fredag 31. mai 2013

Lang dag på fjorden 2013.


Nok et år har vi fått være med på fjorden når Bymiljøetaten har hatt sin årlige runde med punktering av hvitkinngjess. Vi i denne sammenheng er Mortenbåtføer og undertegnede. Som denne bloggen bærer preg av hadde vi i år med oss egen skjærefotograf i tillegg.
Grunnet tidvis motbydelig nedbørsmengder forrige uke og den sene våren var vi ikke ute før den 24. I motsetning til 20. som normalt. Men det var en knalldag! Lite vind og ikke alt for mye sol. Litt rød blir man jo like vel etter 13 timer på fjorden!

Første kull notert allerede ved Rådhusbrygga.

Da det er rev på Bleikøya ble denne hoppet over i sin helhet. Det går bare et gåsepar og beiter der inne. Første stopp ble Selskjær eller Kaninøya i Paddehavet. Det første som møtte oss der var en ærfugl full av fiskekroker og sene. I andre enden var det flere kroker og en svartbak.
 
 
Huff. Begge ble forsiktig klippet fri, de så hele ut, men litt våte og ikke helt fornøyde. De fikk hver sin ring før de ble sjøsatt. Håper ro og en skikkelig runde fjærstell får dem på vingene igjen. Svartbaken var i det minste i helt normal kondisjon, så det er håp.
Dette ser dessverre ut til å være noe vi finner hvert år. Men de vi får tak i ser ut til å klare seg. Gråmåka vi rullet ut for noen år siden er sett på Operataket og sildemåken vi frigjorde i fjor er tilbake på ganske så nøyaktig på samme sted. Men vi er bare ut en runde i året. Stadig går dette helt galt. Vi har mistet to ordentlig gode hettemåker på Kaffeskjær i år. 16k+ fuglene trenger vi!

Videre var vi over begge Skjælholmene. Fy søren så frodig og fint det er der ute:
 
 
Fangstteamet i arbeid.
 
 Merketeamet.

Mye gås, ikke alle like ivrige på å bli fanget. Og ikke ble det kråkeunger i år. De reirene jeg sjekket var helt klart ikke i bruk.

Gledeligere er det at svaneparet 24C og 35C som de siste 2 årene har mistet reiret sitt til høyvannet på Nordre i år har bygget mye lengre opp på land, på Søndre.

Hit kommer det ikke springflo!

Kjell forsøker å snike til seg en halv brødskive uten å dele!
 
24C kom bort etterpå også når vi spiste lunch på ordentlig. Da hadde vi selvfølgelig noe ekstra i sekken. Gress og tang er jo veldig kjedelig mat for en brødfugl?
 

Måkene er i ferd med å klekke som de skal. Muligens noen dager senere enn de pleier.

Jeg er litt svak for svartbak i alle aldere.

 
Videre er det ikke så mye spesielt å melde. Det har vært rev på Nakkholmen også. Den er vist borte, men gjessene er ikke veldig ivrige etter å legge på nytt. Det er ingen stormåker på Loffen, men fiskemåkene som setter i gang senere enn de andre ser ut til å få til noe.

 Knalldag. Litt lite «morsomme» arter å se, men en steinvender fløy sydover fra Bygdøy i kveldingen. Det er ingen hverdagsart i Oslo.


Totalt satte vi ringer på:
Knoppsvane: Ettermontering av begge på Selskjær som bare hadde stålring
Hvitkinngås: 39 + 3 ettermonteringer
Ærfugl: 4
Svartbak: 1


Pluss en stor bunke fargering avlesninger som vi ikke har fått tolket oss gjennom enda.
En og annen stålring så vi også. En hvitkinn merket som mytende i 2006 og en merket som pullus i 2008 for eksempel. Ingen av dem var sett i mellomtiden!
Det er mye å lære der ute!

2 kommentarer:

  1. Slike heildekkande vinterkarse-engar på kalkøyer i Oslofjorden er nok ikkje like fine sett med botanikerauge ;)

    SvarSlett
  2. De er vel strengt tatt ikke så fine sett med ornitologøyne heller... bortsett fra at kanskje måkeunger mm har litt mer skjul for predatorer... :)

    SvarSlett