lørdag 10. juli 2010

Årets fugl

velges hvert år av NOF.
I år falt valget på sandsvale. I begrunnelsen står det blant annet at "den har lenge blitt stemoderlig behandlet". Det gjelder også denne ringmerkingsgruppens innsats. I arkivet fant vi hele tre merkede sandsvaler, med ca 10 års mellomrom!


Arten går kraftig tilbake mange steder i Europa og vi har manglende kunnskap om populasjonen i Norge. Vi håper ringmerking kan være et redskap for å hjelpe på dette. Ikke at de fem vi fikk tak i er det helt utslagsgivende på antall-siden, men vi velger å måle dem i prosent av tidligere innsats :)

Carsten og jeg har lenge snakket om å merke sandsvalene på Fornebu. Ihvertfall så lenge de har holdt til på Storøya. Av en eller annen grunn skjer det ikke av seg selv, men i dag fikk vi endelig spent opp et nett ved kolonien. Strålende solskinn er ikke det beste været for nettfangst. Linerla satt seg på toppsnoren og et par unge steinskvetter hoppet på bakken under og ved siden av. Sandsvalene lurte seg over og ut på sidene. Virker sannelig som de ser ganske godt...


Etter litt justering av plasseringen fikk vi lurt i et par stykker. Litt venting og vips hadde vi tre til. For å ikke forstyrre unødig, stoppet vi etter det. Får vi ånden over oss håper vi å få tatt en runde til når ungene er på sine første flyturer.

Dagens resultat ble fire hunner og en hann. Alle voksne.

1 kommentar:

  1. Dette er første gangen jeg har sett sandsvalen så nært og fint, og du verden så fin den er!!

    Forstår godt at du ikke hadde tid til de små svermerne i dag. Håper det kommer fler av dem i løpet av morgendagen. I kveld var det fortsatt bare tre.

    SvarSlett