mandag 5. desember 2011

Parkblogg ukene 46, 47 og 48.

Nå er det mye å fortelle om! Ikke at vi har fått gjort så mange sprell, men det renner inn tilbakemeldinger på det vi har gjort tidligere. Og det er jo litt av motivasjonen?

Men litt ute har vi vært. I går for eksempel var vi en tur på Kadettangen. Der svømte det en krykkje og spiste brød sammen med gråmåkene. Ikke minst Urbpopgjengen i Bergen vet hva som skjer når man har med seg Morten Helberg på tur. Litt tålmodighet og en laang arm ut i vannet og vips fikk vi prøvd oss på noe nytt og spennende!

Håndfanget krykkje i Bærum er ikke hverdagskost!


Etter dette ville ikke måkene leke med oss mer og vi dro videre til Engervannet. Godt med måker, en del merket som pullus på øyene i sommer og J2008. Hun er merket som pullus i Mandal i 1990! Fikk fargering der nede i juni 2010, sett der den sommeren. Siden er hun bare sett her inne. Sterk av en voksen fugl. Den som leter, den finner.
Resten av dagen ble mest rot, på alle de faste godplassene sto måkene på taket og lo av oss. Merkelige dyr.

Men det er mange andre enn oss der ute og leter. Sindre har for eksempel funnet en gråmåke ved Langvannet i Lørenskog som ble merket med bare stålring i Arendal i 2009. Den burde vi få pyntet litt på og se hvor den finner på og slå seg ned når den blir kjønnsmoden.
Andre veien har vi fått vite via Ringmerkingsentralen at en av sildemåkene som ble merket på Alv i 2009 er lest av i mai i år på søplefyllingen i Tampre i Finland! Sånt skjer, men det er ikke ofte.

Vi har fått en hel bunt meldinger om mer normale trekkretninger på sildemåke. Endelig har det kommet noe på et par av byfuglene også. Kjenner at det er helt greit at alle timene bryggelangs med mye folk kaster litt av seg. J8RK ble fanget i Frognerparken og er nå på fyllinga i Madrid og J6UT som ble merket på Rådhusplassen har tatt veien til Malaga.
Samme sted er J8VK som sammen med J7VE, lurte seg unna reven på Bleikøykalven.


J4UT, som ble merket som en gjeng ikke flygedyktige etternølere på Selskjær i Paddehavet i august, har tatt turen til Càdis. Sør Spania er vist attraktivt. J1VH fra Vassholmen har derimot ikke kommet seg lengre enn til Dartford i England. Ennå.

En annen luring er J2N6 fra Sjursøya.

Nå har’n stukket til Apeldoorn i Nederland uten å vise seg frem her i byen først. Den slags overraskelser kan vi like.

Det er i ferd med å ta seg opp generelt på hettemåkefronten, men det må nok bli litt frost i den britiske bondemandens jorde for at vi virkelig skal få noe. Men J0J5 har tatt turen fra Frognerparken til WWT Slimbridge ganske langt sør vest i England. Ikke veldig overraskende har også 2A00 vendt tilbake til merkestedet.

Vi har faktisk fått noe på en fiskemåke også. Her er trekk-mønsteret litt mer utydelig. Merket på Akershuskaia i januar og avlest i Hirtshals nå!

Gråmåkene gjør ikke så veldig mye rart, men vi har ny utreiserekord igjen! J3783 fra Vassholmen er på tur til tidligere nevnte Hirtshals! Nå er det nok mye fugl i den havnen, men det hjelper at samme mannen nå har sjekket måkebein der over 400 dager i strekk! Og funnet fargeringer hver dag! Skulle noen vi kjenner derimot holde seg i Esbjerg, eller Sandefjord for den sak skyld, er det stor mulighet for at de aldri oppdages. For de er på de rareste steder. J3801 ble for eksempel funnet død på Økern i forrige uke og var ikke sett siden merking.
Igjen, de er der, man må bare lete.

Ikke så eksotisk, men han stokkandrikken her har flyttet seg fra Treschowsbro ved Akerselven og ut til Solvikbukta på Høvik.

Vi har mengder lignende bilder av anderinger som er langt mer trofaste mot vinteroppholdstedet enn dette.

Resultat
Knoppsvane 2+1
Kanadagås 1
Stokkand 11
Gråmåke 11+2
Krykkje 1
Bydue 4
Sum30+3

Ettermonteringene er en lokal ungsvane, 1k gråmåke nummer to fra Revlingen i Østfold og nok en 3k fra Bleikøykalven 2009 (en vi har lest av stålringen på et par ganger allerede i høst).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar