mandag 23. januar 2012

Svaning i Østfold

Etter en fin tur til Vestfold forrige helg uten overdrevne mengder svaner, fant Morten og jeg ut at Østfold var moden for en liten ekspedisjon. Artsobservasjoner kunne fortelle om spredte smågrupper med svaner, men ingen store samlinger. Lørdag var snøkaosdag, men søndag var vi klare i sol og fint vær.

I Fredrikstad kunne vi skimte en håndfull svaner i elva. Med høye bryggekanter overalt var første oppgave å finne et sted i nærheten av svanene der vi kunne få tak i dem uten for mye bry. Og på den andre siden var det et sted som virket lovende.

Ferdigpyntet og fortsatt sultne

Det viste seg å være et glimrende sted! Du vet det blir bra når svanene kommer løpende opp av vannet for å møte deg. Fem fikk umiddelbart ring og det var minst like mange som sto og så på oss. Av alle ting dukket en kajakkpadler opp og lagde panikk i flokken. Da er det ikke annet å gjøre enn å flytte på seg. Litt lenger bort kunne vi hente opp fem nye. Ulempen var en bratt og isete trapp med stri strøm nedenfor. Litt lei av urasjonell fangst var tiden inne for å besøke Hvalerøyene.

God stemning

Hvaler strålte i frost og snø. Svaner var det litt av overalt, men de aller fleste hadde ikke helt skjønt dette med brød. Noen få ble det likevel. Og ytterst på Skjærhalden dukket en svanefamilie på seks opp. Etter litt om og men, og en varm lunsj, var alle utenom en oppsatt med fargering.

Svanefacebook

Tilbake til utgangspunktet i Fredrikstad var situasjonen bedre enn forventet. Ca 28 svaner sto klare. Halvparten på land. Denne gangen fikk vi plassert bilen på merkeplassen for å kunne merke i fred. Ingen hadde husket å fortelle svanene at de skulle holde seg på utsiden av bilen. De kom like gjerne rundt for å nappe oss i buksebaken i håp om mer mat.

Litt amatørmessig, men vi hadde faktisk trodd at 31 fargeringer skulle holde. Det er med lett rødme jeg må innrømme at de siste fem bare fikk metallring. Selvfølgelig ble de målt og veid de også og forhåpentligvis treffer vi på dem senere og kan ettermontere fargering. Til slutt var vi også tomme for stålringer. Det var egentlig greit, for den siste svanen ville ikke ha. Og det var blitt mørkt.

Totalt ble det 36 fugl. 12 2k og resten eldre. Fire fikk ettermontert fargering. To av disse var merket i Fredrikstad muligens i forbindelse med oljeutslippet i 2006. Av de to andre var én lokalmerket på Hvaler og én var merket i Moss sist vinter.

3 kommentarer:

  1. Da må jeg vel en tur nedover til Østfold for å lese av ringer der også.

    SvarSlett
  2. Vi fant ikke en eneste svart fargering på turen, men nå burde det være mulig å finne noen :)

    SvarSlett