torsdag 22. juli 2010

Mytende gjess 2010Årets fangst av mytende hvitkinngjess foregikk 21. juli i Frognerkilen, som vanlig. 15 personer dukket opp for å hjelpe til med å lure/lede gjessene inn i rusa, som er en liten nettinginnhegning på noen kvadratmeter. Variert bakgrunn på de oppmøtte, en reporter fra NRK radio, fotografer, ringmerkere, andre fuglefolk og to fra Naturvernforbundet i Østfold. Alle som ville fikk prøve seg på å håndtere disse litt større fuglene. For de som før hadde mest erfaring med skadet fugl, blant annet fra Full City-katastrofen i Langesund, så det var hyggelig å kunne tilby dem friske og høyst viljesterke fugler!

Gjessene (foran) på vei inn i rusa.

Det startet dårlig da en liten guttunge jagde gjessene rundt med en kjepp. Arbeidet med å få dem opp på land gikk forsåvidt greit, men sakte. Og den største delen av flokken ville absolutt ikke opp. Til slutt måtte vi godta at vi ikke kunne få alle, og starte avskjæring av retrettmuligheten til vannet.

Gåsefanger Trine overleverer til ringmerker Thor-Erik

Å lede gjessene går greit når man er mange. De går pent og rolig i samlet flokk så lenge vi er like rolige. Vel inne i innhegningen er det bare å plukke dem opp og servere til ringmerkerne.

Her har John Martin vist hvordan man ikke holder en hvitkinngås.

Noen var merket fra før og de ble avlest og tatt blodprøve av. Resten fikk en stålring samt en grå plastring med bokstavkode i svart skrift.En av grunnene til at de får plastringer i tillegg til stålring, er at disse er lette å lese av uten å måtte fange inn fuglene. Skulle du se en av disse hvitkinngjessene på din vei, vil vi gjerne at du registrerer dem på ringmerking.no/cr. Her får du umiddelbart tilbakemelding om hvor og når den er merket og tidligere avlest.

Og her demonstrerer Terje hvordan man ikke holder en hvitkinngås.

Resultat:
13 var merket med stålring og plastring fra før.
1 var merket med kun stålring og fikk plastring.
16 var umerket og fikk både stålring og plastring.

Og som i fjor var hettemåken med dansk plastring VA76 på plass.

Og så var vi ferdige for denne gang.

Alle foto I.J. Aag

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar