fredag 5. oktober 2012

Carsten iverksetter en gammel plan. Del 6.

Eller bare viderefører de beste av disse.
I slutten av september de siste årene har jeg brukt en kveld i skogen etter perleugle. Det blir aldri så mange at det gjør noe, men det er ganske så stas å få lov til å oppleve disse småtrollene i hånden.
I år drøyde det inn i denne uken før været og timeplanen tillot en utflukt.


Sannelig virket det ikke denne gangen også. Det ble med en som kom allerede i løpet av den første halvtimen. Bildene i dårlig lys yter dem sjelden full rettferdighet.


Selv på bilde ser vi to generasjoner håndsvingfjær. To av disse er tydelig mørker enn resten. Disse, og den utenfor, var også synlig mindre slitt. Kanskje ikke overraskende at dette ikke er en årsunge. De har neppe produsert mye på Østlandet i år.

Opplegget er veldig enkelt. To 9 m nett i vinkel. Har forsøkt med stormasket uglenett, men der får de hodet gjennom og de er utrolig vonde å få ut igjen. Virker som det er noe med kraniet og øyehulene. Denne gangen gikk jeg for trostenett. Der er det i det minste litt mer å gå seg fast i enn i de vandlige småfuglnettene. Som lydkilde bruker jeg en enkel oppladbar PAL radio og en billig MP3 spiller fra Clas el.
Det er spådd opphold flere dager fremmover og det er svinnende måne. Gå ut og prøv da vel!


I samme slengen kan vi ta med den planen som heter ”det finnes alltid en mulighet der ut for den som har øynene med seg.”
Forleden ble jeg sittende lenge på jobben og svingte kort nedom Bjørvika bare for å se litt svinnende utelys på hjemveien. Ikke overraskende gikk det en merket grågås på gresstripen mellom Akerselva og Operaen. En litt rar en, går fint, men ser småfull ut når den løper. Merket i 2008 og kan jo være gammel som alle haugene.
Men denne kvelden var de to. I farten så jeg at den andre hadde tofarget nebb. Sånt må sjekkes ut!

En ung kortnebbgås.

Brød skjønte den lite av. Bare tråkket på det og ble forvirret når grågåsa plukket i det. Gresskanten var derimot fristende og full av kløver. Enden på visa , etter en del ratting, venting, håping og pressing fikk jeg tak i dyret! Urbpopgås.

Vær alltid forberet på at det er noen der ute som vil!

1 kommentar:

  1. Ja, det er morsomt å fange perleugler i høstnatta! Jeg fanget 2 på hytta i Hedalen, Valdres på lørdagskvelden (6/10), 950 moh. Brukte et vanlig 9 meters småfuglnett. Fanget en på samme sted for to år siden (8/10).

    SvarSlett