onsdag 30. september 2009

Fornebu 26 og 27 september

Denne helgen bærer preg av at det mest heftige trekket nå har roet seg på Fornebu. Nettene var oppe tidlig begge dagene og lyd ble som vanlig spillt uten den helt store responsen. Både antall og arter var ett stykke fra tidligere helgers tall, og artsutvalget begynner å bli slik det skal være i oktober.
Lørdagen var det endel fugl som beveget seg i terrenget og det var endel trost i lufta. jernspurv (9) og sivspurv (6) var på toppen i nettlommene og fortsatt var det noen rørsangere (4) som surret rundt i sivet. Høstens tredje gjerdesmett gjorde dagen for noen, men ikke noe uvanlig ellers.

Søndagen var om mulig enda mer stille - litt trost var det i luften, likeså var det mye heipiplerker, men kun en av piplerkene rotet seg i nettet. Vi prøvde å lure inn 3 fasaner i heisnettet før vi stengte, men på det tidspunktet hadde det begynt å blåse friskt og vi fikk en stri tørn med å få ut bjørkeblader ut av nettet.

Kursdeltagerne fikk også en fin test på hvor viktig det er å følge med nettene og hvor høyt nederste lomme henger når man fanger i sivet.Høyvannet ble nok litt høyere enn vi tenkte på når vi gikk nest siste runde, men flaksen var på vår side - ingen fugl gikk i den nederste lommen...

Det at det var såpass stille på søndagen gjorde at vi kunne bruke litt tid på besøkende som kom innom Lilløyplassen. Flere ville oppleve fugl på nært hold og barn fikk slippe fugler som vi hadde merket. Ylva, Brage og Eivind fikk opplæring på hvordan de skulle holde fuglene og dette klarte de helt fint! En fin opplevelse å få med seg på søndagsturen!


Resultat fra de to dagene
Heipiplerke 1
Gjerdesmett 1
Jernspurv 13
Rødstrupe 2
Svarttrost 1
Rørsanger 4
Munk 2
Gransanger 7
Blåmeis 7
Kjøttmeis 1
Grønnfink 1
Gulspurv 2
Sivspurv 10
Sum52

4 kommentarer:

 1. Takk for noen trivelige dager!
  I går var jeg ved Østensjøvannet en tur og fikk fotografert ringene til tre fugler:

  Grågås: BA 20238
  Grågås: BA 20242

  Ung stor spraglete måke: J 1267 og ..A 31717
  Denne fuglen hadde vondt i en vinge, men den var heldigvis flyvedyktig.

  Har selvsagt bilder av både fuglene og ringene hvis det skulle være av interesse.

  SvarSlett
 2. Kan du sende meg bilde av måka (for art)? Fargeringer kan meldes til http://www.ringmerking.no/cr/

  Generelt for fargeringer er det lurt å huske på farge på ring og tekst. Med bilde slipper du jo å tenke på dette ;-). Noen ganger er det viktig å ta med på hvilket bein ringene sitter.

  Gjessene har jeg lagt inn for deg

  SvarSlett
 3. Lome tar skylden for disse to også. Begge er merket som voksne ved vannet 15. juni i fjor.
  Måker med kode som begynner med J er norske. A og fem siffer var ukjent for meg. Har du funnet ut noe om den?

  SvarSlett
 4. Det er en gråmåke som ble merket i Mandal 06.07.2009 Ringnummer er FA31717

  SvarSlett