lørdag 7. august 2010

Augustfjellet del 1

Det er helt korrekt at flere driver med morsomme ting for tiden Carsten :)


Gulerle

Nå er det lenge siden jeg har vært på fjellet i august. Hver måned har sin sjarm og sine fugler. Slutten av juli i fjor var dominert av unge grønnfinker og gråsisiker, men også noen løvsangere og blåstruper. Nå var løvsangere og gråsisiker i stort flertall, men også blåstrupe var godt representert.

Første dagen gikk det mye tid til å se på regnvær. På ettermiddagen lysnet det litt og jeg åpnet nettene. Første runde var rolig. Jeg fikk ikke helt til lyden, men til slutt ble det ufrivillig rødvingetrostlyd. Uten antydning til rødvingetroster i nærheten var tanken at noe lyd er bedre enn ingen lyd. Og det stemte, ca 30 av dagens 42 fugl gikk i nettene i løpet av et kvarter etter at lyden ble satt på. Og så roet det seg før regnet begynte igjen.


Møller

Nytt denne gangen er noen klappfeller som kom i posten fra Canada rett før ferien. De måtte prøves. Kanskje skjæra kunne la seg lure. Ladet fellen med kanelbolle og dekker resten med nyslått gress. Det ga ikke annet resultat enn at linerla spiste ivrig på åtet. Linerla er ikke lett å få i nett, så da kom den minste klappfellen i arbeid. Utløsermekanismen på denne er mye løsere og skal passe til linerle. Den kanelbollen var det tydeligvis noe galt med. Ingen linerle i nærheten. Men så. Mens jeg sitter å merker fugl hører jeg fellen slå igjen. Gråsisiken ble puttet tilbake i posen igjen og jeg jogger rundt huset og beskuer fangsten. En fjellmarkmus... Nytt er også en utvidelse av mistnettene med 18+12 meter i semiåpent terreng litt vekk fra hytta.


Måltrost

Dag to var planen å komme seg tidelig opp og rulle ut nettene. Klokken 11 kom jeg i gang. Og da var det ganske bra trøkk. Ny hyttemerkeart i første runde var en måltrost. Den ble toppet senere på dagen av en ny merkeart for meg; gulerle. Gult er fortsatt kult. Ellers var det løvsanger og gråsisik som dominerte. Dagen ble avsluttet med to nye hyttemerkearter, møller og trepiplerke. Totalen denne dagen ble på 86 som er dagsbeste her. Fortsetter det sånn kan jeg risikere å gå tom for H-ringer.


Bjørkefink

De neste dagene stilner det litt. Noe færre arter og lavere antall. Noen lange kraftige regnskurer gjør fangsttiden kortere, men endelig gir klappfella, som fortsatt var ladet med kanelbolle, uttelling. Hver natt låser jeg fella, men lar bollen bli igjen. Og hver morgen kommer skjæra før jeg har stått opp og forsyner seg. Som tidligere nevnt er dingser gøy og nappvarsler ble følgelig montert på fella. Når alarmen går er jeg raskt på plass og finner en voksen linerlehann under nettet. Siden linerlene "mine" ikke vil gå i mistnett, er det jo hyggelig å kunne få de på annen måte. Selv om skjære var målet. En linerle til går i klappfella og en i nettet.


Venstre: Heipip - Høyre: Trepip

Resultat Hjerkinn 01.-06. august
Trepiplerke 5
Heipiplerke 8
Gulerle 9
Linerle 3
Blåstrupe 41
Rødstjert 2
Måltrost 5
Rødvingetrost 3
Møller 1
Løvsanger 95
Svarthvit fluesnapper 1
Granmeis 2
Kjøttmeis 1
Bokfink 1
Bjørkefink 3
Grønnfink 36
Brunsisik 5
Gråsisik 90
Sum311

2 kommentarer:

  1. Drøyt 300 fugl på 6 dager i regnvær…
    Påfallende mye kjedelig i fangsten også. Ser bare en kjøttmeis!

    Dette er bra jobba!

    SvarSlett
  2. Det ble en kjøttmeis denne uken også :)

    SvarSlett