lørdag 2. februar 2013

Årets første merkedag på Lilløyplassen...

Lilløyplassen Naturhus skulle idag arrangere åpent hus for å markere Verdens våtmarksdag (Ett Ramsar arrangement). Vi i ringmerkingsgruppa ble spurt om vi kunne vise ringmerking på dette arrangementet - noe vi som vanlig ikke er vanskelige å be om. Men i motsettning til andre europeiske våtmarker er norske våtmarker noe mer mer tildekket av is på denne datoen - så noen konkret merkeaktivitet på vannfugl var vanskelig å få til.

Gråsisik - Carduelis flammea

Løsningen ble derfor å konsentrere oss om foringsplassen og heller la Terje Bøhler fra NOF Asker og Bærum Lokallag informere om våtmarkene. Så kunne heller vi prate om fugler og ringmerking generelt, samt la ivrige barn få klappe og slippe fugl på foringen.

John Martin lar en ung kar slippe en grønnsisik etter ringmerking...

 Undertegnede var tidlig ute allerede 0730 og etterfylte automater og meiseboller, samt fyrte opp i huset som var heller kjølig (-10 ute kl. 8). Dette var første merkedag på foringen her iår så jeg var litt usikker på hvordan det var med fugl å fange på. Det skulle vise seg at det ikke var noen grunn til bekymring - mye grønnfink, gråsisik og dompap kunne høres rundt i terrenget.

Rett før kl. 9 gikk de første fuglene i nettet og omtrent samtidig dukket ringmerkingsgruppas hoff- fototgraf Inger Johanne Aag opp og holdt meg med selskap til John Martin Mjelde og Terje Bøhler kom i halv tolv tiden. Inger Johanne og undertegende fikk også realisert uttrykket "Reven rasket over isen" idet en sådan kom tuslende over fra storøya til nedsiden av huset...

Når oppsummeringen ble gjort hadde 36 fugl fått ring rundt beinet, i tillegg 4 meisekontroller hvorav den ene blåmeisen var merket over 4,5 år tidligere. Overraskelsen denne dagen var vel egentlig hvor mye dompap som var på foringen - hele 18 fikk ring - kan ikke huske å ha sett så mange der ute på en gang tidligere. I tillegg hadde foringen besøk av en kjernebiter som dessverre ikke ville i nettet denne gangen. Den arten er det også første gangen er nede på foringen om jeg husker rett.Grønnsisik - Carduelis spinus
Dompap - Pyrrhula pyrrhulaIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar