fredag 1. juni 2012

Stille på fjellet


Vårens vakreste

I år ble det tur til Hjerkinn i påsken og pinsen. Begge høytidene var preget av dårlig vær. Noe som medfører laber fangst.

Påske


Påsken var spennende på flere måter. Sterk vind nesten hele tiden gjorde at nettet bare kunne være oppe i korte perioder. Når det i tillegg krydde av svært lyse sisiker som jeg gjerne skulle kikket nærmere på, grenset det til irriterende. Som vanlig tar det et par dager med foring før frøspiserne innfinner seg. Med litt merking nesten hver dag ble det da noe. De lyse sisikene viste seg å være for det meste polarsisiklignende gråsisiker, men en god del kunne bestemmes til polarsisiker.

Påskens mest fluffy

To fugler hadde ring fra før. En kjøttmeis merket lokalt 2009 og en gråsisik som har brukt litt over et år fra Moss. For en gangs skyld var det noe annet enn svanene til Jo Ranke jeg fikk avlest :-)

Påsken
Granmeis1
Blåmeis1
Kjøttmeis2
Pilfink3
Bokfink2
Gråsisik (flammea)32
Brunsisik1
Polarsisik6
Dompap5
Sum53

Pinse


En gammel bjørkefink hann er ikke direkte stygg den heller

Pinsen var veldig varm. Vindstille og opp til 25 grader i skyggen. Og skulle noen lure, mener jeg at det er dårlig vær. I det minste dårlig fangstvær. Søndag var like varm, men sterk vind. Avreisedagen startet med 0 grader og fortsatt mye vind. Sekslommers nett på 18 meter gir en ganske stor bue i vind. Selv om det er strammet opp etter alle kunstens regler. De trær og busker som var så uheldige å være innenfor nettets radius fikk følgelig smake greinkutteren. I praksis fikk det bare såvidt luftet seg og all fangst ble gjort i en 9-meter som står mer i le.

Lite fugl i bevegelse. Stort sett bare lokal fugl. Tror jeg da. Ikke alltid lett å vite. Grønnfinken hadde ihverfall fått ut første runde med unger. Sympatisk nok tok noen av foreldrene dem med seg for å vise dem fram.


Også i pinsen fikk jeg lest av noen gamle ringer. Fra 2009 var det en bjørkefink, også avlest i 2010 og en kjøttmeis. Fra 2010 en løvsanger og fra i fjor en gråsisik.

Pinsen
Blåstrupe (svecica)1
Løvsanger3
Svarthvit fluesnapper1
Pilfink3
Bokfink1
Grønnfink10
Grønnsisik2
Gråsisik (flammea)3
Sivspurv1
Sum25

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar