mandag 2. august 2010

Sesongstart ved Gjersrudtjern.

Nesten helt plutselig var det på tide å benytte seg av at høsten nærmer seg.

Var ute ved Gjersrudtjern en ettermiddag i forrige uke med ljå og fikk ryddet et par av nettgatene. Fanget to helt unge gransangere og kjente at fingrene var litt uvant med å håndtere arter som er mindre enn måke, and og gås.

Tenkte at en oppvarmingsrunde i slutten av juli kunne være fint for å få fin førligheten tilbake på plass. Første nettet var oppe klokken 5 i vakkert merkevær, overskyet og så godt som vindstille. Hadde det vært litt mindre mygg og man hadde husket kopp til kaffen hadde det vært perfekt.
Startet rolig med et par svarttrost og en jernspurv. I det splitter nye 18 m nettet, i en splitter ny nettgate, hang helt alene, en aldeles vakker bøksanger. Splitter ny merkeart!


Elegant type?

Munk er fint. De datt inn stadig vekk. Litt vrient å kjønnsbestemme en del av dem så tidlig. Ikke alle har begynt å myte hodefjær enda


Denne unge damen var en av de greie.

Voksenfugl er det langt mellom på denne tiden av året. Ble faktisk bare seks stykker hele morgenen. Som denne munken.


Den eksponerte delen av fjærene er tydelig bleket.


Ganske sliten i stjerten også. Faktisk mangler det en fjær. Er tuppene fremdeles så spisse at han kan bestemmes til 2k? Burde ikke voksenfjær være rundere?

Etter en velfortjent lunch klokken 8 ble det litt mer fart i sakene. Løvsangerne hadde våknet. Gikk tom for poser allerede etter det første nettet! Fikk dem unna i en fei og ilte ned til det andre og fant minst like mange der. Og en skjære sånn bare for å lage litt liv… Tror ikke den var helt fornøyd med størrelsen på posene mine.
Tungt lastet kom jeg opp til bilen og så at John Martin hadde kommet på besøk. Passet meg helt fint med noen hender til og han virket fornøyd med å få merket arter vi ikke har tatt i på lenge.

Midt oppi alt dette kom jeg litt ut av tellingen. Først når jeg hadde kommet hjem og summert antallene skjønte jeg hvor vellykket denne morgenen hadde vært. 78 fugl er ikke normalen i juli! Faktisk er dette beste dagstotalen der ute med unntak av et grønnfinkstunt på solsikkefrø i oktober.

Fornøyd no.

1 kommentar:

  1. Du verden for en fangst, og gratulerer med bøksangeren som så visst er en elegant type.

    SvarSlett