fredag 21. mai 2010

Heldagsjobb.

20. mai de siste tre årene har Friluftsetaten vært rundt på øyene i fjorden og punktert hvitkinngåsegg som et bestandsregulerende tiltak. Når det nå en gang foretas en så kraftig forstyrrelse i sjøfuglkoloniene har vi fått muligheten til å fange inn litt gjess på selve hekkeplassen. De er noen fightere og forsvarer normalt reiret meget kraftig.
Litt bifangst blir det også hvert år. Kråkeunger, tjeld, kanadagås og sånt jeg liker:) Tok oss tid til å ta inn litt ekstra med ærfugl i år for å få tatt blodprøver av dem for Zoologisk Museum.

Det er frodig og flott på øyene i år!

Men skinnet bedrar. Jordrottene har underminert store områder så føttene forsvinner stadig i alle retninger. Verre var det at vi fant 8-10 døde voksne fugler inne på selve Bleikøya. Og nesten ingen reir med egg. Bare i kanadagåsreir i en dyp kløft var det to egg. Enn så lenge, vi fant synderen også; rødrev! Ikke bra for sjøfugl. Den har nok vært noen raid utover kalven også. Svaneeggene for eksempel ligger å slenger på helt feil steder.

Kjell med hvitkinngås.


Sjefsfanger Morten med ærfugl.

På en av Skjælholmene fant vi en gråmåke som hadde surret seg godt inn i noe fiskesene. ”Heldigvis” også over vingen så den ravet rundt som mobbeoffer mellom territoriene. Morten fikk hovet ham inn, senen klippet vekk og alle delene funksjonssjekket og funnet i orden. Biteredskapen var det heller ingen ting i veien med.
Carsten med en blomsterbukett som ikke ble med hjem til fruen.

Kryssfostring er det sikkert mange som har hørt om. Her er noen eksempler på hvordan sjøfuglene eksperimenterer med dette:

Ærfuglegg i måkereir.


Måkeegg i ærfuglreir.


Ærfuglegg i hvitkinnreir.


Stormåkeeggene er så like at jeg ikke ser forskjell på dem. Har en anelse om at foreldrene ikke gjør det heller.
Forvirrende?

Totalt nymerket vi:
Kanadagås 3
Hvitkinngås 25
Gråmåke 1
Kråke 2

I tillegg satt vi plastring på 6 hvitkinngjess som hadde stålring fra tidligere.
Vi brukte også en del tid på å lese av de som allerede er merket. Dette førte til ikke mindre enn 92 kontroller! Slikt blir det litt papirarbeid av.


Oppdatering:
Det kom et knippe bilder fra Morten dumpende inn i mailboksen min. Synes et par av dem fortjener å bli publisert.
Sterk kost. Ikke ante jeg at den grimasen betyr kjempekonsentrert!


Disse stiller også i konkurransen vårens vakreste.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar