mandag 16. januar 2012

Svaning i Vestfold

For snart et år siden var vi en tur i Horten og kikket på svanene. Sist helg var det tid for en oppfølgingstur. Som de fleste har oppdaget er denne vinter ganske annerledes enn den forrige. Det er ikke is noe annet sted enn på fortau og parkeringsplasser og svanene ligger mer spredt.


Dette er fra februar i fjor.

Nå lå det 5 stokkender der.

Dette var vi klar over og søkområdet ble utvidet en hel del. Målet var å finne igjen flest mulig. Det ble med én! Men han stilte gladlig opp og veier nå 1,5 kg mer enn i fjor!
(Av 18 fugl har vi gjennom året fått avlesning på tre individer lokalt og en har slått seg til i Sandvika. Dette er noe færre enn forventet.)

Vi startet i Holmestrand. Der fant vi en skeptisk voksen svane som ikke ville vise oss noe mer av stålringen sin enn Stavanger Museum. Lite matnyttig, det er derfor vi vil ha på noe mer. Ungfuglen som hang rundt var mye greiere. Det var også 2k svartbaken på lyktestolpen. Ferdig merket av Christoffer sist sommer. Kortreist, men det er i seg selv interessant når de aller fleste vi får melding om er i Danmark.

Videre rundt Horten fikk vi ikke til noe mer fornuftig enn den nevnte reveiingen. Da vi kjørte like godt ned til Rosanes og fikk et raskt glimt av rødfotanda vi misset ved forrigebesøk. Her var det heller ikke noen svaner så vi lunchet litt langs kanalen i Tønsberg og delte et par brød med måkene. Masse umerkede gråmåker. Først etter 15 minutter dukket det opp en ring. J3816. Kjempegøy.

Merket på Alv som pullus og ikke sett siden!

Til det kjedsommelige kommer jeg til å gnage om at de er der, de må bare letes litt etter.

Neste stopp på listen var Melsomvik. Der var det den typen svaner vi liker. 5 av 7 ble raskt og greit plukket inn. En knøtt liten hunn hadde til vår store glede ring allerede. Merket på Sjøbadet i Moss som voksen i mars 2010.


Sånn apropos Moss skjer det fine ting der om dagen. Gutta har fått sitt eget knippe med fargeringer, så nå setter de like godt på begge ringene samtidig! Det sparer oss for en del dobbeltarbeid.

Lett rådville om hva som var lurt kjørte vi til Sandefjord. Der fant vi bare veldig mette fugl og PK. Det var ordentlig mørkt som om natten før vi hadde skravlet fra oss og satte nesen hjemover.

Knalldag selv om det ikke ble merket alt for mange fugl.

Resultatet ble:
Knoppsvane 5+1
Gråmåke 3
2 svaner og 2 måker avlest
2 gullbrød og mye kaffe

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar