå?

Gjess har det ikke vært skrevet så mye om i det siste. Normalt får vi ikke så alt for mye fra Nederland før jul. Men ADS er lest av ved Anjum i Friesland ikke langt unna der han ble sett i november 2008.
BA20228 har også reist til Nederland. Til Makkum. Det var ikke så lurt, for der lå en jeger og ventet. Ble merket som unge innerst i Frognerkilen i juni 2008.

Antallet ble faktisk et fint hakk høyere enn forventet.

Uke 48-52
Knoppsvane 5+2
Stokkand 15
Sothøne 2
Svartehavsmåke 1
Hettemåke 0+1
Fiskemåke 8
Gråmåke 21+1
Bydue 21
Sum73+4


Takk for maten og takk for i år!

tirsdag 27. desember 2011

Spontan parkblogg

Sent søndag 18. desember dukket det opp en svartehavsmåke i Frognerparken. Den ble lett etter samme sted de på følgende dagene. Vi som satt inne på jobben håpet og håpet og lurte litt på hvorfor ingen lette på Rådhusplassen. Det er det andre av de to stedene du finner noe videre hettemåker på denne tiden av året.
Dette gjorde Sindre noe med og fant igjen dyret på kvelden den 23.
Julaften morgen var luringen igjen forduftet så vi måtte innta julematen med uforrettet sak.
1. juledag derimot kom det telefon fra PK om at nå var den på plass og den spiser brød!



Stor stas. Vi fikk sett den, matet den litt og gitt fargering til en av de få hettemåkene med stålring som holder til der nede. Så måtte vi løpe til nok en selskapsrunde. Det er travle tider.
2. juledag var satt av til utendørsaktiviteter. Vi begynte med et svaneoppdrag på Kadettangen (mer om dette i neste regulære parkblogg), og jobbet oss innover. Det tok litt tid, det lå svaner alle steder som måtte leses av. 23 stk med fargering fant vi! Da vi kom til Frognerkilen ringte Sindre og lurte veldig på hvor vi var hen. Fikk litt følelsen av at han synes vi var på feil sted…
Vel på plass på Honørbrygga var det bare å rigge seg til. Måka lå på vannet og ventet. Snipp, snapp, trylle, trylle og fuglen var i pose! Lille tassen.

Trodde dette var en mellomting mellom fiske- og hettemåke, men der tok jeg feil. 250 gram er ikke mye.


Men ut fra hva vi kan lese oss til i Gulls og hos BTO er alle mål ganske normale for en hunn i sin første vinter.

Det trengs veldig mye fotoutstyr for å dokumentere en fugl selv i hånden.

Legg merke til den tålmodige gjengen i bakgrunnen. Det er maken og ungene til hun som ble avlivet på Nesodden tidligere i høst. Ungene ville så veldig gjerne ha sånne fine ringer de også. Vi vil ikke ha ord på oss for å la en god sjanse gå fra oss, så vips hadde vi ordnet opp med to av dem også.

Hva mer kan man ønske seg av en solnedgang i hovedstaden?

lørdag 24. desember 2011

Måkeåret 2011 Sildemåke

Sildemåkeåret har vært litt blandet. En del av hekkeholmene sto ikke helt til forventningen så totalt ble det bare 74 pullus. 25 i Oslo, 12 i Bærum. En ekstra økt i Asker med 37 gjør at vi ikke skammer oss alt for stygt.
Av disse har tre fra Oslo reist til Spania og Portugal.
Tre av Bærumsfuglene er sett, først to i Nansenparken på Fornebu, hvor den ene er sett i England senere. Sistemann har vært en tur opp til Langvannet i Lørenskog.

Litt mer elegant enn den overvintrende klumpen i bakgrunnen.

Fra Asker har vi fått melding på syv unger. Den første som død noen km inn i landet. Videre har vi en til Hirtshals og en til Nederland. J9VJ tok turen via Suffolk i Englang og er siden sett nord i Portugal. De to siste er sett i Spania, på fyllinga i Madrid og i Malaga.
Dette gir funn i seks land det, på bare syv fugl! Vi så faktisk ingen av de pullusmerkede slengende rundt i byen før avreise.

Kartet viser alle avlesninger uavhengig av alder ved merking. 

Etter at voksenfuglene reiser til syden blir mange av ungfuglene hengende igjen og vi la litt ekstra i å få tak i dem i september. 40 1k merket sier vi oss rimelig fornøyd med. Fire av disse er merket i Lørenskog, resten i Oslo. Disse som er over de vanskeligste første ukene pleier det å være ganske god gjenfunnsprosent på.

J9UT har fått en bonusskive som takk for oppmøtet på skråplanet på Operaen.

Hvis vi trekker fra lokale bevegelser i byen og opp til Langvannet har vi bare fått noe på to. Litt mindre enn ventet, men vinteren er lang. Vi håper veldig det kommer hyggelige beskjeder fra Marokko utover vinteren!



Voksenfugl har det bare blitt fem stykker av. Alle i Oslo. Ingen av disse hadde stålring fra før.
Bare en har vi fått høre noe om så langt. Fra Mauritania! 4900 km er det litt tak i!

Her kan det være greit å få byttet ut litt.


Enda så mye vi synes vi er og leter er det luringer som unnslipper våre blikk. Via Ringmerkings Sentralen har vi fått vite at en voksen fugl med oransje ring med påskriften LH3T den 14. mai var innom Østensjøvannet. Fuglen ble merket av en ytterst aktiv gjeng i London 12. september 2009.



Du verden så spennende dette skal bli om noen år når vi får på et par generasjoner til og disse vender tilbake!

fredag 23. desember 2011

Måkeåret 2011 Fiskemåke

Fiskemåkene i hovedstaden er ikke helt som i andre byer, der de løper de mellom beina på deg som duer. Her må en og en overlistes.


Det har vi klart med 39 flygende fugl og hele 13 unger. 3 av disse er et ekte bykull på et tak på Løren.

Noen av de som ble merket i april har vi sett igjen i byen over sommeren og et par henger litt i Frognerparken. Vi har bare fått to funn fra utlandet.

JYL2 fikk ring på Akershuskaia i januar og ble lest av i Hirtshals 19. november.

Den andre, JEP0, ble merket på Rådhusplassen i april og er sett rett utenfor Leeds i slutten av november. De skal mao ikke til Nederland alle sammen.

Vi har bare fått tak i en fiskemåke som allerede hadde ring.

5133023 hang rundt i Bjørvika og gikk på et av kneipbrødtriksene. Hun fikk stålringen sin som pullus på Revlingen i Østfold tilbake i 1999.

Litt overraskende helt på tampen av året har vi funnet en dueforing med få gråmåker og mange fiskemåker! Dette ser lovende ut. Så langt har vi plukket opp syv stykker! Det er ganske mange i hovedstadsmålestokk.



I mangel av noen passende egen kategori putter vi inn den syvende måkearten vi merket i år her.

Håndfanget krykkje på Kadettangen.

torsdag 22. desember 2011

Måkeåret 2011 Svartbak

Alle som har vært innom denne bloggen det siste året har fått med seg driver noen av oss og sysler litt med måker. Måker i fjorden, på kaia, langs elven og i parkene.
Disse innleggene dreier seg oftere om hva vi har gjort de siste dagene enn om helheten. Det har vi tenkt til å pynte på må med 5 litt oppsummerende innlegg om årets måkebegivenheter i Oslo og Akershus.


Innenfor OAs genser har vi merket relativt få svartbak i år. 5 pullus og 6 flygende fanter.
I tillegg fant vi to småttinger på Nakkholmen i juni. Begge disse har vi sett igjen og begge har blitt helt gråmåke! Begge to!

Litt trist for han fjonballen som artsbestemte dem.

Av de fem ekte bakkene som var store nok til å få fargering har vi fått tilbakemelding på to. Det er omtrent som forventet. Begge merket på Ytre Vassholmen.


JH585 er lest av både august og i oktober i Hirtshals. Der sjekkes havnen daglig for fargemerkede måker.
JH584 er lest av to ganger i oktober i IJmuiden i Nederland. Og utenfor Haag nå 19. desember.


Av de som ble merket som flygedyktige vet vi at JH501 ble funnent død på merkestedet tre dager senere. Det var nok en grunn til at den så lett lot seg fange.

JP237 derimot er stadig på bødskivejakt på Aker Brygge.



I denne groveste måkekategorien er det på sin plass og minne om den aller første måka vi merket i år.

Det er alltid hyggelig å mate småfuglene.

Polarmåka holdt seg i fjorden en periode og ble sett flere ganger frem til 13. mars.

fredag 16. desember 2011

Klasebomber

De er mange, og de fleste eksploderer når du tar på dem. Jeg snakker heldigvis ikke om de ordentlige, men om vår alles kjære blåmeis (og andre meiser).

Tidligere har jeg nevnt at det var hektisk, spesielt siste ferieuke i år, men da var det reising, lange dager og på-tå-hev (i egen hage) for å hindre nabokattene i å få et lett måltid som gjorde meg sliten.

Nå var det mengder av meis ved Øyeren 29. oktober og 26. november som var årsaken. Allerede ved åpning av nettene ble det hørt mye fugl i nærheten, og etter 3-4 minutter var det ca. 30 fugl i nettet inkludert kontroller første gangen. (Kvelden før ble også noen fugler ringmerket). Andre gangen viste det seg ved opptelling at det i løpet av kort tid var kommet 50 fugl i nettet, noen fløy faktisk i mens fugl ble plukket, noe jeg ikke kan huske blåmeis har gjort før.

Da skjønte jeg hvorfor man på Revtangen måtte stenge nettene p.g.a. blåmeisene, for det måtte jeg også gjøre nå. Etter vel 1/2 times pause (26. nov) valgte jeg å prøve litt til, og i løpet av halvannen time var nesten 30 flere fugler fanget, et antall som også er over god fangst på en vanlig hel dag der.

Resultat Øyeren disse 3 dagene
Flaggspett 1
Rødstrupe 1
Løvmeis 3
Granmeis 1
Svartmeis 1
Blåmeis 58
Kjøttmeis 37
Pilfink 3
Grønnfink 1
Gråsisik 1
Sum107

De andre helgene i november merket jeg fugl i egen hage.
Resultat Sagdalen
Rødstrupe 1
Blåmeis 37
Kjøttmeis 26
Skjære 3
Gråspurv 3
Pilfink 9
Dompap 2
Sum81

Neste lyd fra meg kommer nok litt ut på nyåret, sikkert med, som vanlig, klaging over lite fugl i egen hage og mye blåmeis ved Øyeren.

GOD JUL!

mandag 5. desember 2011

Parkblogg ukene 46, 47 og 48.

Nå er det mye å fortelle om! Ikke at vi har fått gjort så mange sprell, men det renner inn tilbakemeldinger på det vi har gjort tidligere. Og det er jo litt av motivasjonen?

Men litt ute har vi vært. I går for eksempel var vi en tur på Kadettangen. Der svømte det en krykkje og spiste brød sammen med gråmåkene. Ikke minst Urbpopgjengen i Bergen vet hva som skjer når man har med seg Morten Helberg på tur. Litt tålmodighet og en laang arm ut i vannet og vips fikk vi prøvd oss på noe nytt og spennende!

Håndfanget krykkje i Bærum er ikke hverdagskost!


Etter dette ville ikke måkene leke med oss mer og vi dro videre til Engervannet. Godt med måker, en del merket som pullus på øyene i sommer og J2008. Hun er merket som pullus i Mandal i 1990! Fikk fargering der nede i juni 2010, sett der den sommeren. Siden er hun bare sett her inne. Sterk av en voksen fugl. Den som leter, den finner.
Resten av dagen ble mest rot, på alle de faste godplassene sto måkene på taket og lo av oss. Merkelige dyr.

Men det er mange andre enn oss der ute og leter. Sindre har for eksempel funnet en gråmåke ved Langvannet i Lørenskog som ble merket med bare stålring i Arendal i 2009. Den burde vi få pyntet litt på og se hvor den finner på og slå seg ned når den blir kjønnsmoden.
Andre veien har vi fått vite via Ringmerkingsentralen at en av sildemåkene som ble merket på Alv i 2009 er lest av i mai i år på søplefyllingen i Tampre i Finland! Sånt skjer, men det er ikke ofte.

Vi har fått en hel bunt meldinger om mer normale trekkretninger på sildemåke. Endelig har det kommet noe på et par av byfuglene også. Kjenner at det er helt greit at alle timene bryggelangs med mye folk kaster litt av seg. J8RK ble fanget i Frognerparken og er nå på fyllinga i Madrid og J6UT som ble merket på Rådhusplassen har tatt veien til Malaga.
Samme sted er J8VK som sammen med J7VE, lurte seg unna reven på Bleikøykalven.


J4UT, som ble merket som en gjeng ikke flygedyktige etternølere på Selskjær i Paddehavet i august, har tatt turen til Càdis. Sør Spania er vist attraktivt. J1VH fra Vassholmen har derimot ikke kommet seg lengre enn til Dartford i England. Ennå.

En annen luring er J2N6 fra Sjursøya.

Nå har’n stukket til Apeldoorn i Nederland uten å vise seg frem her i byen først. Den slags overraskelser kan vi like.

Det er i ferd med å ta seg opp generelt på hettemåkefronten, men det må nok bli litt frost i den britiske bondemandens jorde for at vi virkelig skal få noe. Men J0J5 har tatt turen fra Frognerparken til WWT Slimbridge ganske langt sør vest i England. Ikke veldig overraskende har også 2A00 vendt tilbake til merkestedet.

Vi har faktisk fått noe på en fiskemåke også. Her er trekk-mønsteret litt mer utydelig. Merket på Akershuskaia i januar og avlest i Hirtshals nå!

Gråmåkene gjør ikke så veldig mye rart, men vi har ny utreiserekord igjen! J3783 fra Vassholmen er på tur til tidligere nevnte Hirtshals! Nå er det nok mye fugl i den havnen, men det hjelper at samme mannen nå har sjekket måkebein der over 400 dager i strekk! Og funnet fargeringer hver dag! Skulle noen vi kjenner derimot holde seg i Esbjerg, eller Sandefjord for den sak skyld, er det stor mulighet for at de aldri oppdages. For de er på de rareste steder. J3801 ble for eksempel funnet død på Økern i forrige uke og var ikke sett siden merking.
Igjen, de er der, man må bare lete.

Ikke så eksotisk, men han stokkandrikken her har flyttet seg fra Treschowsbro ved Akerselven og ut til Solvikbukta på Høvik.

Vi har mengder lignende bilder av anderinger som er langt mer trofaste mot vinteroppholdstedet enn dette.

Resultat
Knoppsvane 2+1
Kanadagås 1
Stokkand 11
Gråmåke 11+2
Krykkje 1
Bydue 4
Sum30+3

Ettermonteringene er en lokal ungsvane, 1k gråmåke nummer to fra Revlingen i Østfold og nok en 3k fra Bleikøykalven 2009 (en vi har lest av stålringen på et par ganger allerede i høst).

onsdag 23. november 2011

Finsk gråsisik

Gråsisik 3k+ M

05. april 2010 fikk denne gråsisiken påsatt ring i Turku, Finland. Drøye ni måneder og 70 mil senere (15.07.2011) dukket den opp i nettet på Hjerkinn.


Vis Gråsisik Turku - Hjerkinn i et større kart

onsdag 16. november 2011

Parkblogg ukene 43, 44 og 45.

Nye tre uker har gått og det er på tide med en oppdatering av hva som har skjedd i parkene og langs bryggene. Artsutvalget er i ferd med å stabilisere seg på vinternivå. Det går mest i knoppsvaner og gråmåker. Når temperaturen nå har falt litt er det på tide å få litt mer fart i stokkandfangsten.
I hverdagen ser vi at gråmåker som fikk fargering sist vinter dukker opp igjen og noen avlesninger kommer sigende inn fra omverdenen. Det er i helgene det meste har foregått.

Svanene roter rundt noe alvorlig. Paret innerst i Bunnefjorden har for eksempel tatt med seg to av årets fem unger opp til Lørenskog! Vi har besøkt dem og merket en av ungene. De tre gjenværende vet vi ingen ting om. En har fargering og en er polsk, så de bør la seg kjenne igjen. De er ikke i Sandvika eller rundt Fornebu. Der har vi lett og moppet opp et par andre på veien. I Østensjøvannet er mye som det pleier. Men av ungene i sydenden har nå 4 av 4 ringer! Resten er kjedelig lite opptatt av brød. I samme slengen fikk vi omsider begynt på en ny serie med fargeringer til hvitkinngjessene.

Si velkommen til BAA!

Videre har svanene i Holmendammen og Smedstadammen gjort flygeøvelser. Vi har fått ymse meldinger om både grå og hvite svaner i veikanter, på jernbaneskinner, ned gjennom grantrær og hos veterinæren. På ymse vis har det meste løst seg. Ved siste opptelling mangler bare den ene grå, umerkede ungen fra Holmendammen. Nytt kaos er ventet nå når den første isen har lagt seg på dammene.

Sist søndag hadde vi med oss Christoffer fra Drammen for å innvie ham i gråmåkefangstens edle kunst. Det ble en hyggelig og svært variert dag. Ikke alt virket etter boka. For eksempel ville ikke måkene på Kadettangen snakke med oss etter dette:

Det er enkelte som aldri kan begrense seg…

Men det ble fugl. Aker Brygge er et rart sted. Der kan de tas for hånd så lett som bare det. På Rådhusplassen setter de ikke beina unner seg i det hele tatt lenger. Merkelig.
Litt fart var det oppe ved Treschows bro også. Mye folk og vi fikk fremvist opptil flere ender i hånden. Noen ringer fikk vi lest av i samme slengen. Han som går rundt og napper alle buksebenet etter brød er merket av PK samme sted i 2008. Den ringen vi ikke dro kjensel på og håpet at var utenbys fra ble satt på av Torben nede på Vaterland i forbindelse med ringmerkingskurset i 2009.

Noen gjenfunn har også kommet vår vei fra Sentralen.
En grågås merket 30. juli 2008 ved Østensjøvannet ble skutt nord Frankriket 13. oktober.
En stokkand merket på Kuba i januar 2010 dro ikke så langt. Han ble skutt ved Skjælholmene i Bunnefjorden dagen før.
Vi har også fått tilbakemelding på de hettemåkene vi leste av eller fanget i vår. Lett varierende i alder, fra 3-21 år gamle. Den eldste ble merket som 1k nær Cambridge 9.desember 1989! Det var god grunn til at denne ringen var så slitt.
Andre veien har vi fått melding om at en hettemåke som av alle ting gikk i et mistnett når vi fanget gråspurv på Olaf Ryes plass 10. april 2010 er lest av i Den Burg på Texel, Nederland. Luringen ble lest av i Oslo i vår også, men unngikk helt å få på seg en fargering.
Det hadde jo vært så mye enklere. Stjerne eksempelt på at det virker er en voksen sildemåke som kom litt for nærme Morten i Frognerparken 17. april. Nå ble den lest av på en fiskebåt utenfor Mauritania! Det er drøyt 4900 km!

Det virker som hettemåkene våre nå er i ferd med å oppsøke mer urbane områder. Det har kommet et par meldinger fra England og Mortenutferdstrang har egenhendig lest av en av ungene fra Ulsrudvann ved Fredrikborg Slottsø nord for København.

J8N1 sammen med en danskmerket artsfrende.

Som alltid er gråmåkene litt mer kortreis. Men J3817 fra Alv er førstemann ut av byen, lest av i Porsgrunn sist uke! Det er 139 km.


Vinter, men litt krydder fikk vi tak i før de stakk sydover:

Knoppsvane 4+1
Hvitkinngås 2
Stokkand 6
Sildemåke 1
Gråmåke 12
Bydue 8

mandag 7. november 2011

Carsten iverksetter en gammel plan. Del 5.

Kanskje ikke så veldig gammel, men motivert av forrige vinters innlegg om sidensvans og dertil inspeksjon av herlighetene har det nå vært tid for sidensvansfangst i egen hage.

Nett ble bestilt i sommer og rognebær ble høstet i september før trosten tok dem. John Martin og jeg hadde en veldig hyggelig og produktiv kveld sammen med Jon og Arnkjell og fikk laget ruser. Ikke etter en mystisk amerikansk tegning, men sammen med de som faktisk får det til under norske forhold.
Naturvernforbundets CD med lyd hadde man selvfølgelig fra før.

 Dette ser vel bra ut?

Neida, neida, neida.
Første forsøk førte til et par svarttrost og kjøttmeis. Drittfugl i stormasket nett. Det føles litt som første gangen man plukker fugl. Alt er bare rot. Det enkleste er å glemme alle plukketriksene man kan og bare tyte dem ut gjennom en maske.
Senere på dagen var en liten svansegjeng forbi. De stoppet opp på lyden, tullet litt med noen epler som ikke hadde falt ned, lekte fluesnappere og stakk. Topp stemning...

Forrige helg ble det forsøkt begge dager fra morgen til kveld. Lørdag oppdaget fin liten flokk på ca 20 fugl lyden. Men tror du de ville ha bærene? Neida, neida, neida.

Denne liten teite cotoneaster saken derimot, den skulle de ha.

Da var det bare å hive seg rundt og slenge opp det første og beste nettet man fant. Det måtte dessverre bli et 6m småfuglnett, men tre av gutta klarte å havne i det like vel!


Noen timer senere kom sannelig førstemann tilbake. Han ble sluppet mens flokken var tilstede, men hadde tydelig vis kommet bort fra dem. Nå røk han rett i det stormaskede garnet og var meget enklere å pille ut. Puttet ham inn i rusa som lokkefugl for de andre, men etter 20 minutter i fortvilet ensomhet orket jeg ikke se på ham lenger og lot ham fyke videre til et hyggeligere sted.

Søndagen kjørte jeg samme opplegg uten å se noe gøy fra nord i det hele tatt.
6 m nettet derimot plukket inn litt meis. Morsomst var det med et toppmeispar jeg merket 7. mars 2009. De fikk de flotte ringene 8H00001 og 2 og er innom og viser dem frem et par ganger i året. Midt i villastrøket!

Denne helgen gikk mest til svanefangst og annet tøys. Nettene sto bare åpne et par timer søndag kveld. Tror den unge spurvehaukhunnen som hang der i tussmørket fikk seg en overraskelse på jakt etter kveldsmat!

Mulig jeg fremdeles gjør et eller annet feil. Vi får gjøre som samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa, halda fram og søga informasjon.
Da jeg ikke helt stoler på Senterpartiet har jeg snakket med Jon et par ganger underveis. Han kjører samme opplegget som før og har merket 500 så langt i høst. Ein spør seg.


fredag 4. november 2011

Ringmerking i Klåstadkilen 2011


Jeg flyttet ned til Klåstadkilen, midt mellom Sandefjord og Larvik på sein høsten i fjor. Et fuglerikt område. For eksempel i år er det så langt observert 189 fuglearter her, og rundt 238 arter totalt. Området består av grunne våtmarksområder omkranset av et takrør belte, jordbrukslandskap (korn åkre), frodige åkerkanter og små skoger med edelløvskog og blandingsskog.


I høst ville jeg prøve ut ringmerking her, blant annet for å teste ut merkepotensialet i området, samt hva som rører seg i kratt og siv her på denne årstiden. Merking ble derfor satt i gang i slutten av juli. Noen få nett ble satt opp i åkerkanten, og et nett ble satt opp i takrøret innenfor det vernede området etter å ha innhentet tillatelse fra Fylkesmannen i Vestfold.

Hauksanger merket 31 august.

Merke aktiviteten ble veldig sporadisk, grunnet vær, andre gjøremål osv. De fleste fuglene ble merket i august. Det ble bare brukt lyd på trepiplerke. Stedet viste seg å være svært produktivt. Mengden fugl var såpass stor at det ikke var forsvarlig å ha særlig mange nett i bruk. Til tross for relativt få timer alt i alt, ble det totale merkeantallet 1564 fordelt på 42 arter. Av spesielle arter merket kan nevnes, dvergfalk, hauksanger og rosenfink. Til tross for at det stort sett ble merket i åkerkanten, ble antallet acrocephalus bra, med 9 sivsanger, 15 myrsanger og 69 rørsanger. Konklusjon etter sesong avslutning er at her er det mulig å merke mange tusen fugl om man er nok folk, har nok nett osv.

Av fremmed kontroller ble det en på sivsanger. Det har også allerede kommet et gjenfunn på rørsanger:

SIVSANGER Acrocephalus schoenobaenus
Merket: Vassmyra, Mandal, Vest-Agder 19.08.2009 kl. 07:00.
Kontrollert: Klåstadkilen, Larvik, Vestfold 29.07.2011 kl. 06:00.
Distanse: 194 km. Tid: 1 år, 11 måneder og 10 dager.

RØRSANGER Acrocephalus scirpaceus
Merket: Klåstadkilen, Larvik, Vestfold 09.08.2011 kl. 08:00.
Kontrollert: Smukkevatnet, Time, Rogaland 25.08.2011 kl. 07:00.
Distanse: 262 km. Tid: 16 dager.


Rosenfink merket 10 september.

Listen over merkeantallet fra Klåstadkilen i år inneholder også noen merkinger fra foringsplass:

Ringmerking i Klåstadkilen 2011
Dvergfalk 1
Flaggspett 1
Låvesvale 1
Trepiplerke 38
Gjerdesmett 2
Jernspurv 13
Rødstrupe 17
Nattergal 3
Blåstrupe 2
Rødstjert 1
Svarttrost 3
Måltrost 1
Rødvingetrost 1
Sivsanger 9
Myrsanger 15
Rørsanger 69
Hauksanger 1
Møller 12
Tornsanger 61
Hagesanger 10
Munk 16
Gransanger 21
Løvsanger 587
Svarthvit fluesnapper 1
Løvmeis 5
Blåmeis 79
Kjøttmeis 122
Spettmeis 6
Tornskate 3
Gråspurv 4
Pilfink 194
Bokfink 6
Bjørkefink 1
Grønnfink 157
Grønnsisik 12
Tornirisk 1
Brunsisik 1
Rosenfink 1
Dompap 3
Kjernebiter 3
Gulspurv 24
Sivspurv 56
Sum1564


Sivsanger

onsdag 2. november 2011

Lome hoster opp edder og galle.

Nå har det skjedd igjen. Menneskenes skjødesløshet og uvettighet har tatt livet av enda en av svanene våre. En reproduserende, tøff dame i sin beste alder.

En iskald marskveld på isen utenfor Akershuskaia.

Vi har ikke veldig lang historikk på henne. Faktisk bare et snaut år. Men fargeringen har vist seg uhyre effektiv og vi har fort fått vite mye om hva hun har drevet med. Vi tror hun tidligere har hekket på Bleikøykalven. Der fikk de hekkingen sin spolert av rev i fjor. Vi fant eggene slengende rundt over et stort område rundt reiret. Det er mulig de så gjorde et mislykket forsøk til, i Bjørvika. Ute på Sukkerbiten.

I vinter valgte de å bli i en isdekket og næringsfattig indre fjord. Pendlene mellom Vippetangen, øyene, Lysaker og Nesoddtangen. Da havnevesenet lekte isbryter i april fikk hun seg en skikkelig skvis mellom isflak og bryggekanten. Da trodde jeg vi hadde mistet henne. Hun var søkk vekk, vi så bare hannen alene frem til dette bildet dukket opp på ringmerking.no:

Tatt inne på byggeplassen på Tjuvholmen 19. juli.

Rimelig sen klekking. Tilsammenligning hadde paret i sydenden av Østensjøvannet ungene på vannet allerede 4. juni. Normalen ligger et sted midt i mellom.
Siden har de hengt rundt som en klassisk familie med mor, far og fem unger langs brygger og øyer og lekt Houdini med oss hver gang vi har vært på utkikk etter ungene for merking.

Ca 18. oktober gjorde de noe dumt. De svømte oppover Akerselven til Vaterland. Det har vist seg før å være drepen, bokstavelig talt, for svaner. Denne gangen var det ikke matolje, men såpe utslipp! (Litt motsridene meldinger, men fant ikke såperester, men det skummet og luktet såpe lang vei.) Det har omtrent den samme virkningen på den vannavstøtende effekten i fjærene som olje har. Hvem som fikk på seg hvor mye har vi ikke fått brakt på det rene. Noen sier unger, noen sier voksne. Det har vært meldt om svaner på Operataket som har nektet å gå på vannet. Gjett hvorfor vannfugl helst vil stå på land?

Så ble det stille og vi har lett etter dem. Litt urovekkende å se en voksen med bare en unge i Bjørvika. Eller det blir rapportert en voksen med bare fire unger ved Aker Brygge.

I går fikk jeg telefon om at det sto en svane på en parkeringsplass på Oksvald på Nesodden. Flere hadde forsøk å jage den på vannet, men den ville ikke. Før vi fikk tatt kontakt med noen av de fastboende hadde en barmhjertig sjel ringt viltnemda. De hadde ikke overraskende brukt sin tunge veterinærkunnskap til å avgjøre at fuglen så ”litt syk ut” og løst hele problemet etter børsepipemetoden! Det kan hende jeg tar feil, kanskje er det flere momenter i denne historien jeg har oppfattet feil, men en mistanke sier meg at vedkommende kan mer om rådyr enn fugl.

Litt syk og man fortjener velfersstatens barmhjertighet?
Fantastisk! Kunne man ikke gitt henne en sjanse? Med de vennlige temperaturene vi har nå og litt støtteforing kunne hun vel fått 14 dager på seg? At en svane på en parkeringsplass ved en småbåthavn i november er et stort problem er mer enn hva jeg kan begripe.

Når fuglen først er død er jeg veldig spent på om rette vedkommende klarer å melde dette til Stavanger Museum.


Som en ren inkurie ble også en av hvitkinngjessene også avlivet i går. Jeg har flere ganger tidligere nevnt at vi søpler til naturen til skade for alle de andre som bor der. Bare fordi vi ikke gidder å ta med oss skrotet vårt hjem.

Så stygt kan det bli.

AHP har lenge gått med noe tauverk rundt det ene benet. Dette har selvfølgelig strammet seg og ført til store problemer. Nå hadde det gått så langt at han var for avkreftet til å fly. Denne gangen er jeg helt enig i at avliving er riktigere enn å la ham sulte i hjel når resten av flokken reiser sydover.


At vi aldri kan lære å ta vare på verden rundt oss! Vi burde skamme oss alle sammen!

tirsdag 25. oktober 2011

Parkblogg ukene 40, 41 og 42.

Det er ugjenkallelig høst. Det er langt mellom sildemåkene i byen. Værgudene og mengden lys etter arbeidstid har også gjort sitt til at det av og til blir innedager.

Svanegjengen på Kadettangen hadde ikke fått alt for mye mat før vi kom denne søndagen!

Gråmåkene står for det meste av den daglige underholdningen. Fremdeles dukker det opp unger av året vi ikke har sett tidligere. En annen øvelse er avlesninger av stålringer. Brød og telelinse er saliggjørende. Vi har funnet en god gjeng merket i 2009 og en fra 2006. John Sandøy har sågar lest av en 3k med svensk ring! Vi har mao litt å jakte på. Det er langt nyttigere å få tak i fugl vi vet noe om, enn en hvilken som helst ungfugl som kan komme fra hvorsomhelst. Men vi ser fort når vi prøver at jo gråere de er, jo lurer er de. Jakten på individer med fiskesene og annet tull pågår fremdeles.

Denne lille kroken så ikke ut til å være plagsom, men det ville den blitt.

Vi ser også at flere av hettemåkene med stålring som ble nevnt i forrige parkblogg er borte. Eller gjemmer seg. Noen av dem var merket på sensommeren, så det kan jo tenkes de bare var på gjennomreise.

En av de unge gråmåkene vi faget inn, også nevnt i forrige blogg, har vi fått vite at er merket på Revlingen i Østfold.
Vi har også fått svar på to av de utenlandsmerkede hettemåkene fra i sommer. Den ene med nederlandsk ring var merket i Amsterdam som 2k i mars 2010 og en engelsk var merket som voksen i Aberdeen i 1999. Ikke så overraskende, det er flere av våre fugler som er sett på begge disse stedene.

Litt mer fart er det i sildemåkene. Det er jo litt av moroa. En av de få vi merket på Bleikøykalven klarte å lure reven og er nå i Portugal! Likeså en fra Asker.

J9VJ klarte til og med å bli lest av på veien nedover! Afrika neste.

Det drypper inn litt avlesninger av annet også. En av sommer hettemåkene fra Akeselven er i Hirtshals og en svartbak fra Vassholmen har funnet veien helt til nord Frankrike. Særlig lenger reiser de normalt ikke.

Svanene i Smedstaddammen har vi nå full kontroll på. I Holmendammen er ting på gang, men vi har fremdeles ikke klart å avsløre identiteten til hunnen. Paret i sydenden av Østensjøvannet har nå bare fire unger. Tre av dem har ring. Det er bedre enn på mange år. De øvrige svanene der oppe er ikke så på hugget, men vi vet hvem noen av dem er.
Parene i fjorden sliter vi mer med. Den ene dagen er de tamme som fy, for så å forsvinne totalt i flere uker!

Ikke-hekkerne på Kadettangen har som nevnt fått en dose brød og ringer. En del var umerket, men en av ungene fra Smedstad i 2009 har plutselig dukket opp. Den ble sist sett i Fredrikstad i april 2010. Sånt er gøy.

Det har vært meldt om en Svartehavsmåke på Rolvstangen. Denne har vi lett etter mange ganger uten videre resultat.
Generelt har vi vært en del på farten. Sist søndag for eksempel tok vi runden ut til Drøbak, tunnell under fjorden og ørten stopp innover i Hurum, Røyken og Asker. 3 mann, nesten 9 timer og 3 fugl merket! Men vi fikk skikkelig god oversikt over svaneparene!

Ungene til 94B og 95B er pysete!

Trøstemåke på Holmen.

Resultat
Knoppsvane 9+1
Grågås 1
Kanadagås 1
Stokkand 2
Hettemåke 5
Fiskemåke 4
Sildemåke 1
Gråmåke 7+2
Svartbak 2
Bydue 1
Kråke 1
Sum34