mandag 10. august 2009

Praksis på Fornebu


Rørsanger 1k

Høstens første helg med ringmerkingspraksis på Fornebu for vårens teorikursdeltagere er overstått. Tidligere i vår og sommer har mange av dem gått igjennom ungemerking av spurvefugl og måker samt hvitkinngåsmerking.

Tre aspiranter og undertegnede møtte opp klokken seks begge morgenene. Målsetningen var å trene på håndtering av fugl, bestemme art, kjønn og alder og å føre data inn i RingAccess. "Uheldigvis" fikk vi såpass mye fugl på kort tid på lørdag at tid pr. fugl ble liten. Vingemål og annen biometri måtte vi begrense i den travleste perioden. Søndag var det noe roligere. En kraftig byge kom i nitiden og vi ga oss for dagen.

Resultat
Rødstrupe 2
Svarttrost 2
Gråtrost 1
Rørsanger 2
Møller 1
Tornsanger 8
Hagesanger 17
Munk 4
Løvsanger 30
Svarthvit fluesnapper 1
Blåmeis 8
Tornskate 2
Sivspurv 1
Sum79

Oversikt over merketall 2009 på Fornebu ligger på:
http://www.lilloyplassen.net/_tekstsider/_tekstsider2/_rmtallside2009.html

4 kommentarer:

  1. Hvorfor er vi nå sikre på at det er en rørsanger? Jeg tviler ikke på at det er riktig, men vi slet jo litt med den. Var det vingemålet som ble trumfkortet til denne litt irriterende rørmyrsangeren?

    SvarSlett
  2. Jeg synes alltid det er litt vanskelig med å bestemme forskjell på myr- og rørsanger. Er vingemåla passende for begge, må en måle mer: innskjæring, tars, nebblengde og nebbredde og "plusse og dividere" for å få et tall som forhåpentligvis vil passe for en av dem.

    SvarSlett
  3. Hei, her er en liten oppsummering av ID-kriteriene som tilsa at forrige helgs to acro'er var rør- og ikke myrsangere:

    - Vinge: 64 og 63 mm er betydelig under minimum for myrsanger (min. 67 mm)
    - Lengste tertiær = kortere (myr: som regel lengre) enn innerste armsvingfjær
    - Mørke bein i kontrast til gulere såler (myr har lysere strågule bein, mindre kontrast mot såle)
    - klør mørke, myr har lysere
    - manglende hvit øyering og utydelig, buff overøyestripe foran øyet
    - nebbet er langt og slankt med flat panne, myr mer hagesanger-aktig hodeprofil
    - rustbrun overgump i kontrast til øvrig overside (som også har innslag av rust)
    - i tillegg kunne vi sikkert ha regnet ut forholdet mellom vingelengden og innskjæringen (notchen) på 2. håndsvingfjær.

    En del av disse tingene er jo litt subjektive, men det ble litt lettere når man kunne se på bildene i ro og mak hjemme.

    En fin artikkel om aldersbestemmelse av rørsanger er å finne her: http://web.tiscalinet.it/sv2001/cannaiola/cannaiola.htm

    De bruker litt uvante aldersbenenelser i den artikkelen, men forklaring er å finne her: http://www.bto.org/ringing/resources/downloads/agecodes.pdf

    En morsom (!) artikkel om feltbestemmelse av acroer, kan man finne her: http://www.freewebs.com/punkbirder/acroholics.htm

    En bedre (mer nøytral) lyskilde ville vært en fordel inne på Lilløyplassen!

    mvh

    Bjørn Olav

    SvarSlett
  4. Rørmyr er en øvelse for oss som bare tar i noen få hvert år. Svenskene har vesentlig mer myrsanger enn oss og laget ymse sider for å skille artene i hånden. Her er en til som jeg synes fungerer greit: http://www.bingsmarken.se/separation_krang_acsci.htm
    Det er som med sisiker, aldersbestemme først, så art.

    Lyset på ringmerkingsrommet skal jeg gjøre noe med med det aller første. Den gamle lampen og stangen til å henge fugler på skal ned. Nytt lysrør skal opp. Nye fugleposeknagger er oppe. (Det blåste hatter og høns lørdag 29. august så vi fikk ryddet og fikset litt.) Er spent på hvordan dette vil fungere.

    Carsten

    SvarSlett