onsdag 6. april 2011

6. April en milepel?

To store glis, Torbjørn Kornstad som begynner å bli en dreven ringmerker, og meg selv( I bakgrunnen) 2 flotte Kjernebitere (i forgrunnen.) Torbjørn smiler selv om han har blitt lurt til å stikke hånda ned i posen og fått kjenne hvordan et nebb som er konstruert til å knuse kirsebærsteiner kjennes ut!En ting som er helt umulig når en er student, det er å sitte inne å lese når fuglene kvitrer ute, derfor ble det litt ringmerking istedenfor i dag. Det ga uventa gode resultater, så gode at jeg synes det var verd et blogginnlegg.
For å foregripe begivenhetene litt så ble det altså 18 arter fordelt på 81 fugler på en dag :o)

For å begynne med det vanlige var det selvfølgelig litt blåmeis og litt kjøttmeis, en av blåmeisene hadde fått ring allerede i September så den har overlevd vintern med ring på, godt jobba :o)

Grønnfinken er på fremmasj, og bjørkefinken er på vei forbi. Bokfinken er ikke vond å be, flest hanner, men hunnene kommer vel litt etterhvertt. En forvilla pilfink stakk turen innom, den burde strengt tatt holde seg nede i byggefeltet, men kunne liksom ikke være strengere enn at den fikk ring. Rødstrupe og svarttrost var tidlig oppe, og er et flott krydder i hverdagen. Svarttrosten kan jo fort gi noen spennende kontroller også. En enslig stillits stakk innom nettet, skjønner godt hvorfor denne vakre fuglen enkelte steder blir fanget inn og solgt som burfugl. Dompap er det fortsatt et jevnt tilsig av, men begynner å bli litt kontroller, noe som tyder på at de har slått seg mer til ro for våren. Forrsten en med østlig lyd, kanskje en invandrer?

Èn svartmeis fikk ring i dag, det er et stykke mellom hver gang, siden de er forholdsvis stasjonære. Nummer 09 stakk innom ,noe den har gjort med jevne mellomrom siden den fikk ring i september. Spettmeisen nummer 64 fikk også ring i september, og sammen med 62 og 69
Har den sørget for at snitt kontrollprosent av spettmeis merket på Frydenhaug (9 stk.) er på over 250% Flaggspetten Astrid stakk innom, hun holder nok på å etablere et reir sammen med Bjarne. Astrid og Bjarne er forøvrig oppkalt etter mine vordende svigerforeldre.

Utpå dagen ble det litt roligere, og det passet seg å sette på en spiller, det resulterte i 3 fuglekonger, utrolige skapninger, bittesmå, litt hissige typer, tenk at en sånn en kan overvintre, eller enda verre; trekke sørover.

Så var det dagens høydare: Kjernebiter. Historien er som følger, vi hadde akkurat skjekket nettet, og skulle til å ta oss en kaffekopp, da jeg tenkte at vi kunne se over en gang til i tilfelle det skulle ha gått i en meis. Det skulle vise seg at det hadde gått i Kjernebiter, bare 10 minutter etter forrige skjekk mens vi satt 20 meter unna og merka fugler. Og ikke nok med det, det var 3 stykker på en gang. Og som det ikke skulle være nok, ble det 2 til litt senere på dagen også. Altså 5 Kjernebitere på en dag, det er i overkant av hva en stakkars totning kan klare...

Det er ikke så vanskelig å se forskjell på hunn og hann på Kjernebiter, men alder er omtrent umulig.


Et sikkert skilletegn mellom hunn og hann, er at hannen er blååglinsende på armsvingfjærene, mens hunnen er askegrå. Pene er de uansett.


Her er oversikten over i dag, kan ikke fatte at universitetet legger opp til eksamener og innleveringsdatoer sånn midt under trekket.

Art
Merkinger
Kontroller
Total
Svarttrost
4
0
4
Fuglekonge
3
0
3
Dompap
8
5
13
Gulspurv
3
0
3
Rødstrupe
2
0
2
Bokfink
6
0
6
Kjøttmeis
8
6
14
Bjørkefink
3
0
3
Grønnfink
8
0
8
Grønnsisik
7
1
8
Svartmeis
1
1
2
Kjernebiter
5
0
5
Blåmeis
3
3
6
Pilfink
1
0
1
Spettmeis
0
1
1
Flaggspett
0
1
1
Stillits
1
0
1
Totalt
63
18
81

En kjempedag fått gjort ingenting av det som skulle vært gjort, og massevis av det en har lyst til å gjøre!!!


2 kommentarer:

  1. Takke seg til en skikkelig kontorjobb.
    Drive ute på den måten i sol, kuling og hardtbitende finker. Det er det godt å slippe!

    Bra jobba!

    SvarSlett
  2. ..Og tolv nye kjernebitere no sist onsdag (13. april). Veldig artig!

    SvarSlett