torsdag 17. januar 2013

Årets første parkblogg.

Eller årets siste. En del av dette handler om måneden desember. Her kommer en liten oppdatering av hva vi har drevet med i byens parker og brygger den siste tiden. Og litt om hvor de løse fuglene tar veien.

De fleste har vel fått med seg at Hafslund hadde et lite oljeeventyr som endte i Akerselva. Dette har ikke gått så ille som fryktet. Drøyt 10 fugl er avlivet og bare en har hatt ring så langt vi vet. En hann merket ved Sannerbroa i 2011.
På en tur for å kikke på omfanget av utslippet kom vi over denne.

Så lyse raringer må jo rett inn for navngiving og dokumentasjon. Stor gutt på 1300g.

Flere ganger i høst har jeg sett en ung gråmåke som så litt rar ut og hadde litt annerledes matvaner. Store brødbiter ble plukket opp og sluppet ned igjen til fordel for smuler. Midt i desember fikk jeg henne på så nært hold at jeg så at det var fiskesene. Ble tatt inn og forsøkte å vikle av det verste. Fikk ikke vekk det som gikk videre ned i svelget. Vi får håpe det ikke sitter en sluk i enden og at det løser seg opp. Nå er det i det minste mulig å gape skikkelig!

Vi har ikke sett henne siden og er litt spente på hvordan dette har gått.

Det har vært en lang og fin juleferie med masse fridager og ikke alt for utrivelige temperaturer.
Sånt kan for eksempel benyttes til å ta en tur til Fredrikstad for å sjekke svanene. Det ble merket en del i forrige januar og på tide å se om de var tilbake for en ny vinter i elven. Med Sindre og Vemund ble dette en knalltur. Tidvis litt kaldt, en ung svartbakfrøken som bare nesten ville fanges, men masse greie svaner. Den ene fikk vi i samme slengen lettet for noen runder fiskesene. At folk ikke kan rydde opp etter seg!
Litt ender og en sothøne ble det også tid til og en fin bunke avlesninger. Mest originale var gråmåke J2878 som satt på taket av Båthusteateret. Merket som 3k på Vippetangen i februar 2011. Sett i byen og ut til Drøbak frem til mars i fjor, for så og bli bort for oss. Men de er der ute osv…

Sindre har forresten klaget litt over at gråmåkene på Langvannet er litt kjedelige. De ble jo aldri igjen der så han kunne lese dem av. Noen har riktig nok dukket opp i Bjørvika, men onkel Reisende Morten måtte helt til lystbådehavnen ved Kastrup for å finne igjen J4397! Det får vi kalle flink måke.

Første nyttårsdag forsøkte vi oss som vanlige fuglekikkere. Det gikk bra i flere timer uten at vi så noe alt for spennende. Det rykket veldig i fangstgenet da vi fant en gråmåke med bare metallring på Huk. Men det var så ille mye folk og engelske settere at vi flyktet inn til Vaterland. Der fikk vi tak i denne.

En ordentlig snodig sak, vi har siklet på før.
Kan vi en dag vi har alt for lite å gjøre findefinere "normal varasjon hos argentatus"?


Noen jobber veldig konsentrert med dette.

Mens vi andre har det egentlig ganske fint med henda i lomma.

Siste stor-stuntet var etter en brødspisende polarmåke to hyggelige engelskmenn meldte fra utløpet av Engervannet en torsdag ettermiddag. Vår utskremte spion John var innom der et par ganger fredag uten å finne den. Han sjekket videre utover i Asker og Røyken og fant bare et par ordentlig gode gråmåker vi ikke har sett på lenge. J2911 for eksempel ble merket i Horten på den berømte svaneturen i 2010 og var ikke sett i mellomtiden.

Lørdag morgen stilte fire mann og minst 17 brød. Men fant vi dyret? Neida. Ikke i Sandvika, ikke i Bjørvika, langs Akerselven, i Frognerparken, på Rådhusplassen eller alle de mindre bryggene vi besøkte på veien.
Heldigvis holdt vi litt i det som egentlig var den lørdagens plan. Mildværet i julen hadde fått isen i Sandvikselven til å gå opp såpass at vi kunne mate svanene på vestsiden. Greie fugler. 5 merket.

Det synes at det ikke har vært videre god produksjon i fjorden i år.

Helt kort; det er tre grå unger i Sandvika. 07L vet vi at vokste opp i Stordammen i Vollen. 19L merket vi midt i november. Disse er veldig like i fjærdrakten og kan godt være søsken. (Men hvor dro resten av familien?) Siste ungen ble merket nå. En liten frøken som har kommet ganske så kort i fjærfellingen. Jeg tror dette er datter av 02M og 79A som har holdt til i Hundsund i sommer. Den ungen var for liten til å merkes da vi kikket til dem i midten av september!
I sum har indre fjord produsert en knoppsvaneunge i 2012.

Spionen hadde også spionert frem en ringgløs svane på Hvervenbukta som det raskt ble orden på. Nå har det frosset igjen alle steder, Hvervenfuglen har reist til Moss og på Kadettangen må vi stå på en alt for høy brygge og bare ønske oss frem til april.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar