lørdag 31. desember 2011

Parkblogg ukene 49, 50, 51 og 52.

Det mest spennende som har skjedd denne perioden kom ut i en spontanblogg her forleden. Derfor lot vi det like godt gå året ut før vi tok neste regulære oppdatering fra parkene.
Rundt forbi er det bevegelser å spore. Det dukker fremdeles opp voksne måker vi ikke har sett siden i vår. Den 10. fant vi også helt plutselig 3 unger fra øyene i Bærum som vi ikke hadde sett siden merking. Godt spredt fra Østensjøvannet via Akerselven til Holmenbukta i Asker!
Samme dagen så vi at 4261158 fra Skjælholmen er fremdeles på farten. Lest av i fin form på Operataket.

J3338 er det nærmeste vi har kommet en hvit måke hittil i vinter.

Vi har i perioden fått tilbake melding på ytterligere to sildemåker som har reist til Spania. De er allerede nevnt i Måkeåretinnlegget fra julaften. De videre skriveriene her har stoppet opp litt, men planen er å ha noe om de to siste artene om ikke så lenge.

Svanene er godt i gang med å samle seg i Sandvika. Der dukker det opp de rareste ting. 76E for eksempel. Det er en av tre unger fra innerst i Bunnefjorden som foreldrene forlot i oktober. Sammen med denne er en veldig lik sak som inntil nylig ikke har hatt ring. Vi tror dette er et søsken. Den siste, den polske, i kullet har vi ikke sett noe til. En annen som har dukket opp i Sandvika er 89A. Han ble merket i Horten i februar og har ikke latt høre fra seg siden.

Familien fra Holmendammen har vært innom, men fant vist ikke stedet attraktivt nok og har reist videre. Alle ungene fra Smestddammen derimot har slått seg til. De dukket ikke opp i samlet flokk, men en og en. Godt vi hadde orden på den allerede før de ble jaget. Foreldrene ligger igjen oppe i dammen. En av ungene fra samme sted i 2009 har hengt litt rundt i byen i sommer. Sett blant annet i Østensjøvannet. Der har hun nå omsider fått utlevert en fargering også.

Ikke bare fikk hun fargering, hun ble veid og målt også.

Den faste familien i sørenden er på farten. Først forsvant tre unger. Så dro de voksne. Ingen av disse har vi hørt noe om så langt. Sistemann derimot ble værende helt til isen la seg. Nå prøver han å bli venner med parene i fjorden uten helt å lykkes. Vi blir kjempeoverrasket om han om ikke så lenge dukker opp i Sandvika!

Som nevnt har vi vært der og kikket etter dem noen ganger. 20. desember så vi at 33C hadde fått en tull med fiskesene rundt beinet. (Hun ble merket som 1k i november i fjor i Drøbak. Lå ved Kadettagen hele vinteren.) Erfaringen sier at dette ender med at det strammer seg og foten går i stykker om det ikke fjernes. 2. juledag gjorde vi et forsøk. Det skulle vise seg å ikke være så enkelt når man har 30 brødsultne svaner og man bare vil ha den som ligger aller bakerst og bare kan svømme med et bein. Men etter en del brød og ratting fikk vi henne heldigvis opp på brygga.

Ikke bra

Litt bedre.

Svineriet gikk en runde rundt halsen, over en vinge for så å låse foten opp på ryggen. Hun må ha vært skikkelig handikapet. Ikke så mye av dette var synlig. De har forbausende tett og velorganisert fjærdrakt. Lurt vi var to, fire hender er ofte nyttig. Ikke satt hun videre pris på klåingen vår heller.

Hele stuntet forgikk med et stigende antall publikum. Nok en grunn til å være to. Men vi fikk applaus for innsatsen da hun ble sluppet! Men har vi noe tillit igjen der ute nå?

Gjess har det ikke vært skrevet så mye om i det siste. Normalt får vi ikke så alt for mye fra Nederland før jul. Men ADS er lest av ved Anjum i Friesland ikke langt unna der han ble sett i november 2008.
BA20228 har også reist til Nederland. Til Makkum. Det var ikke så lurt, for der lå en jeger og ventet. Ble merket som unge innerst i Frognerkilen i juni 2008.

Antallet ble faktisk et fint hakk høyere enn forventet.

Uke 48-52
Knoppsvane 5+2
Stokkand 15
Sothøne 2
Svartehavsmåke 1
Hettemåke 0+1
Fiskemåke 8
Gråmåke 21+1
Bydue 21
Sum73+4


Takk for maten og takk for i år!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar