søndag 2. desember 2012

Parkblogg for oktober og november.

Nå var det lenge siden vi har meldt noe fra parkene. Det har for lengst blitt mørketid og det skjer veldig lite på ukedagene. Det meste er konsentrert om mer eller mindre organiserte helgeutflukter.
Som her forleden da vi var en runde med Mikalsen og Mikalsen fra Drammen.


For en gang skyld sto svanene klar på stranden og ventet på oss da vi kom. Dressert gjeng! Det var bare å lese av og fange inn de som manglet noe. Første pri var riktig nok 81E. Han hadde noe for mye. Fiskesene. Flere runder rundt undernebbet og tunga godt i lås. Da er det veldig vrient å svelge. Og det er som kjent dumt i lengden. Heldig vis var det ikke noen sluk i enden på dette snøret. Da kunne det ha endt helt dårligere.


Vi har også fått melding om fiskesene på en svaneunge på Bogstad. Ved nærmere inspeksjon fant vi bare familien fra Smestadammen. De kjente oss merkelig nok ikke igjen, og nå har hele bunten fargeringer. Også hunnen som har vært svært skeptisk hver gang vi har spurt det siste halvannet året!
Det har også vaset en haug med kanadagjess der oppe. Og en diger hybrid grågås X kanadagås. Ligner på han vi av og til har sett i Bærumskjærgården og i Bestumkilen. Nå har han fått ring så vi kan være sikrer på hvem vi ser.

Vi har ikke vært spesielt flinke til å ta illustrative bilder fra felten, så vi får bruke det vi har.

Forrige blogginnlegg handlet om ender. Med den milde november vi fikk har de vært svært lite samarbeidsvillige. Vi merket faktisk flere i den kalde perioden i oktober!

Og så var det dette med måker. De har jo også fått litt fokus.
Når det nå har frosset på og det er vrient å finne mark i plenen har fikemåkene begynt å samle seg på Marienlyst. Forleden fant vi et par med fargeringer fra i fjor og en med stålring. Sånt må jaktes på. Det viste seg at fyren ble merket som 1k i Frognerparken i november 2002. Montro hva han har rukket å drive med i mellomtiden?

Dette er en helt annen og langt mer motvillig utgave av arten.


Disse grå har ikke funnet på så veldig mye spennende. Dessverre har vi jo ikke noe videre av fjordens egne årsunger å følge med på. Men en figur Christoffer plukket inn i Sandvika i begynnelsen av august, som meget vel kan være en Bærumsfugl, fant fjorden for trang, reiste sydover og er sett flere ganger på Helgoland! Sånt er litt gøy.
Ikke har det kommet inn noen morsomme ringer utenfra utover det som allerede er meldt. Da får vi ta det vi får. Som denne:

Drøy spove funnet på matleting i Frognerparken.

Vi får håpe det går som med J2902 som fremdeleses er sett i full vigør i oktober.

Metalringene som er i byen er det stort sett John Sandøy som finner. Når vi kommer et par dager senere for å få fatt i figuren gjemmer de seg. Bare på Vaterland har vi fått tak i en. En frøken merket av PK på samme sted i november 1998. Adult mao. Hun er ikke sett i mellomtiden. Er det en fastboende? Eller en som holder sommer lengre nord eller øst?

At hun var kommet noe kortere i svingfjærmytingen enn de andre voksne vi har hatt inne i det siste kan kanskje tyde på det?

Om sildemåkene kan vi si at de reiser sydover. Det mest overraskende er at en av hekkefuglene på Bleikøya er sett på Sicilia! Det er mye lengre øst enn vi er vant til.
Mest moro har vi fått av Urbop Bergen som har vært en runde i Agadir. Der var det veldig mange ringer! Særlig norske. Mest stas for oss fra OA er å se at noen av årets unger har nådd frem og at noen av fjorårets enda holder koken.
Som tidligere nevnt har vi ikke vært noe flinke til å ettermontere fargeringer på alle de sildemåkene som er merket i fjorden tidligere år. Så langt er det bare Jon Evenrud som har fått til dette. Og det viste seg å være riktig fugl, for den skulle også til Agadir!

Helt til slutt. Et tips til alle som lurer på hva de skal gi bort til jul:
http://cardiffringers.blogspot.no/2011/10/investment-opportunity.html
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar