fredag 22. juni 2012

Enebakkmåker 2012.

Ute i Våg i Enebakk er det en hyggelig koloni med fiskemåke og makrellterne. Disse har vi vist om noen år, men aldri fått gjort noe med. Men de lå i bakhodet da vi gikk til innkjøp av fangstkano i fjor.
1. juni var vi der ute på rekognosering og fanget litt voksenfugl. Mange av måkene hekker på fire småøyer med furutrær (beveren har tatt alt annet) hvor det er lett å komme i land.

De er ganske greie når eggene er i klekking.

Ternene og resten av måkene bor på et ganske nakent skjær som vi holdt oss unna. Det ligger tett på veien og midt i glaningen for bebyggelsen.
Nå har det seg imidlertid sånn at Per Fjeld, som tok kontakt med oss om låvesvalene her forleden, er den nærmeste naboene til dette skjæret. Det er faktisk han som passer på dem og snakker til unger og fiskere på tur! Han var i sin tid også med på registreringene i Nordre Øyeren, som førte til opprettelsen av reservatet, og av den gjestmilde typen som sier; ” Dere må gjerne parkere i oppkjørselen hos meg. Vil dere låne en liten robåt eller tar dere med egen?”
Det er også han som har tatt alle de tøffeste bildene til dette blogg innlegget. Med telelinse på terrassen var han vitne til hele opptrinnet.

"Skjærgårds" idyll.

Helt til det grønne fangstskipet dukket opp.

Her var det langt flere unger enn vi hadde fått inntrykk av på avstand. de var også så greie at de trykket, fiskemåker pleier å like å løpe!

En del smått.

Og noen ordentlig fine. Dette må da være bra allerede 19. juni?

På ternene var det også god variasjon. Denne er sånn midt på treet.

Og så seilte de omsider videre...

På de andre øyene fant vi litt mindre enn ventet. Her kan det ha vært litt forstyrrelse fra folk og særlig den ene ligger lett tilgjengelig for svømmende rev.

På denne siste runden merket vi 34 fiskemåkeunger med stort og smått og 8 makrellterner. 

Da var også 37 innlandsmåker satt opp med fargering!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar