fredag 15. juni 2012

Låvesvaler

Forleden uke fikk vi en henvendelse fra Maxbo på Fossum om en gjeng låvesvaler som hadde flyttet inn i en tom lagerbygning. Bygget skal nå tas i bruk og svalene må nøye seg med å bo under takutspringene på utsiden. I denne forbindelse lurte de på om noen var interessert i å sette et nett foran porten og ringemerke dem. For å forhåpentlig finne ut hvor de flytter. Sånne muligheter kan man bare ikke la gå fra seg.


Dette er en art vi ikke driver plagsomt mye med. Vi har merket 11 stk i Oslo og Akershus de siste 10 årene.

Torsdag ettermiddag dro Sindre, John Martin og undertegnede opp der og satt et tynt nett på innsiden av porten og håpet det beste. For de som ikke vet det, svaler ser godt. Først er det ganske spennende å følge dem på vei mot porten, etter hvert er det mest irriterende å se at de begynner å bruke andre åpninger i bygningen. De første 10 gikk ganske greit. En av disse var også kveldens høydepunkt. Den hadde ring allerede! Vi trengte utrolig nok ikke gå lengre enn til gruppas egen base for å finne den igjen. Merket av Ingunn som voksen på Fornebu i august 2009! Det betyr fire ganger tur retur Afrika! Kule fugler!

Ventetiden ble brukt til å kikke litt rundt på området. Det henger litt fiske- og sildemåke på takene, vi så to unger, men ikke på det eneste taket vi kunne komme opp på.

Selv om vi fjernet nettet fløy nå svalene konsekvent opp over porten. Da måtte vi improvisere litt med paller og lange armer.Sannelig fikk vi ikke 10 til. De fleste kom innenifra. Men du verden hvor mange kreative unnamanøvre vi var vitne til!

Tusen takk for at vi fikk komme inn på området. Dette var både hyggelig og lærerikt!

1 kommentar:

  1. Inspirerende innlegg, som førte til første forsøk på låvesvalefangst her i Sør-Hedmark! Det resulterte i at to av tre par inne på en låve i Eidskog fikk ring i dag :-)

    SvarSlett