fredag 27. juli 2012

Mytende gjess 2012

Mandag 21. var satt av til årets store fangst av mytende hvitkinngjess. Vi var hele 13 personer som trosset frisk vind og utrygg værmelding og rigget oss til i kjent stil innerst i Frognerkilen. Alt gikk smidig og greit - unntagen å få gjessene på land. De hadde svømmeutoverkvelden. Selv om John med sterkt utviklet gåsetekke hentet dem inn flere ganger ville de ikke opp på gresset.

De tøffeste kom opp på turveien. De har vært lengre opp tidligere. Alle disse har ringer!

All denne matingen tiltrakk seg selvfølgelig en del måker og duer. Noen avlesninger ble det og men for å beholde et snev av tillit tok vi bare inn en due, en som var full av tråd på, og mellom begge føttene.

Medlidenhetsfangst. Den så mye finere ut med ring enn med sytråd.

I håp om at gjessene skulle ombestemme seg skravlet vi en time til. Helt fånyttes, men veldig hyggelig. Og det er jo også litt av poenget med denne sommerseansen. La folk som bare har sett navnene på hverandre, som leser av hverandres fargemerkede fugler, få møte hverandre.
Dette var 10. året jeg var med på dette og første gang det ikke virket. Vi har vært svake i troen tidligere år også, men da har det alltid løst seg på et eller annet vis.
Men det er feigt å gi seg. Etter litt rekognosering og telefonering fikk vi lov til å gjøre et fangstforsøk ute på Bygdøylund. Der er det en stor fin plen og litt varierende hvor populært det er at de går opp og beiter. I bukta mot Herbern henger det ofte over 100 gjess.
Torsdag ettermiddag var vi igjen pleny med folk, vi holdt en lav profil i skyggen, lot (til enkeltes frustrasjon) brødposene ligge og overlot til gjessene selv å velg når de ville gå opp. Etter en times neglebiting i solskinnet var en fin gruppe fugl spasert så langt opp at vi kunne avskjære dem.

Herfra er det meste ganske greit.

Det viste seg å være ganske nøyaktig 50 av dem. Vi var litt seint ute i år og når de ble presset fant noen ut at de egentlig kan fly igjen. Først tre og så minst tre til etter at de sto i innhegningen!
Det er kanskje en grunn til at jeg i tilsvarende referat i fjor skrev at vi burde sikte mot torsdag 19. juli?

Her kommer en hel haug sommerbilder, de fleste tatt av Johnny og Christoffer.

Først plukker man opp en fugl.

Det kan gjøres på forskjellige måter. 

 Sender den ut av innhegningen

 Til merketeamet som setter på ringene

 Og sekeretæren som holder orden i listene

 De som allerde har ring får sjekket passformen på disse

 Og så plasseres de i en egen innhegning.

Og helt tilslutt en liten videosnutt av slippet tatt av John.


Værre er det faktis ikke!


Oppsummert fikk vi inn 43 gjess.
29 umerkde fugl, hele 15 unger av året.

3 fugl med bare metallring som fikk ettermontert fargering.
Faktisk har de stålringnummer mer eller mindre ved siden av hverandre fra mytefangsten i 2005! Montro om noen av dem går i par:-)
En av disse har faktisk hatt fargering, men klart å miste den. Så langt er dette den eneste vi vet om. Straffen for å være slem gutt er at han nå kjennes igjen som BAD!

De siste 11 hadde ringer fra før som ble funnet helt i orden.


Tusen takk til alle som møtte opp en eller flere ganger! Ikke bare er dette sosialt og hyggelig, men alle tar i et tak så når dyra vil, går dette på skinner.
Stor takk også til Bygdøylund som med velvilje lot oss fange på deres eiendom!
Jeg tror mange fikk oppleve gås på en helt ny måte.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar