torsdag 21. mai 2009

Trostestunt på Bygdøy...

Da trostene iår er litt mer ivrige med å få avkommet på vingene ble B-kurs gjengens første stunt plutselig igangsatt på Bygdøy. Dette ble dermed starten på den praktiske delen for de som var med på kurset vi holdt i slutten av mars.

Vi møttes ved Dronningberget hvor Johnny og Carsten delte gruppa elegant i to - johnnys gruppe tok for seg Dronningberget og Carsten tok med sin gruppe for å ta for seg sjøsiden ved Oscars hall... Her følger Dronningberggruppens "turreferat"...

Min gruppe gikk altså over Dronningberget - en en flott kolle dekket med tett edelløvskog som jeg har gått over i forbindelse med hekkefugltakseringer på Bygdøy for to år siden. Jeg kjente derfor kollen godt og viste at den inneholder mange flotte hekkeplasser i hulltrær og lignende. Både stær, skogdue, kaie, spetter, meiser og troster m.m. liker denne kollen og tettheten er normalt sett høy.

Vi gikk igjennom forskjellige typiske reirplasseringer for forskjellige arter ettersom vi kom over de - merkelig nok var det ganske lite å finne til å begynne med annet enn gamle og forlatte reir.
Men vi trålte skogen og etter endel god leting begynte vi å komme over litt litt friskere saker, bl.a. kom vi over ett skogduepar, men reiret klarte vi ikke å avsløre. Noen av trærne her er høye og vanskelige å få overblikk over. Vi fant etterhvert ett svarttrost reir med et egg og en merkeklar unge, vår dedikerte klatrer ble sendt opp for å fiske ut ungen av reiret som lå i en åpning i en brukket stamme. Mens denne ble merket oppdaget vi plutselig en trestokk med ett rødstrupe kull ca en meter fra treet hvor vi var ivrig opptatt med merking! Flott - nå var vi sikret at alle kunne få merke fugl!

På tross av at vi fant flere reir av både svarttrost, gråtrost, rødstrupe og ringdue ble det ikke merket flere unger her - enten var det egg, små unger eller tomme/plyndrede reir.

Vi vandret derfor over til Carstens område for å hjelpe til der... Dette området består stort sett av beitemarker med flotte trerekker/holt, perfekt for trost, men der var stort sett ungene for store allerede - dog fikk vi tak i en stor utfløyet gråtrostunge her... regner med at Carsten forteller om sitt område og sin gruppe.

Tja, vi hadde dessverre ikke så mye mer å skryte av. Vi fant fire svarttrost, to ringduer, en grønnfink og en rødvinge på reir. Med egg. Det var noe mindre fugl utover langs skogkantene enn vi hadde ventet.
Mager trøst, men noen av oss fikk sett en hvilende kattugle. Langs veien fra Oskarshall opp til parkeringsplassen hørte vi bøk- og gulsanger og vi fikk løpt inn en gråtrost. Mao, det var ikke alle som fikk prøvd seg. Dessverre.


Flott stunt som oppmuntrer til flere slike aktiviteter! Resultat for vår gruppe : Rødstrupe 6, Svarttrost 1, Gråtrost 1. Pluss en gråtrost fra oss andre.

Og mersmak gav det. Vi kan jo ikke ha bommet helt på tiden når vi fant både egg og store unger?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar