tirsdag 11. desember 2012

Julebord.

Sist helg var det på tide å besøke Urbpop Bergen igjen. Få skravlet litt, sett på lyse gråmåke lignende fugler og sjekket ut pinnekjøttet fra Voss. De ivrige var i felt allerede fredag formiddag og utover kvelden samlet vi oss hjemme hos Arild Breistøl for å legge de skumleste fangstplaner. Da jeg ankom med ettermiddagsflyet var allerede Finn Jørgensen og Morten på plass. Alf Tor Mjøs kom også tittende innom og det ble snakket litt om måker…

Første post på lørdagsprogrammet var å besøke havnesjefen i Os med familie.

De har fem unger i år og med litt planlegging og lure triks fikk vi plukket inn alle sammen. Kullet er lukket, men moren deres er en luring som ganske fort tok på seg den skeptiske minen. Noe å jobbe med mao!

Det er ikke veldig tett med knoppsvaner i Hordaland, så å følge spredningen av disse ungene kan bli langt mer spennende enn de vi merker på Østlandet. En av ungene fra Os i fjor er på skikkelig kystturne for tiden. Dette kommer det sikkert mer om fra Bergensgutta etter hvert.

Neste stopp Tveitevannet.

Møkkabilde, men noe er veldig annerledes enn i parkene i Oslobyen. Veldig mange av måkene og endene er mye mindre!Litt usikker på hva som skjer her. At Alf Tore og Arild ser på måker er greit. Men driver Finn og velsigner eller tilber anden???Selveste Urbpop Bergen i arbeid. Christian og Arild, brunnakke og fiskemåke.

Nå ble det mye brunnakke. Bildene er faktisk av tre individer. Alle 1k med skoleeksempel på første generasjons stjertfjær med hakk og bar stråle.


Siste stopp på programmet var Byparken. Mye folk, sur vind og litt matleie måker. Fikk kikket litt ekstra på en av disse lyse raringene, lest litt farge- og metallringer før vi kom oss inn i varmen igjen.
Vi fikk fyr i peisen, middagen på kok, Frode Falkenberg dukket opp og vi gikk gjennom en haug usorterte måkebilder fra Marokko. Pinnekjøttet smakte utsøkt, vi snakket mer om måker, åpnet noen flasker til, snakket om ringmerking av måker og enda en gang om bestemmelse og normal variasjon hos måker. Eller egentlig mest hos gråmåke:-)
Vi kom flere ganger til samme konklusjon; her er det en del ting vi ikke vet. Vi må ut å få tak i disse raringene, få tatt en blodprøve og gitt dem en kode så vi forhåpentlig kan følge draktutviklingen deres og gjerne finne ut hvor det blir av dem.

Søndagen var gjengen naturlig nok noe redusert. En stopp ved Tveitevannet ga «bare» en ettermontering (helgens tredje) på en fiskemåke fra 2004 før de gikk lei. Avlesningene var mye de samme som dagen før, med unntak av J0K8, en fiskemåke pullusmerket i Estlasnd i 2010. Fikk fargering i Byparken for et drøyt år siden og holdt seg i Bergen frem til februar. Montro hvor han har vært i sommer?
Byparken var fryktelig full av folk og vandrefalkskremte fugl, så vi tok like godt en sightsing ut i Øygarden. Fantastiske lyngheier, lavt vinterlys og litt måker og havørn.

Da ørnen ikke er veldig ivrig på brød måtte vi nøye oss med å merke gråmåkene.Kjempe takk til Arild som hadde et par av oss boende hjemme og for topp forpleining!

Takk også til resten gjengen for en kjempe helg! Veldig hyggelig og lærerikt og av og til treffes og komme seg ut sammen. Vi bør absolutt få til noe lignende neste år også!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar