tirsdag 17. juli 2012

Måkeferie 2012

Sommerferie i månedsskiftet juni-juli må bli måkete. Egentlig tror jeg ikke jeg gjorde noe særlig annet. Satt mine ben på fastlandet to ganger og det var etter tjeldunger!


Vadere er kule!

Grå og sildemåker er ganske greie å få i litt antall. De hekker som kjent i større og mindre kolonier. Det er litt mer jobb med svartbak. De er sjelden mer enn to kull på samme sted.
Også i år har det skjedd rare ting, minst 25 reier jeg vet de lå på i slutten av mai hadde ikke unger. I det minste ikke som jeg klarte å finne. Men totalt sett var det mye som ville seg.

Svartbakunge nummer 100!

Skjæret heter Knubben, det har like mye vegetasjon som du ser på bildet. Utenfor er det bare havet helt til du kommer til Skagen. Det må da gjøre noe med deg å vokse opp et sånt sted?

Klekkingstidpunktet varier litt mer enn jeg trodde her også. Før man vet ordet av det tar de til vingene i stede for å trykke. Unntagen de feiteste da.

Små søte fugleunger på 1,8 kg.

Alle tre i dette kullet var sånn.

Vider utover gikk fokus noe mer over på fiskemåke. Også her alt fra nyklekte til de første på vingene.

Lokalt hadde vi også en god gjeng makrellterner. Ca 60 voksne. Det virket dessverre som veldig mange av dem egentlig ikke drev med noe skikkelig. Så bare 7 unger da jeg drev forbi med kamra en ettermiddag.


Snek meg inn i kolonien morgenen etter, hvis det går an å bruke det ordet. Da forsvant de 22 ringene jeg hadde fryktelig fort! Sats. Tok en lynvisitt på avreisedage og merket 20 til. Og dette uten å begynne finletingen. De største drev da med seriøse flygeøvelser. Det kan vi lett like!

Jeg liker forresten naboene deres også.

Ble bare en måkeavlesning. Men det var den tredje i et kull på tre fra innskjærgården i fjor. Det får vi kalle godkjent overlevelse så langt! Og ja, årets kull på samme sted er i orden.

13 måneder gamle fjær er det greit å bli kvitt!

Spurvefugl ble det som alltid lite av. 4 ungstær dumpet inn i nettet en av de få timene jeg var på land mens det var vindstille.
Nest siste dagen hadde vi mye morro av en tornsangerfamilie som vimset rundt hushjørnene. Ungene minnet mest om gjerdesmett når de forsøkte å holde balansen. Disse ville jeg naturlg nok ikke tulle noe med, men da fruen kom ut med den ene i hånden og sa "se hvem jeg fant inne på kjøkkenet" da ble det ring på den også.


Bra tur.

Listen sier vel sitt om fokus
Knoppsvane 1
Tjeld 4
Fiskemåke 26
Sildemåke 74
Gråmåke 128
Svartbak 103
Makrellterne 45
Låvesvale (3 kull)15
Steinskvett (1 kull)3
Tornsanger 1
Hagesanger 1
Kjøttmeis (1 kull)8
Kråke (1 kull)4
Stær 4
Sum417


I rettferdighetens navn måtte det med bilde av en sildemåke også.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar