tirsdag 20. september 2011

Fjellfanter

Dette fjellet til John Martin har jeg hørt mye om. Nå en helg i september bød det seg plutselig en mulighet til å være med oppover og ta det i nærmere øyensyn.
Naiv som jeg er trodde jeg høst på fjellet var en fargerik greie. Ikke i år. Alt har regnet bort. Var stort sett ikke løv igjen på noen ting. Men morener, stein og lav fant vi mye av! Dovre har helt annerledes fjell enn jeg er vant til. Tøffe greier.
Fugl fant vi heller ikke så mye av. Det var stort sett ganske tomt i terrenget. Men med CD-spiller, solsikkefrø og nye nett i 4,5 m høyde ble det litt å fikle med hver morgen.


Men det ble aldri bråhektisk.


Formiddagene ble brukt til ymse turer. Vi hadde faktisk oppholdsvær og så godt som vindstille tre hele dager! Småfugl og vadere var helt forduftet. Kongeørn på stokkandjakt, myrhauk over Fokstumyra og varslere på flere steder var vel de morsomste. En varsler på 1400 m.o.h. var overraskende. Det var påfallende lite gråsisik. På hele turen så vi under ti stykker. Litt pattedyr, men lite gnagere. Rødrev, hare, røyskatt, rein, elg og moskus.

Forhistoriske rare greier.

Den kvelden vi kom opp så vi kort en hornugle som jaktet bak uthuset. Montro om den lot seg fange med lyd? To mann, nok dingser og nok plass brukte ca en time på å få tak i denne:

Voksen hunn.

De neste kveldene forsøkte vi med perleugle- og jorduglelyd uten respons.
Spurveuglelyd i skumringen derimot gav denne:


Ung hann.

Fascinerende hvor forskjellige ansiktstegninger de har. Dette var ny merkeart for oss begge. Vi pleier å få til sånn passe rettferdig opplegg.

En munk, en flaggspett og to svartmeiser ble i tillegg til hornuglene nye hyttearter.

Hjerkinn 08. - 11. september
Hornugle2
Trepiplerke1
Heipiplerke1
Jernspurv46
Rødstrupe10
Rødstjert1
Svarttrost1
Gråtrost1
Måltrost1
Rødvingetrost1
Munk1
Gransanger8
Løvsanger3
Granmeis2
Svartmeis2
Blåmeis1
Kjøttmeis8
Bokfink6
Bjørkefink4
Grønnfink31
Sivspurv3
Sum134


Bra sted, bra tur!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar