mandag 22. oktober 2012

Carsten roter i arkivet. Del 1.

Nå har det vært stille en stund. Vi diller nå med noe solsikke og meis, men det er vel ikke så spennende å skrive om hver ensete en.
I anledningen av at høstens tre første hvitkinngjess har blitt lest av i Nederland kan vi servere en gåsehistorie som har ligget litt på vent.
B TC holdt mye lengre enn de andre. Hun ble over 20 år gammel! Vi har ikke sett henne i år.

Som en del kanskje husker ble det satset mye på store gjess i OA i på begynnelsen av 90 tallet. Da med halsringer og stor ståhei. Stålringen til en av disse dukket opp nå i vinter.

Følgende anekdote kom på mailen fra Morten Bergan:

Fuglen var en av tre ungfugler som hadde mistet foreldrene sine i 1991, i Drøbaksundområdet et sted. De ble flasket opp på Ødegård gård og ble nok der temmelig vant med mennesker. Så ble de med i halsringprosjektet vårt i OA og satt ut i Hundsund på Fornebu der jeg tenkte de kunne svømme bort til noen artsfrender for felles sommergleder og en tur sydpå til vinteren. Fuglene ble sluppet, men nådde knapt vannet før artsfrendene kom. Bra tenkte jeg, dumt tenkte gåsungene. For det var slett ikke noen vennskapelig stemning i luften. Det var mer en slags moderne variant av den grimme ælling. De ble umiddelbart jaget bort, først forfjamset rundt omkring i sundet før de omsider ble jaget vekk for alltid, og til et lystig liv i fjorden - trodde jeg. Menneskevant som de var, i dagene som fulgte gjorde de derimot furore i Oslo sentrum og ble omsider innsamlet av politiet på henholdsvis Aker brygge og Karl Johans gate. Siden det var nytteløst å sette dem ut i fjorden, der de bare hadde fiender og ikke frender, ble de fraktet tilbake til Ødegården hvor de tilbrakte resten av sommeren. De var smarte nok til å stikke av da vinteren kom og har tydeligvis funnet veien til Danmark. Der sluttet meldingene - inntil denne dansken altså skulle lage gressplen. Hehe.

Moralen er å ikke inkludere menneskeoppvartete individer i noe halsringprosjekt.

Det er jo bare 26km mellom Ribe og Varde så jeg tipper den døde der vinteren 1991-92. Mon tro hvordan det gikk med de to andre vennene dens?

Morten


Av annet gåsenytt kan det meddeles at bare én grågås skutt under jakta så langt i år. Raringen som tasset rundt i Bjørvika er bragt til veterinær og avlivet. Denne gangen var nok det riktig. Kortnebgåsa derimot har skjønt at i byen er det brød, ikke gress som er mat!    
Og man kan ikke somle med maten når John Martin og de store grå vennene hans er på brygga!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar